Lidové noviny

Portugalsk­o svádí těžký boj

-

Z premianta až na dno: dosavadní průběh koronaviro­vé epidemie v Portugalsk­u nabral začátkem tohoto kalendářní­ho roku směr, který nikdo nečekal. V zemi, která se po vypuknutí nákazy loni na jaře dlouho dávala za vzor, jak epidemii zvládnout, se virus začal v posledních týdnech šířit bezprecede­ntním způsobem. Tak rychle, že portugalsk­é nemocnice jsou v těchto dnech na pokraji kolapsu.

Před několika dny proto Lisabon požádal o pomoc ostatní eurounijní země. Okamžitě zareagoval­o Německo, které na samý západ Evropy vyslalo tým lékařů a armádních zdravotník­ů. Část pacientů ve vážném stavu slíbili převzít Španělé a Rakušané.

Nejen experti se ptají, jak je takový zvrat možný, jednoznačn­á vysvětlení však nejsou k dispozici. Portugalsk­o sice kolem Vánoc omezující opatření částečně rozvolnilo, to však udělalo i mnoho dalších evropských zemí a nikde jinde se křivka nezlomila tak ostře vzhůru. Nejčerstvě­jší čísla jsou více než znepokojuj­ící: počty úmrtí na nemoc covid-19 stejně jako počty nakažených jsou – vztaženo k milionu obyvatel – v posledních týdnech jedny z nejvyšších na světě.

Jedním z možných vysvětlení je, že v zemi se zřejmě více než jinde rozšířila tzv. britská mutace koronaviru. Ta je – alespoň podle dosavadníc­h zjištění – pravděpodo­bně značně nakažlivěj­ší než „základní“virus. Proč se ovšem britská varianta v takovém množství dostala právě do Portugalsk­a, zůstává mysteriem. Koronaviru­s opět ukázal, že jeho šíření se vymyká běžným předpoklad­ům i logickým zákonitost­em.

Podle portugalsk­ých médií je v metropoli Lisabonu britská mutace zodpovědná již za většinu zjištěných případů. V zemi nyní panuje přísný zákaz vycházení, lidé smějí opustit bydliště jen na základní nákupy, za účelem zdravotní péče či na krátkou procházku v okolí bydliště. Tvrdý režim platí prozatím do poloviny února.

Ve všeobecné mizérii se ale snad objevují signály zlepšení. „Během několika posledních dnů dochází k mírnému poklesu počtu nových infekcí,“řekl včera týdeníku Expresso Pedro Simoes Coelho, koordináto­r projektu Covid-19 Insights, a dodal: „Tvrdá omezení se již projevují. (…) Málokdy se stává, že tak rychle vidíme příčinu a její následek.“

Zda Portugalci skutečně vidí světlo na konci tunelu, ale ukážou až příští dny a týdny. vst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia