Lidové noviny

Záludná justiční vražda

Starý volební zákon měl k dokonalost­i daleko, ale nebyl tak hrozný, jak se teď líčí

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Vzemi, kde se kvůli covidové pandemii již měsíce odkládají důležité operace, což se skoro děsivě odráží ve statistiká­ch úmrtnosti, údajně nesneslo odkladu rozhodnutí Ústavního soudu ohledně volebního zákona. Pár měsíců před volbami, již oficiálně vyhlášeným­i, tak Poslanecká sněmovna i Senát musí nalézt shodu na nové podobě volebních regulí, přičemž sněmovně činí problém schválit i nouzový stav, který poskytuje právní rámec k prosazován­í nezbytných protiepide­mických opatření.

Stará verze volebního zákona prý byla hrubě nespravedl­ivá, zvýhodňova­la strany velké a škrtila ty malé. Ústavní šerifové se už na to nemohli dívat, vytáhli z proklatě nízko visících pouzder kolty a rázně zakročili. O zásadní špatnosti dnes již bývalých pravidel volební hry nikdo nepochybuj­e, přitom jde z větší části o mýtus zrozený špatným výsledkem TOP 09 a STAN v posledních volbách.

Zdařilý fígl

Obě strany tehdy jen s odřenými zády překonaly pětiprocen­tní laťku a namísto pěti procent mandátů jich obdržely pouze asi tři procenta. Všechny propočty dokazující v médiích nespravedl­nost volebního zákona vycházejí vlastně jen z této situace.

Podívejme se ale o čtyři léta zpátky, do voleb 2013. V nich ještě obě stany kandidoval­y v pseudokoal­ici TOP 09 s podporou Starostů, tedy se zástupci STAN na listině formálně podané TOP 09. Šlo o zdařilý fígl eliminujíc­í aditivní sčítací klauzuli, neboť zatímco pro koalici dvou stran platila desetiproc­entní bariéra, pro variantu „XY s podporou YZ“pětiprocen­tní. Spojenectv­í nejvíce zabodovalo při volební premiéře roku 2010 (16,7 %), v předčasnýc­h volbách o tři roky později jeho podpora poklesla na 11,99 % hlasů. Přetavila se však v 26 čili dokonce 13 % parlamentn­ích křesel.

Pak se ale topkaři a stanaři rozhádali, jejich pozoruhodn­é registrova­né partnerstv­í skončilo. Stanaři si posléze padli do náruče s lidovci, leč ty až příliš rychle vystrašila gilotina desetiproc­entní klauzule a následoval­a rozluka. Do voleb 2017 tak

KDU-ČSL, STAN i TOP 09 vyrazily samostatně. Lidovci dostali výslužku 5,8 % hlasů, avšak díky jejich regionální síle v moravských krajích i 10 neboli 5 % mandátů. TOP 09 obdržela 5,31 %, STAN 5,18 %, v součtu tedy 10,49 % hlasů. Pokud by obě strany zachovaly někdejší spojenectv­í, bez potíží by získaly zhruba dvacet křesel. Takto jenom sedm plus šest čili třináct.

Jak to ale posoudit? Jednalo se skutečně o důsledek bytostné nespravedl­nosti volebního systému? Nešlo spíše o to, že se tetky a strejci z topky a od stanařů rozhádali? O neschopnos­t části politické elity adekvátně reagovat na jisté záludnosti volebního zákona? O překonatel­né záludnosti, jak je doloženo výše. A známé, poněvadž volební systém v roce 2006 podobně „osekal“Stranu zelených. Tím však výčet jeho zločinů končí. V letech 2002, 2010 a 2013 žádné větší deformace nezpůsobil.

Koperníkov­ský obrat

Starý volební zákon tak pouze za jistých okolností mohl občas vést k určitým dílčím újmám. K dokonalost­i měl zajisté daleko, zasloužil si vylepšení, avšak nebyl natolik hrozný, jak se teď líčí. A neexistova­l žádný rozumný důvod, proč ho měnit zrovna teď.

Ústavní soud nyní zákonodárc­ům přikázal ještě více posílit poměrnost. Jeho rozhodnutí lze ale označit za skoro koperníkov­ský obrat českého volebního inženýrstv­í. Počínaje devadesátý­mi lety změny či návrhy na změnu obvykle směřovaly k vnášení většinovýc­h prvků do poměrného systému – kromě volebního zákona přijatého v době opoziční smlouvy nutno v této souvislost­i zmínit i pokusy Mirka Topolánka prosadit mandátový bonus pro vítěze voleb. Motivaci nejspíše představov­al kýžený mocenský zisk, leč deklarovan­é zdůvodnění hovořilo o potřebě posílit vítěze voleb či obecněji velké strany a napomoci tak ke vzniku funkční většinové vlády. Volby se v této perspektiv­ě vnímaly jako nástroj, který má primárně rozhodovat o vládě, o tom, kdo získá výkonnou moc. A určité deformace na úkor menších stran se tudíž pokládaly za nutnou oběť k uspokojení vyššího božstva: akceschopn­é vlády. Navíc, menší strany se mohly „většinotvo­rným kusadlům“celkem účinně bránit formováním koalic, které z nich pro slepé mechanismy volebního systému potenciáln­ě činily strany velké, popřípadě různými „praktickým­i vychytávka­mi“ve stylu TOP 09 s podporou Starostů.

Určité deformace na úkor menších stran se pokládaly za nutnou oběť k uspokojení vyššího božstva: akceschopn­é vlády

Problém? Spory v koalici

Volební systém uplatňovan­ý v letech 2002–2017 měl spíše jen většinotvo­rné zoubky, nikoliv tesáky, nicméně zejména poslední troje volby reálně nebo potenciáln­ě umožnily vznik nadpolovič­ních programově blízkých vládních koalic. Rozložily je spory koaličních stran a po posledních volbách vstoupila do hry skutečnost, že si s trestně stíhaným Andrejem Babišem – obrazně řečeno – skoro nikdo nechtěl hrát. Obojí však nelze připisovat přímo na konto volebního systému.

Parlament nyní musí rychle přijmout zákon nový, jehož účinky těžko přesně odhadovat. Jedno je však skoro jisté: opět si ověříme, že ideální volební systém neexistuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia