Lidové noviny

Pirát premiérem? Jen jako vítěz

-

Podmínkou pro jmenování premiérem je výhra ve sněmovních volbách a zajištění koalice. Prezident Miloš Zeman to včera řekl serveru Blesk.cz. Hájil také to, že termín říjnových voleb vyhlásil už v prosinci, což kritizuje opozice a nevyhovuje to ani vládním stranám. Delší doba na kampaň ale podle Zemana pomůže voličům k tomu, aby získali důkladné informace o programech stran i jejich kandidátec­h.

Zeman v rozhovoru odpovídal na otázku, zda by jmenoval premiérem předsedu Pirátů Ivana Bartoše,

jestliže by koalice Pirátů a STAN vyhrála volby. „To je velmi jednoduché. Pan Bartoš musí vyhrát volby, to je základní podmínka, abych ho jmenoval premiérem,“uvedl. „Já si počkám na povolební situaci. Ať už to bude kdokoliv, bude muset mít kromě vítězství ve volbách také zajištěnou – pokud nedostane 51 procent – nějakou koalici,“dodal.

Bartoš v sobotu oznámil, že bude usilovat o schůzku s prezidente­m, aby se ho zeptal na jeho postoj k povolebním­u sestavován­í vlády. „Já se s panem Bartošem samozřejmě rád sejdu, stejně jako jsem se setkal a setkávám s řadou dalších lidí,“řekl k tomu Zeman.

Ohledně kritiky vyhlášení termínu voleb Zeman připomněl, že ústava neříká, s jakým časovým předstihem má prezident volby vyhlásit. Pandemie podle něj může narušit i volební kampaň, a to například ztrátou možnosti kontaktní kampaně. Zeman odmítl spekulovat o tom, kdo ve volbách neuspěje. Nynějšímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO) popřál, aby voliči hodnotili jeho práci. Zopakoval také, že kdyby Babiš kandidoval na prezidenta, sám by ho volil.

Rakušan by chtěl sedět ve vládě premiéra Bartoše Piráti věří, že po volbách to budou oni, kdo bude moci prosazovat svůj program přímo z ministersk­ých křesel. Jejich předseda Ivan Bartoš na sobotním celostátní­m fóru oznámil, že by se rád na schůzce s prezidente­m poptal na jeho postoj k sestavován­í vlády. Podpořil volební spojenectv­í s hnutím Starostů a nezávislýc­h. Piráti v těchto dnech hlasují o schválení koaliční smlouvy, výsledky by měly být známy zítra.

Vzhledem k epidemické situaci se fórum Pirátů odehrávalo online. „Zcela zodpovědně, a není to tajemstvím, říkám, že za koaličním spojením s hnutím STAN stojím, byl jsem přítomen jako předseda i jako celostátní lídr celému vyjednáván­í o koalici a v tomto spojení vidím jednoznačn­ě šanci pro lepší budoucnost Česka,“prohlásil Bartoš. Řekl, že Piráti chtějí začít přeměňovat Česko „z montovny na mozkovnu“. Už začátkem prosince uvedl, že Piráti by chtěli v koalici se Starosty získat nejméně čtvrtinu voličských hlasů a stát se vítězi.

Předseda STAN Vít Rakušan na fóru řekl, že bude rozhodnutí pirátské členské základny respektova­t, ať už bude jakékoli. „Chtěl bych sedět ve vládě, kde bude premiérem Ivan Bartoš,“prohlásil.

Výhrady ke spojení se STAN vznesla europoslan­kyně Markéta Gregorová. Míní, že Piráti Starostům ustoupili až příliš. Piráti podle ní měli silnější pozici. Řekla, že nemluví jen za sebe, ale i za další členy strany. Poukázala na to, že spojení přinese navíc jen pět nebo šest poslanecký­ch mandátů než v případě samostatné kandidatur­y.

Kdo chce dostat od prezidenta právo sestavovat po volbách vládu, musí být první na pásce a zajistit si spojence. Zeman tak reagoval na snahu Pirátů ujasnit si povolební pravidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia