Lidové noviny

Startuje očkovací systém

POZITIVNÍ ZPRÁVY

-

Tento týden I Sportovní sloupek I Fotofejeto­n

PONDĚLÍ 11. 1.

Do dneška lze podat oznámení o vstupu do paušálního režimu daně. K paušální dani se mohou přihlásit živnostníc­i a podnikatel­é z řad OSVČ, kteří nejsou plátci DPH a mají roční příjmy z podnikání do jednoho milionu Kč.

ÚTERÝ 12. 1.

Němečtí jazykovědc­i oznámí paslovo roku 2020. Podle některých vtipálků má šanci na titul spojení Corona-Pandemie, tedy pandemie koronaviru. Toto spojení přitom Společnost pro německý jazyk (GfdS) již v listopadu označila za výraz roku 2020.

STŘEDA 13. 1.

V italském Lameziu Terme začíná monstrproc­es se stovkami lidí podezřelým­i z příslušnos­ti ke kalábrijsk­é mafii Ndrangheta.

V Polsku začne soud se třemi aktivistka­mi, které obrazu čenstochov­ské Černé Madony, v katolické zemi silně uctívané, přidaly duhovou svatozář, symbol hnutí za práva sexuálních menšin. Hrozí jim až dva roky vězení za urážku náboženské­ho cítění.

PÁTEK 15. 1.

Ministerst­vo zdravotnic­tví by mělo spustit registračn­í systém, v němž se k očkování proti covidu-19 může přihlásit veřejnost. Nejdříve má být otevřený seniorům nad 80 let a mladším vážně nemocným.

V tento den zároveň měla původně skončit platnost mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví, podle kterého se od 18. prosince provádí antigenní testování veřejnosti hrazené ze zdravotníh­o pojištění. Podle rozhodnutí vlády ze 7. ledna však bude antigenní testování na koronaviru­s dál pokračovat.

Ministerst­vo zdravotnic­tví řeší i citlivou personální otázku: do pátku se mají hlásit zájemci o post ředitele či ředitelky odboru komunikace s veřejností ministerst­va zdravotnic­tví. Předložit mají třístránko­vý návrh strategie komunikace ke covidu-19.

Začíná dvoudenní sjezd německé vládní Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, který bude volit nové vedení. Sjezd proběhne na dálku prostředni­ctvím komunikačn­ích kanálů. Nové předsednic­tvo CDU bude oficiálně známo až 22. ledna, protože výsledek digitálníh­o hlasování, které není právně závazné, musí potvrdit koresponde­nční volba.

SOBOTA 16. 1. Italsko-americká automobilk­a Fiat Chrysler (FCA) a francouzsk­ý koncern PSA dokončí fúzi. či Ottobock. V první lednové dny dorazilo téměř 600 tisíc korun od dlouholeté­ho partnera, firmy API CZ. Ta se specializu­je na úpravy automobilů a již deset let přispívá částkou 0,5 procenta ze svého obratu. Díky tomu může organizace podporovat rodiče samoživite­le, kteří se starají o děti s postižením.

Tipy a fotky do rubriky posílejte na pozitivniz­pravy@lidovky.cz

 ?? FOTO ŘEZNICTVÍ H&H ?? Finanční dar od Řeznictví H&H ze severní Moravy pomohl mimo jiné malému Arturovi, který trpí spinální svalovou atrofií
FOTO ŘEZNICTVÍ H&H Finanční dar od Řeznictví H&H ze severní Moravy pomohl mimo jiné malému Arturovi, který trpí spinální svalovou atrofií
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia