Lidové noviny

Na okraji ústavní propasti

Česko už zažilo i zrušení sněmovních voleb. Středeční zásah Ústavního soudu však žene politiku do rohu

- MARTIN SHABU

Budeme volit poslance podle krajských kandidátek, anebo dostaneme na volebním lístku telefonní seznam se 200 jmény adeptů na křeslo v dolní komoře? Jak vlastně proběhnou říjnové sněmovní volby stanovené na 8. a 9. října? Množství nezodpověz­ených otázek, které vyvolal čerstvý nález Ústavního soudu, narůstá geometrick­ou řadou. LN přinášejí alespoň základní kontury toho, co nás může potkat.

Co by následoval­o, pokud by politické strany nenašly shodu na novém znění volebního zákona, který určuje výběr poslanců?

Nastala by ústavní krize, protože by se zablokoval­a obměna Poslanecké sněmovny. Volby by sice proběhly, šlo by však spíše o velmi věrohodný průzkum veřejného mínění. Nebylo by však jasné, kdo bude poslancem. Věděli bychom pouze, který subjekt volilo kolik občanů. Chyběl by však mechanismu­s pro převod získaných hlasů na poslanecké mandáty pro jednotlivé strany.

„Nikdo by nemohl určit, kdo má být poslancem. Nemohla by být ustanovena nová Poslanecká sněmovna, přičemž ta stará skončí nejpozději čtyři roky po konání sněmovních voleb v roce 2017,“přiblížil LN Jan Kudrna z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Znamenalo by to také situaci, kdy by stávající vláda neměla komu podat demisi, protože dolní komora parlamentu by neexistova­la. Vládla by tak dál. V jejím čele by tak zůstal Andrej Babiš (ANO), dokud by se případně nerozhodl z funkce odejít. Prezident by pak mohl jmenovat nového předsedu vlády a na jeho návrh další členy vlády. Kabinety by nepředstup­ovaly před sněmovnu s žádostí o důvěru.

„Senát to nemůže napravit, protože je vyloučen. Svými zákonnými opatřeními nesmí měnit ústavu, volební zákony ani schvalovat státní rozpočet,“vypočítal Kudrna, který se specializu­je na dělbu moci ve státě a vzájemné vztahy mezi ústavními orgány.

Fakticky by to znamenalo, že by se už z ústavní krize nedalo vyjít.

Jak se vyhnout chaosu? Jednoduchý­m řešením by byla shoda na podobě nového volebního zákona. Jenže v již běžící volební kampani nemusí jít o snadný úkol pro sněmovní strany. Ty teď horečně počítají, která varianta by jim nejlépe vyhovovala.

Soudci nejvyšší soudů přesto naznačují, že ani po zrušení klíčových pasáží volebního zákona nemusí nastat katastrofa. „Teoreticky je možné říct, že i kdyby parlament nic nezměnil a byla zde dohoda, že výsledky voleb vypočítáme dle systému poměrného zastoupení, což svede každý účetní, a tyto hlasy pak rozdělíme mezi jednotlivé strany, tak by nemusel vzniknout žádný problém,“prohlásil ve středu ústavní soudce Jan Filip, který byl zpravodaje­m přelomovéh­o nálezu. Podle předsedy volebního senátu Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška by existovalo řešení. Jeho senát by prý musel přijít s výkladem volebního zákona, který bude respektova­t zásadu poměrného zastoupení, aby nahradil mezeru pro výpočet mandátů.

Jenže jít do voleb bez novely zákona se právním teoretikům zdá velmi ošemetné. „To jsou naprosto nepodložen­é názory a stanoviska. Jak by se určilo, který kandidát například za Středočesk­ý kraj mandát získá? Vůbec nemáme postup, jak to provést. Dokonce ani nevíme, jak rozdělit mandáty mezi kraje. Zároveň bych připomněl článek ústavy, který říká, že státní moc lze uplatňovat pouze v mezích zákona a způsobem, kterým zákon stanoví. To platí i pro soudy,“upozornil Kudrna. Podobně hovoří i docent práv Jan Wintr: „Ústavní soud změnil část volebního zákona, kde je napsáno, jakým způsobem se přepočítáv­ají hlasy na mandáty. Dokud tam nebude napsané něco jiného, neexistuje způsob.“

Kdy vyprší čas pro nalezení kompromisu? Ačkoli politici naznačují ochotu jednat o úpravách, nepanuje shoda na detailech. Ve sněmovně leží od listopadu 2019 návrh úprav přepočítán­í hlasů na mandáty z dílny KDU-ČSL. Jenže vlivný politik STAN a autor ústavní stížnosti Stanislav Polčák už naznačil, že ani tento návrh se zřejmě neobejde beze změn. „Práci lidovců oceňuji, ale myslím, že se půjde cestou širší dohody. Myslím, že se sněmovna spíš dohodne na neutrálním nosiči, který jí pak projede jako nůž máslem,“uvedl včera Polčák pro Seznam Zprávy.

S ohledem na kýžený hladký průběh voleb a prostor na sestavení kandidátek vyprší ideální čas pro přijetí novely nejpozději v červnu. „Musí to být do konce června. Nejpozději devadesát dní před volbami nastupuje série volebních úkonů, jako je předložení kandidátní­ch listin krajským úřadům. Dále musí existovat čas pro námitky kvůli odmítnutí registrace, jež řeší krajský úřad a volební soud. Následuje tisknutí volebních lístků,“popsal Kudrna.

 ??  ?? Ústavní soud ve střetu oznámil zrušení čtyř důležitých paragrafů volebního zákona, které určují způsob výběru poslanců. Soud zrušil způsob přepočítáv­ání volebních zisků na mandáty poslanců.
Podle ústavních soudců bylo cílem odstranit nerovnosti v počtu hlasů nutných pro získání mandátu.
Klíčová úprava se týká zrušení podstatné části takzvané d’Hondtovy metody pro rozdělení mandátů politickým stranám a hnutím, která nahrává zejména větším subjektům.
Ústavní soud naopak odmítl zrušit pětiprocen­tní hranici, jejíž překročení je podmínkou pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR, jak požadovala skupina senátorů, kteří si u nejvyšší soudní instance v Česku stěžovali. Ústavní soud však zrušil ustanovení zákona, které vyžaduje od volebních koalic překročit násobky této hranice dle počtu subjektů.
Změny, které Ústavní soud oznámil, se promítnou už do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, které prezident Miloš Zeman stanovil svým rozhodnutí­m na 8. a 9. října 2021.
Andrej Babiš
Pavel Rychetský
Miloš Zeman
Zatímco opoziční strany verdikt převážně uvítaly, premiér a šéf ANO Andrej Babiš prohlásil, že Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém.
Babiš tvrdě kritizoval také předsedu soudu Pavla Rychetskéh­o. Ten opáčil, že jím vedená instituce se nesnaží ovlivnit politickou situaci, ale chrání ústavu a princip rovnosti ve volebních procesech.
Kdyby d’Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů.
Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63.
Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponoval­a by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který provedla Česká televize.
Nález čelí kritice i kvůli načasování. Ústavní stížnost měl soud na stole už od prosince 2017. Soudce zpravodaj Jan Filip uvedl, že existovaly formální i neformální překážky pro rychlejší projednání.
Ústavní soud ve střetu oznámil zrušení čtyř důležitých paragrafů volebního zákona, které určují způsob výběru poslanců. Soud zrušil způsob přepočítáv­ání volebních zisků na mandáty poslanců. Podle ústavních soudců bylo cílem odstranit nerovnosti v počtu hlasů nutných pro získání mandátu. Klíčová úprava se týká zrušení podstatné části takzvané d’Hondtovy metody pro rozdělení mandátů politickým stranám a hnutím, která nahrává zejména větším subjektům. Ústavní soud naopak odmítl zrušit pětiprocen­tní hranici, jejíž překročení je podmínkou pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR, jak požadovala skupina senátorů, kteří si u nejvyšší soudní instance v Česku stěžovali. Ústavní soud však zrušil ustanovení zákona, které vyžaduje od volebních koalic překročit násobky této hranice dle počtu subjektů. Změny, které Ústavní soud oznámil, se promítnou už do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, které prezident Miloš Zeman stanovil svým rozhodnutí­m na 8. a 9. října 2021. Andrej Babiš Pavel Rychetský Miloš Zeman Zatímco opoziční strany verdikt převážně uvítaly, premiér a šéf ANO Andrej Babiš prohlásil, že Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v zemi a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. Babiš tvrdě kritizoval také předsedu soudu Pavla Rychetskéh­o. Ten opáčil, že jím vedená instituce se nesnaží ovlivnit politickou situaci, ale chrání ústavu a princip rovnosti ve volebních procesech. Kdyby d’Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponoval­a by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který provedla Česká televize. Nález čelí kritice i kvůli načasování. Ústavní stížnost měl soud na stole už od prosince 2017. Soudce zpravodaj Jan Filip uvedl, že existovaly formální i neformální překážky pro rychlejší projednání.
 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIVV, ČTK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ??
FOTO: MAFRA-ARCHIVV, ČTK // KOLÁŽ ŠIMON / LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia