Lidové noviny

Vydržte to, vzkázal Zeman. Očkovat se nechá za týden

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Vakcína proti onemocnění covid-19 je nadějí a světlem na konci tunelu, vyjádřil se včera v rozhovoru pro server Blesk.cz prezident Miloš Zeman. Sám se jí i přes svůj odpor k jehlám nechá naočkovat za týden při plánované lékařské prohlídce. Původně se chtěl nechat očkovat až začátkem února, aby nikoho nepředbíha­l, ale okolí ho přesvědčil­o, aby tak učinil dřív, doplnila hlava státu.

„Očkování vždy uspělo, není důvod, aby neuspělo nyní,“zdůraznil Zeman a vyzval Čechy k očkování. Neopomněl ani na svého předchůdce v prezidents­kém úřadu Václava Klause. „Nech se očkovat, Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene,“vzkázal Klausovi. Ten ale včera potvrdil, že se očkovat nenechá.

Hlavním viníkem současného růstu počtu nakažených je podle Zemana únava společnost­i, která vede k tomu, že lidé odmítají omezující opatření. „Prosím všechny: vydržme, vydržme to, než se společnost oočkuje,“zdůraznil prezident.

Pochválil rovněž Evropskou unii, kterou mnozí kritizují za liknavost v dodávání vakcín. „Já jsem kritik EU, ale v tomto případě bych ji chtěl pochválit. Myslím si, že s nákupem a distribucí vakcín odvedla dobrou práci,“prohlásil.

Pomoc od Izraele Proočkovan­ost populace do konce léta je podle prezidenta příliš optimistic­kým scénářem, o organizačn­í rady požádal izraelskéh­o prezidenta Reuvena Rivlina. „Jak dobře víte, Izrael je v tom naprosto perfektní,“doplnil. O pomoc požádal izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua i šéf českého kabinetu Andrej Babiš (ANO). Očekává, že izraelští experti české straně pomůžou. V Izraeli je tempo očkování nejvyšší na světě. Za tři týdny naočkovali už 1,8 milionu obyvatel, což je pětina jeho populace.

O tom, že Izrael je připraven Česku pomoci, hovořil v nedávném rozhovoru pro LN i izraelský velvyslane­c v ČR Daniel Meron. „Pokud bude mít Česko zájem, rádi se o naše zkušenosti online podělíme,“potvrdil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia