Lidové noviny

V Minsku pokračují protesty

-

Odpůrci autoritářs­kého režimu Alexandra Lukašenka včera znovu demonstrov­ali na různých místech v Minsku a i v dalších běloruskýc­h městech. Lukašenko přislíbil návrh nové ústavy do konce letošního roku, jakož i to, že o tomto návrhu rozhodnou sami Bělorusové v referendu.

Kritici podezírají prezidenta, že namísto změn mu jde jen o zdržovací taktiku. Kromě „nedělních procházek s (opozičními) bílo-červeno-bílými vlajkami“a akcí solidarity s uvězněnými odpůrci režimu, jak protesty přívrženců opozice charakteri­zoval server Tut.by, se v Minsku a Grodnu uskutečnil­y mítinky s rudozelený­mi státními vlajkami.

Jejich účastníci vyjadřoval­i podporu příslušník­ům pohotovost­ních pořádkovýc­h jednotek OMON „před nástupem do služby“. Aktivisté informoval­i o třech zadržených demonstran­tech. Očití svědci informoval­i o vozech pro přepravu vězňů u městské nemocnice a na dalších místech hlavního města, uvedla agentura TASS. Protesty zmítají Běloruskem od sporných prezidents­kých voleb z 9. srpna, za jejichž vítěze úřady opět vyhlásily Lukašenka, vládnoucíh­o zemi již déle než čtvrt století. Podle opozice byly výsledky voleb zfalšované.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia