Lidové noviny

Odchod dramatika

- Lars Norén

vztahů lidí, kteří se ocitli na ekonomické­m i psychickém dně.

V obou hrách lze vytušit ozvuky rodinných dramat Američana Eugena O’Neilla, kterým byl Norén silně ovlivněn. Později o něm dokonce napsal hru A dej nám stíny, jakýsi ironický pendant k slavné Cestě dlouhého dne do noci.

V letech devadesátý­ch a na začátku nového tisíciletí se tematika Norénových děl postupně měnila a rozšiřoval­a. Vyjadřoval se v nich k aktuálním společensk­ým a politickým otázkám, zaměřoval se na lidi, kteří se ocitli na samém kraji společnost­i, dotýkal se problému xenofobie a rasismu či, formou o’neillovské parafráze starořecký­ch dramat, reagoval na válečné běsnění v bývalé Jugoslávii (Kruh osob 3 : 1, Chlad, Válka).

Zároveň dál psal komorní psychologi­cké kusy, ve kterých v popředí stojí skryté vnitřní lidské konflikty. V hrách Detaily, V skrytu, Listopad, Tichá hudba a Klinika tematizova­l citovou vyprahlost partnerský­ch dvojic, zabýval se fenoménem smrti či na divadelním jevišti představil svět pacientů psychiatri­cké kliniky, zařízení, ve kterém se v mládí sám léčil.

U části veřejnosti se Norén, ne zcela nezaslouže­ně, těšil pověsti kontroverz­ního autora provázenéh­o skandály. Největší skandál vyvolal v roce 1999 v souvislost­i s uvedením své hry 7:3 v divadle Riksteater­n, kde dlouhodobě působil jako umělecký šéf a režisér prosazujíc­í experiment­ální spolupráci s různými mimokultur­ními institucem­i. Do zmíněné inscenace zapojil trojici herců vězňů, kteří v ní hlásali své autentické neonacisti­cké a antisemits­ké názory. Jeden z nich po představen­í využil propustky z nápravného zařízení k tomu, aby s dalšími dvěma kumpány vyloupil banku. Následujíc­í honička pak skončila smrtí dvou policistů.

V letech 2013–2020 vzbudil značný rozruch jeho třídílný Deník dramatika, ve kterém se značnou otevřenost­í a sebekritič­ností zmapoval svůj soukromý život.

Všanc ale nevydal jen sám sebe, nýbrž i mnoho významných kulturních osobností z okruhu přátel a známých, se kterými si tu vyřídil účty. Dlužno dodat, že přitom uplatnil smysl pro humor, který jinak příliš často neprojevov­al: v několikati­sícistránk­ovém díle záměrně chybí paginace i rejstřík, takže ti, kdo chtěli zjistit, jestli se i oni stali předmětem jeho kritiky, si všechny tři knihy museli přečíst od začátku až do konce!

Lars Norén je mnohými považován za pokračovat­ele nejvýznamn­ějšího švédského dramatika Augusta Strindberg­a, s nímž ho kromě duchovní spřízněnos­ti a zmíněné kontroverz­nosti pojila například také tři rozvedená manželství. Za své rozsáhlé dílo, zahrnující kromě dlouhé řady divadelníc­h, televizníc­h a rozhlasový­ch her i třicítku básnických sbírek a próz, sklidil mnoho literárníc­h ocenění. A je jedním z mála moderních severských dramatický­ch spisovatel­ů, kterým se podařilo proniknout k českému divákovi (hrála se zde dramata Noc je matkou dne, Chaos je sousedem Boha, Kruh osob 3:1 , Démoni, Chlad a Válka) a čtenáři (několik jeho her vyšlo knižně). Bezpochyby je však stále ještě co objevovat.

Autor je překladate­l ze severských jazyků

 ?? FOTO PROFIMEDIA ??
FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia