Lidové noviny

OECD: Lockdown tu bude dalšího půl roku či rok

-

I přes vakcinaci bude nutné nadále zachovávat uzavření části hospodářsk­ého a veřejného života a omezovat sociální kontakty lidí, myslí si hlavní ekonomka Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) Laurence Booneová. „Tohle nás pravděpodo­bně čeká v následujíc­ích šesti či 12 měsících,“uvedla o víkendu v rozhovoru pro britskou televizi BBC. „Musíme pokračovat v používání nefarmaceu­tických opatření, vládní podpory a nasazení vakcíny tak dlouho a efektivně, jak je to možné. Neříkám, že je to jednoduché, říkám, že jsme viděli, že to v roce 2020 fungovalo,“dodala.

Booneová, která zaujala post šéfekonomk­y OECD v roce 2018 a do roku 2016 byla poradkyní francouzsk­é vlády, upozornila, že nový kmen viru vedl k novým lockdownům v mnoha částech světa. A to včetně asijských zemí, jako je Jižní Korea, jimž se dosud dařilo novým infekcím účinně bránit. To nicméně nemění nic na očekávání OECD, že v roce 2021 půjde světová ekonomika nahoru a dostane se zpátky na předcovido­vou úroveň.

Podporovat bez ohledu na deficit

Oživení ale nebude ve všech zemích stejné. Čína by měla podle prognóz respektova­né instituce růst o osm procent, ekonomika členských zemí OECD v průměru kolem tří procent. Hodně však bude záležet na tom, jak úspěšné budou země ve svých vakcinační­ch plánech.

Francouzsk­á ekonomka dále uvedla, že vlády by měly ve výdajích na podporu ekonomiky pokračovat, a to bez ohledu na vývoj vnitřních deficitů. Krize, jíž mají opatření a s nimi spojené výdaje bránit, je totiž dočasná. „Mluvíme tedy o dočasných opatřeních a dočasném zvýšení poměru dluhu k hrubému domácímu produktu,“zdůraznila Booneová.

Po skončení krize však podle ní bude nutné se ohlédnout zpátky, a to až k předchozí finanční krizi. A podívat se, zda vlády utrácejí peníze za správné priority. Doporučení podporovat ekonomiku vládními výdaji bez ohledu na vliv na veřejné finance se liší od doporučení, které dala OECD zemím po globální finanční krizi 2008, zdůrazňuje BBC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia