Lidové noviny

Bitcoin se řítí dolů, zlevnil skoro o pětinu

-

Cena digitální měny bitcoin včera výrazně klesla. Z více než 41 tisíc dolarů (skoro 885 tisíc korun), kde byla na konci minulého týdne, se dostala až pod 34 tisíc dolarů. Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) varoval, aby lidé, kteří investují do kryptoměn, byli připraveni na výrazné ztráty a také na eventualit­u, že mohou přijít o všechno. Bitcoin a další kryptoměny, na rozdíl třeba od akcií, nejsou v Británii a dalších zemích pojištěny.

Odpoledne se cena bitcoinu pohybovala kolem 33 620 dolarů (asi 727 tisíc korun), což byl za den pokles o 16 procent, ukázaly záznamy na specializo­vaném webu CoinDesk. Za loňský rok se cena zečtyřnáso­bila, z lednových zhruba 7180 se do konce roku dostala asi na 28 940 dolarů. Cena ale prochází výraznými výkyvy, například loni v březnu spadla až k 5000 dolarů.

„Pokud spotřebite­lé investují do takových produktů, měli by být připraveni na ztrátu všech svých peněz,“uvedl FCA.

S růstem ceny bitcoinu se objevuje čím dál více firem, které nabízejí vysoké zhodnocení úspor právě investicem­i do kryptoměn. Lidé by si podle FCA proto měli být vědomi, že když je náhle kontaktuje někdo neznámý a nabízí až příliš vysoké zhodnocení, případně je tlačí do rychlé investice, měli by se vždy mít na pozoru. Mohou také navštívit stránku, na níž se dočtou, jak se nestát obětí podvodů.

Bitcoin vznikl v roce 2009 coby alternativ­a oficiálníc­h měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálníc­h bankách. Češi v loňském prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. To bylo zhruba o pětinu víc než ve stejném období předloni. Ještě v říjnu 2013 se jeden bitcoin prodával asi za 120 dolarů, v přepočtu podle tehdejšího kurzu asi za 2250 korun.

Investice klientů jsou v Evropě i jinde zpravidla pojištěny pro případ, že makléřská společnost zkrachuje nebo jinak není schopna plnit závazky vůči klientům. V Británii takto investoři mohou získat zpět až 85 tisíc liber (2,5 milionu korun), ale například v zemích Evropské unie je srovnateln­é minimum stanoveno pouze na 20 tisíc eur (525 600 korun). V některých členských zemích je vyšší, například v Maďarsku jsou investice chráněny až do sta tisíc eur (2,6 milionu korun). Toto pojištění se ale nevztahuje na kryptoměny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia