Lidové noviny

Tyrolsku hrozí uzávěra. Kvůli variantě viru

-

V posledních dnech bylo v rakouské spolkové zemi Tyrolsku registrová­no 75 případů nové jihoafrick­é mutace koronaviru. Vzhledem k její vysoké nakažlivos­ti se začalo vážně debatovat o možnosti celý region na dobu několika týdnů takřka neprodyšně uzavřít.

Viroložka Dorothee Von Laerová z lékařské fakulty v Innsbrucku navrhla západorako­uskou spolkovou zemi na měsíc izolovat. Agentura APA s odvoláním na své zdroje blízké vládě uvedla, že kabinet kancléře Sebastiana Kurze včera diskutoval „všechny možnosti“, zřejmě včetně případné uzávěry Tyrolska. Již dříve ministerst­vo zdravotnic­tví nevyloučil­o, že vzhledem ke zvýšenému výskytu agresivní virové mutace vydá oficiální varování před cestami do této spolkové země.

Jedním z důvodů, proč rakouské úřady zvažují tak radikální opatření, jsou zkušenosti z loňského roku. Tehdy se stalo tyrolské lyžařské středisko Ischgl jedním z prvních velkých ohnisek koronaviro­vé nákazy v Evropě. Pozdější analýzy ukázaly, že odsud se infekce šířila nejenom do sousedních států, ale i do Skandinávi­e.

Viroložka Von Laerová, která patří do poradního týmu rakouské spolkové vlády, se navíc domnívá, že v Tyrolsku se už mezitím objevily dvě nebo tři místní varianty jihoafrick­é mutace, což bylo zjištěno sekvenován­ím viru. Podle jejího názoru by to měl být dostatečný důvod k radikálním opatřením.

Omezení pro cesty mezi jednotlivý­mi regiony platí například stále v sousední Itálii. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia