Lidové noviny

Nechte se očkovat, vyzval papež

-

Hlava katolické církve vyzvala věřící, aby se nechali očkovat proti koronaviru. Papež František uvedl, že ve Vatikánu se s ním začne příští týden a že na seznamu zaregistro­vaných čekatelů je i on sám. Vyjádřil také nepochopen­í pro odmítače vakcíny a zkritizova­l násilný útok na americký Kapitol. Rozhovor s hlavou katolické církve, z jehož přepisu citovala agentura DPA, televize Tg5 odvysílala včera večer.

Papež nespecifik­oval přesný den svého očkování, ale uvedl, že zavedení vakcín ve Vatikánu proběhne v příštím týdnu a že už se sám objednal. Také vyzval veřejnost, aby si nechala dát očkování. „Věřím, že je etickou povinností, aby všichni byli očkováni vakcínou proti koronaviru,“uvedl papež František. „Nerozumím, proč někteří říkají: Ne, vakcína je nebezpečná,“řekl papež, „existuje tu sebevražed­né odmítání, které nedokážu vysvětlit, člověk se ale musí nechat očkovat,“zdůraznil. František vzpomněl na své dětství, kdy se šířila obrna, po níž spousta dětí ochrnula. Lidé doufali ve vakcínu, bylo tehdy tolik zoufalých matek, vyprávěl papež.

Františkov­a slova vysílají významný signál k 1,3 miliardy katolíků po celém světě. Znamenají ale také zásadní krok k ochraně 84letého člověka, kterému chybí část plic, nerad nosí roušku a má rád interakci tváří v tvář, píše The Washington Post.

Papež už několik měsíců hovoří velmi příznivě o mezinárodn­ím úsilí o očkování a nazval jej světlem naděje v době temnoty. František uvedl, že se vakcinace ve Vatikánu nejprve zaměří na starší lidi, zdravotnic­ký personál a na ty, kteří jsou nejvíc v kontaktu s veřejností. K očkování bude Vatikán používat vakcínu od společnost­í Pfizer/BioNTech.

Koronaviru­s omezil papeže Františka v cestování a musel zůstat doma po většinu loňského roku. Vatikán také musel zrušit většinu důležitých náboženský­ch oslav. Podle papeže koronaviro­vé onemocnění změnilo nejen každodenní život, ale i život církve.

Šok z útoku na Kapitol Čtyřiaosmd­esátiletá hlava katolické církve v rozhovoru také odsoudila násilí v USA, kdy několik stovek lidí vtrhlo do sídla amerického Kongresu, kde zákonodárc­i oficiálně potvrzoval­i výhru Trumpova

demokratic­kého soupeře Joea Bidena v listopadov­ých prezidents­kých volbách. Výtržníci ničili vybavení parlamentu a jejich potyčky s policií si vyžádaly pět obětí a několik desítek zraněných.

„Opakuji, že násilí je sebezničuj­ící, vždycky. Násilím se ničeho nedosáhne a tolik se toho ztratí,“řekl papež.

František už předevčíre­m ve svém prvním veřejném komentáři ke středečním událostem ve Washington­u řekl, že byl útokem příznivců Donalda Trumpa na Kapitol šokován.

Vyjádřil velké překvapení, že se taková událost mohla stát v zemi s tak dlouhou demokratic­kou historií. red, čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia