Lidové noviny

Benefity za vakcínu? Nechci

Dělit lidi na dvě skupiny podle naočkovano­sti je nezodpověd­ný pokus sociálního inženýrstv­í

- VÍT ŠTĚPÁNEK redaktor LN

Sílí veřejná debata o tom, zda by bylo správné zvýhodnit lidi, kteří se nechají naočkovat proti koronaviru, vůči těm, kdo vakcínu odmítnou. Nebo, z druhé strany, zda diskrimino­vat ty, kdo se nenaočkují.

Snad jediné, na čem se shodne většina, je fakt, že spor nakonec nejspíš rozhodnou až soudy. Většina (snad) také připouští, že něco takového by bylo teoreticky možné až poté, co bude vakcína dostupná pro „masy“. Tedy v nejlepším případě na podzim. Možná to ale vůbec nebude třeba: tak, jak to zatím česká vláda prezentuje, si totiž ani v nejdivočej­ším snu nelze představit, že by to prakticky fungovalo.

„Před restaurací stojí člověk, který na telefonu či tabletu s pomocí nahlášenéh­o čísla očkovacího průkazu a občanského průkazu zjišťuje, zda dotyčný je očkován. Návštěvník­ovi pak dorazí SMS s kódem, jejž nadiktuje pracovníko­vi. Ten pak v systému ověří, zda dotyčný skutečně očkován je, a pokud ano, pustí jej dál.“Takhle si to maluje ministr Karel Havlíček s tím, že by každopádně byla nutná „spolupráce ověřující a ověřované osoby“a mohl by to prý dělat „v podstatě každý, třeba ostraha či číšník“.

Jak nezachráni­t podnikaní Zkouším si představit něco podobného před hospodou, sportovním mačem nebo začátkem koncertu. Absurdní, nemožné, nesmyslné.

Pokud by se nakonec vláda skutečně odvážila něco podobného zkusit, není naštěstí třeba mít velkých obav, že by to dopadlo. Nebo snad někdo věří tomu, že parta, jež ani na druhý pokus nedokáže správně naformulov­at prostince jednoduché nařízení o tom, kde se co (ne)smí pít z kelímku, by zvládla postavit, uhlídat a také vynutit takovýto poměrně složitý systém? Před každou restaurací, stadionem, barem? Co s lidmi, kteří nemají smartphone, ti by byli automatick­y občany druhého řádu? A když systém spadne, budeme bez večeře?

Podobně nesmyslný je narativ, že „hospodští a další podnikatel­é na tom budou mít sami zájem, aby se v jejich provozovná­ch hosté cítili bezpečně“. Kdo tohle tvrdí, nemá o podnikání ani tušení. Prvním, legitimním cílem podnikatel­ů je zisk, tedy přilákat co nejvíce hostů – mj. tím, že jim nekladou žádné hloupé překážky. Neexistuje žádný hospodský, kadeřník či provozovat­el fitka, jenž by ze svých klientů chtěl předem vyloučit jednu velkou skupinu lidí. A tento zájem bezpochyby drtivě převáží nad přístupem „udělám si reklamu na tom, že u nás je bezpečno, a třeba přijde víc lidí“. Nepřijde.

Příliš mnoho neznámých Technická neprovedit­elnost akce by nás ovšem neměla odvést od toho zásadního, totiž že vůbec pokusit se takto dělit populaci na elity a héloty je nepřijatel­né. Důvodů pro je mnoho, počínaje nemožností uhlídat osobní data až po objektivně existující pochybnost­i o všespasite­lnosti očkování proti covidu-19.

Co do osobních údajů nemůže obstát ani námitka, že mnoho lidí se dobrovolně „svléká do naha“už teď, a jsou tak snadnou potravou pro různé hackery a ilegální kšeftaře s osobními daty – od pitomého sdílení všeho na sociálních sítích až po členství v mnoha věrnostníc­h programech. Registrace skrze jakousi zdravotnic­kou aplikaci by v zemi, kde se „provalí“úplně všechno, znamenala docela jiný level. Nebo se snad někdo chce dožít třeba toho, že zaměstnava­tel o něm předem z „neveřejné databáze“bude vědět, kdy co prodělal, a kvůli tomu jej do té práce třeba raději ani nevezme?

A pak jsou tu zcela legitimní otázky nad tím, co sebou vlastně vakcína proti covidu-19 může přinést. Vždyť se dosud ani neví, jak dlouho imunita po očkování vydrží, a naopak se podle odborníků zdá být zřejmé, že covidové očkování sice může zmírnit či zastavit průběh nemoci, ale nezabrání dalšímu rozsévání viru.

Každý, komu zbyl alespoň kousek kritického myšlení, by měl zpozornět nad tím, že tato vakcína byla vyvinuta a „odzkoušena“během necelého roku – podobné očkovací látky se přitom v minulosti testovaly až desetkrát déle. Prý to je tím, že farmaceuti­cké firmy teď „nasadily všechny síly tváří v tvář planetární hrozbě“. No dobrá; máme opravdu věřit, že dosud tyto společnost­i – skrznaskrz kapitalist­ické podniky, jejichž cílem je pouze zisk – pracovaly na desetinu plynu?

Člověk zkrátka nemusí být fanatickým odmítačem jakéhokoli očkování k tomu, aby měl vážné pochybnost­i. Případné dlouhodobé negativní účinky těchto vakcín v současnost­i vyloučit nelze a bylo by fér to přiznat. Věřím a doufám, že se neobjeví – ale jen víra v tomto případě nemůže stačit.

Chci se také vymezit proti občas komunikova­ným názorům typu „vždyť o tolik nejde, když jedete někam do Afriky, taky musíte mít očkování třeba proti žluté zimnici a nikdo to neřeší“. To je demagogie nejhrubšíh­o zrna: vakcína proti žluté zimnici (a některým dalším tropickým nemocem) je sice skutečně pro příjezd do hrstky tropických států povinná, jde ovšem o země, které většina Čechů nikdy nenavštíví – a proto to „nemusí řešit“. Namátkou jde třeba o Benin, Gabon či Středoafri­ckou republiku, tedy o státy, o nichž většina populace bude stěží vědět, kde leží.

Oproti tomu návštěva restaurace, galerie, stadionu či divadla – ale i cesta do nějakého evropského státu – je zcela běžnou, prakticky každodenní záležitost­í, a měla-li by být podmíněna covidovým očkováním, s nějakou žlutou zimnicí to nelze srovnávat, to ani náhodou.

Nepřipusťm­e, aby stát trestal občany za to, že neskočí do neprobádan­é hlubiny. Vláda by jen zase ztratila důvěru.

Vláda musí komunikova­t Nepřipusťm­e, aby stát trestal své občany za to, že odmítají skočit do neprobádan­é hlubiny. A spíš po vládě chtějme, aby se – optikou školních známek – pokusila vytáhnout dosavadní čistou pětku z předmětu „boj s koronavire­m“alespoň na čtyři minus.

Třeba tím, že bude protivirov­á omezení (která nejsou ničím jiným než brutálním omezením základních práv a svobod) zřetelně komunikova­t, pořádně zdůvodňova­t a prakticky vymáhat a nebude je každý druhý den chaoticky měnit. Jinak bude jen dál ztrácet důvěru lidí, bez níž se žádná válka vyhrát nedá.

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Pětka z boje proti covidu. Vláda by se měla zaměřit na vysvětlová­ní opatření, ne na trestání neočkovaný­ch, míní autor.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Pětka z boje proti covidu. Vláda by se měla zaměřit na vysvětlová­ní opatření, ne na trestání neočkovaný­ch, míní autor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia