Lidové noviny

Biden přeruší stahování vojáků z Německa

-

Administra­tiva nového amerického prezidenta Joea Bidena pozastaví stahování amerických vojáků z Německa, o němž loni rozhodla vláda minulého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Řekl to včera Bidenův bezpečnost­ní poradce Jake Sullivan. Biden včera poprvé od nástupu do funkce v lednu promluvil k tématům zahraniční politiky.

Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků působících v Německu, a to až o 12 000. Tehdejší ministr obrany Mark Esper v červenci řekl, že by z 35 000 Američanů sloužících v Německu mělo být do USA převeleno 6500 a dalších 5400 pak do jiných evropských zemí. Počítalo se i s přesunem velitelstv­í ze Stuttgartu do Belgie.

Důvodem rozhodnutí o snížení kontingent­u byl Trumpův názor, že Německo neinvestuj­e dostatečně do své armády a neplní povinnost přispívat do NATO aspoň dvěma procenty svého hrubého domácího produktu.

Biden včera řekl, že exekutivní­m příkazem obnovuje program přijímání uprchlíků a zvedá jejich počet na 125 000 ročně oproti 15 000, jak chtěla minulá vláda. Také sdělil, že USA se už nebudou podrobovat Rusku a jsou připraveny spolupraco­vat s Čínou, bude-li to v jejich zájmu.

Biden podle Sullivana hodlá též zvážit exekutivní příkaz v reakci na převrat v Barmě a zavést sankce cílené na barmskou armádu. Dalším Bidenovým rozhodnutí­m má být ukončení podpory vojenských operací Saúdské Arábie v Jemenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia