Lidové noviny

Epidemie ve WoW

- RADEK JOHN redaktor LN

Psát během koronaviro­vé pandemie o infekčních nemocech je jako nosit sovy do Athén. Spousta lidí už má podobných témat plné zuby. Přesto bych se dnes rád věnoval jedné zajímavé epidemii, o níž jsem donedávna neměl potuchy. Neodehrála se ve skutečném světě, nýbrž v počítačové hře World of Warcraft, zkráceně WoW, v Česku zvané také Wowko. Sám jsem ji nezkoušel. Předem se proto omlouvám všem jejím příznivcům, pokud zde popletu odbornou terminolog­ii. WoW je online hra pro velké množství hráčů. Vytvořila ji americká společnost Blizzard v roce 2004.

Ještě dnes hraje WoW sedm a půl milionu lidí denně. Hráči ovládají postavy, které procházejí fantasy svět, plní všelijaké úkoly, bojují s příšerami ovládanými umělou inteligenc­í i mezi sebou. Postavy mají různé vlastnosti, jako je třeba síla, obratnost nebo zdraví. Jsou vyjádřené číselně.

V září 2005 přidali autoři do WoW novou potvoru Hakkar the Soulflyer (zhruba Hakkar Požírač duší). Vypadala jako okřídlený had. Byla tuhá jako žádná druhá. Ovládala kouzlo, které tvůrci WoW nazvali Zkažená krev. Postavě, jež se s Hakkarem setkala, začalo jeho vlivem ubývat zdraví. Když kleslo na nulu, zemřela.

Pokud se se zasaženou postavou setkal někdo další, dopadl stejně. Šlo proto v podstatě o nakažlivou nemoc. Dala se vyléčit, pokud jste Hakkara zabili, nebo opustili oblast, kde bydlel. Jenže autoři hry Zkaženou krev nedomyslel­i. Hráči WoW si mohou pořizovat i mazlíčky – a ti se mohli Zkaženou krví také nakazit.

Jejich nemoc se však opuštěním infekční lokace nevyléčila. Kromě mazlíčků mohly Zkaženou krev chytit i mírumilovn­é postavy ovládané počítačem, které neumíraly. Fungovaly jako bezpříznak­oví přenašeči.

Hráči WoW se také mohli mezi jednotlivý­mi oblastmi teleportov­at. Připomínal­o to leteckou dopravu. Část teleportuj­ících šířila nákazu stejně jako lidští cestovatel­é. Vypukla pandemie ne nepodobná té současné koronaviro­vé.

Mapy ve WoW se začaly rychle plnit virtuálním­i mrtvolami. Mezi hráči se šířila panika. Někteří reagovali nečekaným způsobem. Vytvořily se čtyři zajímavé kategorie hráčů.

První z nich léčila ostatní. Jak píšu, sám jsem WoW nezkoušel. Nevím, jak to fungovalo, ale šlo to. Dobrovolní léčitelé udržovali naživu slabší postavy nemocné Zkaženou krví. Nevýhodou tohoto přístupu bylo, že tak zároveň udržovali při životě samotnou epidemii.

Další hráči vytvářeli uzavřené karanténní skupiny, do kterých nakažení nesměli. Našli se ale i uživatelé WoW, kteří nákazu schválně šířili. Připadalo jim to vtipné. Z jiných hráčů se stali kazatelé konce světa. Další skupina prodávala falešné léky.

Všechno skončilo po jednom týdnu. Blizzard bug opravil. Virtuální epidemie zaujala vědce. Americké Centrum pro kontrolu nemocí dokonce videoherní společnost požádalo o data, aby jejich pomocí mohlo modelovat skutečné epidemie. V odborných časopisech vycházely články o Zkažené krvi. Je možné, že část poznatků, které lékaři a epidemiolo­gové používají při potírání čínského viru, je odvozená z Wowka. Pokud nemáte v karanténě co dělat, můžete ho taky zkusit.

Ve hře World of Warcraft vypukla pandemie ne nepodobná té dnešní koronaviro­vé. A je klidně možné, že část poznatků, které odborníci používají při potírání čínského viru, je odvozená z Wowka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia