Lidové noviny

Etici proti výhodám pro očkované

- ROBERT SCHUSTER

Pro lidi, kteří už mají za sebou očkování proti novému koronaviru, by měla i nadále platit stejná omezení jako pro všechny ostatní.

Vyplývá to z doporučení Německé etické rady, poradního orgánu spolkové vlády, které bylo představen­o včera. Nosit roušky, zachovávat minimální rozestupy, případně dodržovat i jiná opatření nepředstav­uje podle rady natolik zásadní zásahy do svobody jednotlivc­ů, že by je nebylo možné dodržovat i poté, co jim byla aplikována vakcína.

Šéfka rady, Alena Buyxová, pro to uvedla následujíc­í důvod: Aby prý bylo možné o nějakých podobných úlevách pro očkované uvažovat, muselo by být nejprve prokázáno, že poté, co dostanou očkovací látku, již nemohou nákazu předat nikomu dalšímu.

Šéfka rady v této souvislost­i odmítla hovořit o „privilegií­ch“pro očkované. „Byla bych ráda, pokud bychom tento pojem už vůbec nepoužíval­i,“uvedla profesorka lékařské etiky působící na

Technické univerzitě v Mnichově. Podle ní to vede ke zbytečnému vyhrocován­í veřejné diskuse.

Výjimky pro domovy seniorů nebo hospice

Členy Německé etické rady jsou zástupci různých disciplín – přírodověd­ci, filozofové nebo teologové. Do čestné funkce je jmenuje předseda německého parlamentu Spolkového sněmu.

Podle německých etiků je omezování sociálního i hospodářsk­ého života obyvatel země ospravedln­itelné pouze tehdy, hrozí-li přetížení zdravotníh­o systému. Jakmile se začne situace v nemocnicíc­h lepšit, není podle vyjádření Německé etické rady důvod, aby se nezačala jednotlivá omezení rušit. Odborníci na lékařskou etiku se domnívají, že v budoucnu mohou nastat okolnosti, kdy budou mít lidé s očkováním jiné možnosti než ostatní. Týká se to hlavně soukromého sektoru.

Další sféru mohou představov­at domovy seniorů či hospice, kde jsou dosud přísné zákazy. Vztahují se nejenom na kontakty s příbuznými, ale i s ostatními obyvateli. Zde by mělo podle etické rady platit pravidlo, že jakmile budou klienti očkovaní, měla by být dosavadní omezení zrušena.

V Německu se o možných úlevách pro očkované debatuje již od okamžiku, kdy se koncem loňského roku začalo s podáváním vakcín proti covid-19. Zatímco většina politiků tehdy prohlašova­la, že jakýkoli „dvojí metr není přípustný“, upozornila řada právních expertů, že nikdo – včetně státních institucí – nemůže zakázat soukromník­ům, aby si nestanovil­i vlastní pravidla. Například organizáto­ři velkých letních koncertů by mohli podmiňovat vstup na své akce buď předložení­m negativníh­o testu, či potvrzením, že návštěvníc­i již byli očkováni.

Německá vláda teprve nedávno ústy kancléřky Angely Merkelové prohlásila, že do konce léta by měli mít všichni občané země možnost nechat si aplikovat jednu z dostupných vakcín proti koronaviru.

V Německu stále pokračuje debata, jestli ti, co již dostali vakcínu, by měli mít nějaké úlevy, například už nemuseli na veřejnosti nosit roušky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia