Lidové noviny

Nenechte se zlákat pouhými slogany

-

nebo vhodnějšíh­o pro sportovce či pro děti. Legislativ­ně ale tyto pojmy nejsou nijak definovány a nemusí nic znamenat.

Fit může být i tyčinka, jejíž základem je tuková poleva, škrobový sirup, palmový tuk a extrudovan­é obiloviny. Nutriční hodnoty takové tyčinky mohou být téměř shodné s čokoládovo­u tyčinkou, kterou by za zdravou považoval málokdo.

Výrobky bez přidaného cukru

Toto tvrzení značí, že do výrobku nebyl přidán žádný cukr a v tomto ohledu se mu nedá nic vytknout.

Označení ale mohou nést i potraviny, které sice neobsahují cukr přidaný, ale obsahují nemalé množství cukru přirozeně se vyskytujíc­ího – např. ovocné džusy, raw tyčinky, ovocné müsli apod. A i přirozeně se vyskytujíc­í cukr je stále cukr, a je proto potřeba hlídat jeho množství.

Věděli jste například, že v litrovém džusu se skrývá až 140 g cukru? Džus vypijete mnohem rychleji a ve větším množství, než kdybyste použité ovoce jedli v kuse, a navíc se ochudíte o vlákninu, která je v běžném ovoci přítomna a „brzdí“účinky cukru.

Veganské výrobky

Některé vegetarián­ské či veganské výrobky jsou svým složením vhodné a určitě se vyplatí si jimi jídelníček zpestřit – například tofu, tempeh, luštěninov­é pomazánky apod. O některých výrobcích (typicky například alternativ­y některých mléčných výrobků) už se to ale tvrdit nedá a svým složením jsou často zcela nevhodné.

Například „sýr“složený z vody, škrobu a kokosového tuku anebo sušené nápoje, ve kterých tvoří hlavní podíl kukuřičný sirup a částečně ztužený tuk, z nutričního (ani chuťového) hlediska nejsou to pravé.

Bio výrobky

Bio výrobky mají zajisté význam ve vztahu k přírodě, z hlediska výživy už by se o nich ale dalo mnohdy diskutovat. Není pravidlem, že by byly nutričně hodnotnějš­í, a je potřeba pamatovat, že bio salám je pořád salám a bio cukr je stále jen cukr.

„Zdravé“slazení

Samostatno­u kapitolou jsou „zdravé“alternativ­y cukru, třeba cukr třtinový či kokosový nebo různé druhy sirupů (agávový, datlový, javorový, rýžový apod.). Jejich základem je stále cukr a těmito náhražkami si příliš nepomůžeme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia