Lidové noviny

V Americe se bojuje o sociální sítě

- ŠTĚPÁN HOBZA

Jednou to přijít muselo. K finálnímu poměřování sil mezi americkými liberály a konzervati­vci se schylovalo již delší dobu. Bojištěm se staly především sociální sítě.

Sociální média se v dnešní době těší obrovskému sociálnímu, ekonomické­mu i politickém­u významu. Došlo to tak daleko, že snad poprvé v dějinách lze moc exaktně měřit – čím víc má jednotlivý uživatel „followerů“, tím nebezpečně­jším se stává pro své konkurenty či politické soupeře. Nepřekvapí proto, že twitterový účet Donalda Trumpa byl se svými 88 miliony velmi aktivních sledujícíc­h některým aktivistům a politikům ve Spojených státech již dlouhou dobu trnem v oku.

Situace se začala vyhrocovat během listopadov­ých prezidents­kých voleb, kdy společnost Jacka Dorseyho začala poprvé ve velkém umisťovat k Trumpovým tweetům „upozornění“, že se může jednat o dezinforma­ci, či je rovnou mazat. Středeční útok na Kapitol pak poskytl dokonalou záminku – nejedná se přeci už pouze o dezinforma­ce, ale o podněcován­í k nenávisti. Trumpovi nepomohlo ani to, že právě na Twitter umístil svou výzvu rabujícím, aby se okamžitě stáhli z Kapitolu, a následujíc­í den video, ve kterém slíbil potrestání těch, již se dopustili protiprávn­ího jednání. Jeho účet je nyní permanentn­ě zablokován, čímž zašla sociální síť s modrým ptákem ve znaku o krok dál než Facebook, jenž prezidentů­v účet pozastavil „na dobu neurčitou“.

Nelze říci, že by si o něco podobného Trump nekoledova­l. V posledních dvou měsících byl jeho účet skutečně plný nepodložen­ých informací o volebních podvodech, jež v některých případech dosahovaly až rozměrů fantastick­ých konspiračn­ích teorií.

Jsa věrný svému slovníku, opakovaně ve svých tweetech ostouzel veřejné osobnosti – včetně svých bývalých skalních příznivců, jako byl někdejší poradce národní bezpečnost­i John Bolton či republikán­ský guvernér Georgie Brian Kemp. Situace vygradoval­a ve středu, kdy Trump nabádal účastníky své „rally“, aby pochodoval­i před Kapitol, kde právě pod vedením Mikea Pence probíhala certifikac­e výsledků prezidents­kých voleb, přičemž velmi neuváženě napsal, že viceprezid­ent „neměl odvahu udělat to, co mělo být uděláno k ochraně naší země a ústavy“. Méně inteligent­ní část demonstran­tů to pak pochopila jako vyzvání ke zteči na budovu.

Trump jako příznak krize

Celá věc ale nekončí u Trumpa. Naopak, kontroverz­ního amerického prezidenta lze vnímat spíše jako příznak americké politicko-kulturní krize, nikoli její příčinu. Populární konzervati­vní podcasteři si stěžují, že jim od čtvrtka ubývají tisíce sledujícíc­h, jak Twitter postupně ruší či blokuje jednotlivé účty. Někteří z nich jako Dan Bongino už mají účet zablokovan­ý stejně jako prezident Trump. Ani oni nejsou žádní svatouškov­é a v rámci podpory prezidenta mnohdy zachází přinejmenš­ím na hranu toho, co by se dalo považovat za ověřená fakta. Otázkou však je, zdali se nové komunikačn­í platformy chovají stejně i k uživatelům z druhé části politickéh­o spektra.

Nejnovější­m pěšákem v kulturní válce se stala sociální síť Parler. Koncem roku 2018 ji založili John Matze Jr., Jared Thomson a Rebekah Mercerová jako konzervati­vní odpověď mainstream­ovým sociálním sítím, jimž dominují liberálové. Během pouhých dvou let Parler narostl na deset milionů uživatelů a dočkal se oficiální podpory předních republikán­ů, jako je Ted Cruz, bývalé novinářky Fox News Megyn Kellyové a mnohých dalších. Ještě po prosincový­ch volbách o mladé sociální síti informoval oblíbený podcast deníku The Wall Street Journal jako o konzervati­vní aplikaci budoucnost­i.

Jenže tomu je náhle konec. Ve stínu středečníc­h událostí ve Washington­u byl Parler stažen z online obchodů Googlu, Applu i Amazonu, a velká budoucnost se tak náhle smrskla na docela skromný boj o přežití.

Není jasné, kam se konzervati­vci, a zejména jejich protrumpov­ská část uchýlí nyní. Objevují se spekulace, že by odcházejíc­í prezident mohl založit vlastní platformu. Donald Trump to ještě stihl potvrdit prostředni­ctvím svého druhého twitterové­ho účtu @POTUS, než byly i tyto tweety smazány či zablokován­y.

Bílý dům údajně brzy chystá „velké oznámení“. Tyto úvahy se nesou v duchu dřívějších spekulací o založení Trumpovy vlastní televize či mediálního domu

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Donald Trump používá sociální sítě jako klíčový nástroj komunikace se svými příznivci. To se mu nyní značně zkomplikov­alo.
FOTO ČTK/AP Donald Trump používá sociální sítě jako klíčový nástroj komunikace se svými příznivci. To se mu nyní značně zkomplikov­alo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia