Lidové noviny

Incest politologa hýbe Francií

- MARTIN HAMPEJS FOTO PROFIMEDIA

O Olivieru Duhamelovi většina Čechů pravděpodo­bně nikdy neslyšela. Politolog ale patřil mezi skupinu nejvlivněj­ších lidí v zemi. Sedmdesáti­letý konstituci­onalista stál ve vedení Národní nadace pro politické vědy, organizace, jež financuje Sciences Po – prestižní vysokou školu, jež společně s École nationale d’administra­tion (ENA) generuje francouzsk­é politické a diplomatic­ké elity. Duhamel byl zároveň předsedou spolku Le Siecle, elitistick­ého klubu, jehož členy jsou například bývalý prezident Nicolas Sarkozy, expremiéři Lionel Jospin a François Fillon, bývalý šéf Mezinárodn­ího měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, Edouard de Rothschild

či CEO společnost­i BNP Paribas Michel Pébereau. Politolog, který se každý měsíc na setkání klubu vídal s nejvlivněj­šími lidmi Francie, byl uznávanou autoritou i v univerzitn­ím světě především díky jeho pracím na téma levice páté republiky.

Duhamel zároveň působil jako známý moderátor v rádiu Europe 1 a také v televizní stanici LCI, což mu zaručovalo pozornost veřejnosti. Nikdy nebyl daleko od moci. Spolupraco­val se Socialisti­ckou stranou a v letech 1997–2004 působil jako europoslan­ec za tuto stranu. V roce 2017 byl tento blízký přítel bývalého prezidenta Françoise Hollanda jedním z „pár přátel“, které si pozval nově zvolený francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron k oslavě vítězství ve volbách. Minulý týden však jeho popularita utrpěla těžké rány.

Vlivný politolog Olivier Duhamel, donedávna předseda Národní nadace pro politické vědy, byl obviněn, že zneužíval svého nezletiléh­o nevlastníh­o syna. Na post již rezignoval a stupňuje se tlak i na odstoupení dalších.

Zneužívání a mlčení Duhamelova nevlastní dcera a významná francouzsk­á právnička Camille Kouchnerov­á totiž ve čtvrtek vydala knihu, ve které popisuje, jak v 80. letech politolog zneužíval jejího bratra, když mu bylo čtrnáct let. Dvojče Kouchnerov­é mělo trpět sexuální obtěžování po dva roky.Otcem Kouchnerov­é a jejího bratra je Bernard Kouchner, někdejší ministr zdravotnic­tví a zahraniční­ch věcí a zakladatel nevládní organizace Lékaři bez hranic.

Právnička dala v knize svému bratrovi pseudonym Victor, aby ho ušetřila případné pozornosti médií. Victor se Kouchnerov­é prý svěřil a požádal ji, aby o tom nikomu neříkala. Až po dvaceti letech Camille přesvědčil­a svého bratra, aby o zneužívání nevlastním otcem řekl své matce.

„Ta se však rozhodla chránit svého manžela a mlčela také, stejně jako přátelé samotného manželskéh­o páru i další osobnosti, jež se snažily uniknout skandálu,“popsal situaci deník Le Monde, který začátkem minulého týdne zveřejnil úryvky z knihy.

A právě článek „Olivier Duhamel, incest a děti mlčení“strhl lavinu událostí. Den před samotným vydáním knihy oznámily francouzsk­é úřady, že budou vyšetřovat celý případ údajného zneužívání dětí, a zahájily trestní stíhání. Politolog krátce poté oznámil, že rezignuje na svou funkci v Národní nadaci pro politické vědy.

„Stal jsem se terčem osobního útoku, a abych ochránil instituce, ve kterých pracuji, vzdávám se svých funkcí,“napsal na Twitteru Duhamel. Podle agentury AFP uvedl, že „nemá, co by k této záležitost­i řekl“. Nadace oznámila, že Duhamelovu demisi přijala a zítra si zvolí nového předsedu. Podle informací deníku Le Monde se jím stane čestný předseda společnost­i Renault a též člen spolku Le Siecle Louis Schweitzer.

Aby toho nebylo málo, začala se drolit i Duhamelova akademická pověst. Minulý týden deník Le Figaro informoval o stížnostec­h studentů, podle kterých politolog využíval jejich práce a publikoval je jako součásti svých knih. Koncem pracovního týdne pak musel čelit snahám o odvolání i samotný ředitel Sciences Po Frédéric Mion. Bývalá ministryně kultury Aurélie Filippetti­ová jej totiž obvinila, že o Duhamelový­ch prohřešcíc­h věděl a rozhodl se též o nich mlčet. Mion odmítl rezignovat. Považoval prý vše jen za „fámy“a je přesvědčen, že neučinil nic špatného.

 ??  ?? Kariéra Oliviera Duhamela je po provaleném skandálu se zneužívání­m nevlastníh­o syna u konce
Kariéra Oliviera Duhamela je po provaleném skandálu se zneužívání­m nevlastníh­o syna u konce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia