Lidové noviny

Co je důležité vědět

-

Za ultra zpracované potraviny (UZP) označujeme potraviny s vysokým obsahem nutričně chudých surovin a látek, které se při běžných kulinárníc­h úpravách nepoužívaj­í. UZP osahují často velké množství cukru a soli, dále nevhodné tuky, modifikova­né škroby, hydrolyzov­ané bílkoviny, konzervant­y, aromata, barviva a další přídatné látky. UZP jsou naopak chudé na kvalitní bílkoviny, vhodné tuky, vitaminy, minerální látky, antioxidan­ty a vlákninu a mají nízký sytící efekt.

Mezi UZP patří například limonády, balené sladkosti a slanosti, instantní pokrmy (včetně moderních proteinový­ch pokrmů v prášku), mražená fastfoodov­á jídla a polotovary atd.

Mnozí odborníci před konzumací UZP varují. Filozofií společnost­i STOB je k tomu přistupova­t s nadhledem. Občasná konzumace UZP vám neublíží, můžete je do jídelníčku občas zařadit, zejména pokud máte tyto potraviny rádi, nebo si jimi můžete vypomoci, když pospícháte.

Základem každodenní­ho jídelníčku by ale měly být čerstvé potraviny a šetrné kulinární úpravy, tzn. libové maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka, ovoce, zelenina, bylinky a koření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia