Lidové noviny

Havlíček je pro další odklad splátek

-

Odklad splátek úvěrů by podnikatel­ům, kteří museli kvůli pandemii zavřít provozy, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) pomohl. Bude o tom dále jednat například s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO), Českou národní bankou (ČNB) a Českou bankovní asociací. Havlíček to uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Podle Havlíčka by moratorium, po kterém volají podnikatel­ské organizace, bylo dobrým podpůrným nástrojem v současné krizi. Není ale podle něj v rukou vlády, nýbrž bank. „Na jednu stranu bych hrozně přál postiženým segmentům, kdyby se umožnil odklad splátek třeba o dalších šest měsíců, nesmírně by to pomohlo a chtěl bych pro to udělat maximum,“řekl. Dodal, že ale nemůže ignorovat sdělení ČNB, která upozorňuje, že pokud budou takto banky oslabeny a dostanou se do problémů, s potížemi se budou potýkat všichni.

Kdyby moratorium bylo možné, mělo by být podle Havlíčka ideálně dostupné pro ty, kteří kvůli vládním opatřením musely zavřít provozy nebo zaznamenal­i například 80procentn­í pokles tržeb. Především tedy jde o obchod a služby. „Tím by spadl kámen ze srdce i státnímu rozpočtu,“dodal Havlíček.

Úvěrové moratorium umožnilo dlužníkům z řad spotřebite­lů, podnikatel­ů a firem odložit splácení úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem loňského roku, a to do konce července nebo do konce října. Bylo závazné pro všechny banky a nebankovní poskytovat­ele úvěrů.

O zákonný odklad bylo dle statistik ČNB požádáno u 360 tisíc úvěrů. U 120 tisíc z nich se klienti vrátili ke splácení už v době moratoria. U zbývajícíc­h 240 tisíc se klienti měli ke svému běžnému splácení vrátit v listopadu. Podle průzkumu asociace jich bylo 89 procent.

Banky prostředni­ctvím své asociace ujistily ministerst­vo financí, že budou případy, kdy se klienti dostanou do problémů se splácením, řešit individuál­ně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia