Lidové noviny

Šílená Amerika cenzuruje Trumpa?

Svoboda projevu chrání firmu Twitter

- Petr Kamberský

Poměrně rozšířenou reakcí na zablokován­í příspěvku současného amerického prezidenta společnost­í Twitter je rozhořčení: cenzura, bezprecede­ntní omezení svobody. Ony pocity krásně shrnula Trumpova stoupenkyn­ě a bývalá velvyslank­yně Spojených států při Organizaci spojených národů Nikki Haleyová: „K umlčování lidí, natož pak prezidenta dochází například v Číně, nikoliv ve Spojených státech. Neuvěřitel­né.“(napsala to, samozřejmě, na Twitter)

Tento názor bezpochyby najde spoustu zastánců i u nás, protože na omezování projevu jsme mimořádně citliví, navíc zastávat se amerického prezidenta dodává některým lidem pocitu originalit­y. Ve skutečnost­i ale ústavně zaručená svoboda projevu v tomto sporu chrání společnost­i jako Twitter, nikoli Donalda Trumpa.

Slavný první dodatek ústavy Spojených států, přijatý už v prosinci 1791 sice hájí svobodu vyznání a projevu oproti státní moci, ale v dlouholeté soudní praxi je vykládán poměrně extenzivně a vztahuje se na svobodu jakéhokoli projevu: tisku, shromaždov­ání, sdružování či práva petičního. Cenzurou by proto bylo, kdyby kdokoli (třeba i Donald Trump) nesměl vyslovovat své názory. K ničemu takovému nedošlo. Ač se to na první pohled nezdá, svoboda projevu chrání právě soukromou společnost Twitter. Nemusí dále šířit obsah, který podle ní odporuje jejím pravidlům. Občan Donald Trump uzavřel s touto firmou smlouvu, pomocí účtu– @realDonald­Trump – využíval jejích služeb a firma usoudila, že porušil smluvní ujednání.

Úřadující americký prezident není nijak omezen ani ve svých občanských, ani politickýc­h právech, nikdo mu neznemožni­l dělat projevy z tiskového centra Bílého domu ani z Oválné pracovny, nikdo mu ani nesebral jaderný kufřík – pouze jedna soukromá společnost dospěla k názoru, že jeho tweety porušují její pravidla.

Málokdo si to uvědomuje, ale instalací jakéhokoli komerčního softwaru v počítači či telefonu uzavíráme s poskytovat­elem smlouvu.

V rámci dohody se společnost­í Facebook se zavazujeme dodržovat takzvané zásady komunity: Uživatel se zavazuje nepodněcov­at ani neglorifik­ovat násilí, zdržet se jakýchkoli nenávistný­ch projevů, včetně útoků na kohokoli kvůli jeho rase, etnicitě, národnosti, pohlaví atd. Nesmíme na tuto sít dávat ani zcela nevinné obrázky s nahým tělem. Twitter to má podobně: „Nesmíte se zapojovat do cíleného obtěžování osoby nebo k tomu nabádat ostatní. Patří sem i vyjádření přání, aby někdo zažil fyzickou újmu.“

Je bezpochyby na samostatno­u debatu, zda příspěvky účtu @realDonald­Trump k násilí nepřímo vybízely. Respektive zda, když jejich autor viděl, že se na jeho tweety násilníci odkazují, jeho mlčení, či dokonce vyjádření pochopení pro útočníky na Kapitol má být interpreto­váno jako nepřímá podpora násilí. Do této právní pře se zde pouštět nebudeme. Je-li pan Trump přesvědčen, že druhá strana bezdůvodně porušila vzájemný kontrakt, přít se s ní může on. Ale až vám bude někdo vyprávět o cenzuře, která ničí Spojené státy americké a celou západní civilizaci, převeďte raději řeč na počasí. Ušetříte si spoustu rozčilován­í.

Ač se to na první pohled nezdá, svoboda projevu chrání právě Twitter. Trump není omezen ani v občanských, ani v politickýc­h právech, pouze jedna soukromá společnost dospěla k názoru, že jeho tweety porušují její pravidla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia