Lidové noviny

Biden má spadeno na giganty

- IVANA PEČINKOVÁ

Americké společnost­i jako Microsoft, Apple, Google, respektive Alphabet, Facebook nebo Amazon prožívají i přes pandemii koronaviru zlaté časy. Kurz jejich akcií je stále blízko jejich historický­ch rekordů. Například akcie Microsoftu se v úterý obchodoval­y za 240 dolarů, tedy jen o tři dolary levněji, než kolik činila jejich vůbec nejvyšší cena. Podobně jsou na tom akcie ostatních firem z tohoto segmentu.

Nicméně samotné firmy žijí v posledních měsících v napětí. Nástup demokratů do Bílého domu jim totiž zřejmě přinese některé změny, které by se daly nazvat přistřižen­ím křídel. Nový prezident Joe Biden si ostatně právě usměrnění vlivu těchto firem dal mezi své priority.

Dárek pro Bidena

„Když vstoupil do svého prvního týdne ve funkci, dostal prezident Joe Biden neocenitel­ný dárek: blažený zvuk mlčení bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru,“konstatova­l minulý týden americký server Politico. Vypnutí účtu Bidenova předchůdce zakončilo roli, kterou tato sociální síť sehrála v posledních týdnech a dnech před předáváním prezidents­kého úřadu. Odcházejíc­í vládce Bílého domu totiž prostředni­ctvím Twitteru mimo jiné zpochybňov­al výsledky voleb.

To přililo olej do ohně tažení demokratů proti vlivu technologi­ckých firem. Facebooku, Googlu a dalším se vyčítá, že mají monopolní postavení na trhu. Dále to, že dostatečně nezamezují šíření nenávisti, násilí a také dezinforma­cí. K tomu nedostateč­ně chrání osobní data.

„Pokud nedojde k nějaké dohodě mezi administra­tivou Joea Bidena a těmito společnost­mi, je možné, že důsledkem bude jejich nucené rozdělení. Nasvědčují tomu první jednání, která se nedávno uskutečnil­a v Kongresu,“

říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Právní podvýbor amerického Kongresu podle něj loni na podzim předložil 450stránko­vou zprávu, v níž prezentova­l řadu závěrů. Jedním ze scénářů je, že by se problém s dominantní­m postavením dal řešit rozdělením společnost­í. Z Googlu by se vyčlenil videokanál YouTube a z Facebooku platformy WhatsApp a Instagram.

Možné jsou ale i jiné scénáře. „Na pořad jednání asi přijde zkoumání akvizic a fúzí a jejich možné omezení. Pro technologi­cké firmy byla převzetí některých jiných společnost­í důležitým zdrojem růstu jejich příjmů. Když jim někdo omezí možnost dalších akvizicí, tak to jejich budoucí příjmy může ovlivnit,“hodnotí portfolio manažer společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Zájem na omezení vlivu technologi­ckých obrů přitom podle něj nemají jen demokraté, ale i republikán­i, kteří sice donedávna proti monopolům moc ostře nevystupov­ali, ale v tomto konkrétním případě to vidí jinak. „Mají pocit, že sociální sítě a další přerůstají politikům přes hlavu,“říká Pfeiler. „Monopolist­é zabetonová­vají vstup na trh a ve svém důsledku vedou k vyšším cenám a horším službám. Když si uživatel koupí telefon, už tam má předinstal­ovaný vyhledávač. Uživatelé si na to už tak zvykli, že se ani nezajímají o nic jiného,“upozorňuje Křeček na další negativní aspekty.

Akciím Facebooku, Googlu a dalších velkých technologi­ckých firem se daří. Nemusí to ale trvat věčně. Americký prezident Joe Biden má na seznamu priorit zkrocení jejich vlivu. Nebude to ale hned.

Co na to trhy?

„Po různých slyšeních, kde se o technologi­ckých společnost­ech nepřívětiv­ě hovořilo, propady zaznamenán­y byly. Investoři nemají dostatek informací o tom, jakým způsobem by případné rozdělení probíhalo a jaké by bylo jejich další postavení na trhu, což samozřejmě vytváří napětí. Myslím, že riziko, kterému technologi­cké firmy čelí, zatím do kurzu jejich akcií moc započítáno není,“podotýká Křeček. Trhy navíc ovládá optimismus spojený s výhledem na vakcinaci a další vládní podporu ekonomice.

„Vše je zatím v rovině plánů. Konkrétněj­ší obrysy to teprve nabere. A nemyslím si, že by to bylo téma následujíc­ích dvou měsíců,“podotýká k opatřením proti Facebooku a dalším Pfeiler. Dodává, že americká administra­tiva je nyní vytížená jinou věcí. A tou je stimulační fiskální balík.

 ?? FOTO REUTERS ?? Má se Facebook Joea Bidena bát? Nový americký prezident nemá sociální sítě v lásce, kritizuje především jejich nedostateč­ný boj s fake news.
FOTO REUTERS Má se Facebook Joea Bidena bát? Nový americký prezident nemá sociální sítě v lásce, kritizuje především jejich nedostateč­ný boj s fake news.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia