Lidové noviny

Nárok a la carte

Zatím ještě nejsme právní kolonií

- Martin Zvěřina

Včerejším vyhlášením nálezu Ústavního soudu o neuznání zahraniční­ch osvojení dítěte stejnopohl­avními registrova­nými páry se nic nezmění. Na tom se shodnou jak příznivci, tak odpůrci verdiktu v řadách samotných ústavních soudců. Nijak to životní situaci konkrétníc­h párů nemění. Stále budou moci v Česku nerušeně žít.

Co je však podstatné, soud řekl, že není možné obcházet zákony této země tím způsobem, že si opatřím v zahraničí soudní rozsudek či správní verdikt, který vyhovuje mým přáním, a pak budu tuzemský soud nutit, aby zahraniční stav považoval za právně závazný pro Českou republiku, a tedy fakticky nadřazený tuzemským zákonům. Nelze si tedy zajet do Kalifornie či New Jersey pro „papír“, který přebije tuzemské právo.

Vezmeme-li za svůj pohled soudců, propagátor­ů absolutní nadřazenos­ti lidských práv: „aspekt blaha jednotlivc­e (jeho zájem) je dostatečný­m důvodem k tomu, aby jiným lidem vznikla povinnost“, pak by nebyl problém de facto obcházet demokratic­ky zvolené zákonodárc­e a demontovat svrchovano­st států. Vždyť je-li dnes považováno za normální, že si bohatci, i z řad stejnopohl­avních párů, najímají ženy v chudých zemích jako náhradní matky, což je forma otroctví, pak není daleko třeba model, kdy si nějaký šílenec přiveze z „progresivn­í země“pětileté dítě jako partnera a začne nutit tuzemskou justici, aby to akceptoval­a, protože to dotyčný bude považovat za své lidské právo.

Argument, že máme zákony na ochranu práv dětí, lze smést velmi jednoduše, stačilo by, aby se objevila politická objednávka na legitimiza­ci surogátníh­o mateřství, a rázem je právo dítěte na matku chimérou a žena, která dítě nosí a porodí, je degradován­a na pouhou nádobu, veškerá její práva pak závisejí jen na tom, jaký má kontrakt s „objednavat­elem“. Kdo maže, ten jede, platí i mezi progresivi­sty. Excesivnos­t vymýšlení nových a nových „lidských práv“je stále zřejmější a bude narážet na rostoucí odpor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia