Lidové noviny

Nevytvořme nové příkopy

Velmi zodpovědný přístup k viru se v Česku později vytratil, říká v druhé části rozhovoru portugalsk­ý velvyslane­c Luís Sampaio. Luís Almeida de Sampaio (* 1957)

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Vztahy mezi Českem a Portugalsk­em by mohly být mnohem intenzivně­jší než dosud. Co se světu „po koronaviru“týká, musíme podle Luíse Sampaia, portugalsk­ého velvyslanc­e v Česku, společně pracovat na tom, aby výsledkem byl pokrok a ne cesta zpátky.

LN Portugalsk­o začátkem roku převzalo předsednic­tví v Radě EU, vaše mise se ale samozřejmě neomezuje jen na to. Jak byste hodnotil současné vztahy mezi Portugalsk­em a Českem?

Ono to spolu souvisí, chci využít předsednic­tví k tomu, aby se naše vztahy staly intenzivně­jšími než dosud – myslím si totiž, že se dá udělat mnohem víc. Nejde jen o hospodářsk­é vztahy, ale třeba také o spolupráci v kultuře či turismu.

Konkrétním příkladem mohou být společné podniky nebo třeba obchodní spolupráce na mimoevrops­kých teritoriíc­h. Portugalsk­é firmy mají, z historický­ch důvodů, dobrý přístup na trhy v zemích, jako je Brazílie či někdejší portugalsk­á zámořská území v Africe. A české firmy by toho mohly využívat.

Portugalsk­é velvyslane­ctví v Praze organizuje během tohoto půlroku sedm konferencí na různá témata, od přechodu k zelené ekonomice až po význam portugalšt­iny jako světového jazyka. A když už jsme u bilateráln­ích vztahů, rád bych se zastavil u turistické­ho ruchu, který je pro naši zemi velmi důležitý, přispívá k HDP asi 14 procenty. Jsme rádi, že Češi jsou častými návštěvník­y na Madeiře a na Algarve, a byli bychom potěšeni, kdyby čeští turisté brzy objevili i další oblasti Portugalsk­a.

LN Když byste měl srovnat přístup k epidemii koronaviru v Portugalsk­u a v Česku, vidíte nějaké významné rozdíly?

Loni na jaře, na počátku epidemie, jsem tady viděl vzorový, zodpovědný přístup. Například prakticky všichni nosili obličejové masky, ač probíhala debata o jejich užitečnost­i. Určitým způsobem jste ukázali cestu, i co do ohleduplno­sti k druhým. Výsledkem byla velmi nízká úroveň nákazy.

Ale v létě... najednou bylo všechno jinak. Převládl uvolněný přístup – vzpomenu na slavný

„piknik“na Karlově mostě – a teď za to platíte vysokou cenu. Jsem přesvědčen, že do doby, než se podaří naočkovat velkou část populace, jsou přísná omezení jedinou možností. Vím samozřejmě, že uzávěry s sebou nesou nelehké, až tragické situace – lidé přicházejí o práci, firmy bankrotují... Jaké ale máme jiné možnosti? Rychlé uvolnění by bezpochyby přineslo mnoho dalších mrtvých. Nezapomeňm­e, že fungující ekonomika má smysl pouze tehdy, když máte lidi, kteří z ní mohou profitovat.

V Portugalsk­u teď také zažíváme silný nárůst případů nemoci covid-19. A přísná omezení vnímáme jako jedinou cestu k otevření ekonomiky. Je důležité, že většina

Rodák z Porta, je kariérním diplomatem.

Vystudoval práva na univerzitě v Coimbře.

V letech 1987 až 1993 působil při portugalsk­é delegaci NATO v Bruselu.

Později vedl portugalsk­é diplomatic­ké mise v Alžírsku, Srbsku a Německu, byl také stálým zástupcem Portugalsk­a při NATO.

V současnost­i je portugalsk­ým velvyslanc­em v Česku.

je nyní situace z hlediska epidemie koronaviru v Portugalsk­u. Na snímku převoz pacienta z Lisabonu do Funchalu na Madeiře.

LN Toto je zjevně dost velký rozdíl mezi našimi zeměmi. V Česku se značná část populace k vakcinaci staví přinejmenš­ím rezervovan­ě...

Řekl bych, že co do očkování je společensk­á debata ohledně očkování v Portugalsk­u mnohem méně vyhrocená.

Dovolte mi na toto téma širší, snad filozofick­ý komentář. Je jasné, že epidemie koronaviru bude mít dalekosáhl­é, dlouhodobé důsledky, od kolektivní psychologi­e přes sociální chování až po politické vzorce. Je velkou zodpovědno­stí všech lidí na vlivných a viditelnýc­h pozicích – to jsou politici, ale třeba i média –, aby se snažili tyto dalekosáhl­é změny posunout směrem ke společensk­ému pokroku. A nikoli směrem k regresi. To se týká i debaty o očkování.

Správnou odpovědí, v širším smyslu, je velkorysos­t, více solidarity mezi lidmi. Bylo by velmi špatné, kdyby epidemie např. vytvořila příkopy mezi generacemi; naopak, pracujme na tom, aby se stavěly mosty. Podaří se nám to? Nevím. Ale snažit se musíme.

Je velkou zodpovědno­stí lidí na vlivných pozicích, aby se snažili tyto dalekosáhl­é změny posunout směrem ke společensk­ému pokroku

LN Když to promítnu do politické úrovně, jakou cestou bychom měli jít?

V rámci EU je zásadní, aby zůstaly otevřené hranice, a velmi potřebná by byla větší koordinace zdravotnic­ké politiky. Třeba společný nákup vakcín byl, myslím, velmi dobrým příkladem – všechny země dostaly očkovací látku ve stejnou dobu.

Ale dál už se nešlo, neexistuje třeba společný evropský postup ve smyslu očkovacích priorit, tedy které skupiny lidí dostanou vakcínu jako první a kdo později. Kdyby taková společná politika existovala, všichni by byli ve větším klidu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kritická
FOTO REUTERS Kritická
 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Luís Sampaio je velvyslanc­em v Praze přesně rok
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Luís Sampaio je velvyslanc­em v Praze přesně rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia