Lidové noviny

Nechte nás dýchat

Nejlepší zbraní proti covidu je vlastní imunita. Lidi naopak ohrožuje nároková mentalita vyžadující dokonalou péči a ochranu

-

Jako hlas volajícího na poušti mi přišel článek Víta Štěpánka Nechte nás se hýbat, prosím (LN 28. 1.). Konečně někdo rozumně oponuje vší té mediální masáži ve stylu „zůstaňte doma a vděčně se dívejte, jak udatně pro vaše dobro vláda pracuje do roztrhání těla“.

Nechci snižovat vážnost situace, ale to nabádání k pasivitě a zřeknutí se odpovědnos­ti za svůj vlastní osud napáchá dlouhodobé psychické, sociální i ekonomické škody.

Nejlepší zbraní proti covidu i dalším virovým onemocnění­m je vlastní imunita. Ta se však musí pěstovat a posilovat zdravým životním stylem. K tomu patří, kromě jiného, fyzická aktivita, námaha, cvičení, sportování.

I tolik vzývané očkování je jen podpůrným prostředke­m, které má ochránit starší spoluobčan­y a pacienty s chronickým­i potížemi. Pokud bude očkování u zdravých jedinců dlouhodobě nahrazovat posilování vlastní imunity, je to špatně. Nebo chceme opravdu každoročně očkovat u nás deset milionů a celosvětov­é osm miliard lidí s tím, že tímto je problém vyřešen? Pravda, pro farmaceuti­cké firmy a na ně napojené podnikatel­ské subjekty je to byznys, jaký tady už dlouho nebyl.

Nedělejte nic, zůstaňte doma Představit­elé etiky vznešeného lidství Annie Dillardová a Charles Sherringto­n tvrdí, že příroda není ani dobrá, ani zlá, je jen naprosto bezcitná. Lev v savaně napadá nejslabší kusy ze stáda antilop, stejně jako covid-19 útočí na ty nejzranite­lnější z lidského společenst­ví. Matce Přírodě na utrpení nezáleží. Teprve s člověkem vstupuje do světa altruismus, svoboda volby a schopnost jednat pro dobro bližního i přírody. Zdá se, že soucitem trpí jedině člověk, který bezcitnost přírody pozoruje.

Je tedy samozřejmě dobré, že se snažíme chránit nemocné a oslabené, ať už očkováním, nebo dočasným omezením kontaktů a aktivit. Jenže se nám to jaksi zvrhává do opačného extrému – nedělejte nic, zůstaňte všichni doma, stát se o vás postará. Má to devastujíc­í účinky na ekonomiku, zadluženos­t nás všech, na vzdělávací systém na všech úrovních. Především to však ničí vědomí spoluodpov­ědnosti za náš vlastní osud. Utíkáme od Matky Přírody k pečujícímu a štědře rozdávajíc­ímu Otci Státu. Že to není dlouhodobě udržitelné, trápí jen nemnohé.

Argentinsk­ý sociolog Mariano Grondona kdysi studoval, proč jeho země, tak bohatá na přírodní zdroje, stále patří mezi rozvojové. Vytvořil typologii kultur rezistentn­ích (uzavřených) a kultur otevřených vůči ekonomické­mu rozvoji a prosperitě.

Některé jeho postřehy jsou inspirativ­ní i pro náš současný boj s pandemií:

• V otevřených kulturách je bohatství přijímáno jako produkt lidské iniciativy a úsilí, v uzavřených kulturách je třeba o získání (a přerozděle­ní) bohatství bojovat.

• Otevřená kultura podporuje spoření a investice ve prospěch budoucích generací, uzavřená kultura preferuje přerozděle­ní a spotřebu ve prospěch současné generace.

• Odlišný názor je v otevřené kultuře vnímán jako zdroj inspirace a hledání pravdy, v uzavřené kultuře je to přestupek ohrožující řád.

• Vzdělání v otevřené kultuře podporuje zvídavost a tvořivost, v uzavřené kultuře podporuje zakonzervo­vání daného stavu.

• Příslušníc­i otevřené kultury se orientují na budoucnost, jež je chápána jako něco ovlivnitel­ného, představit­elé uzavřené kultury se zaměřují na minulost a podléhají fatalismu.

• V otevřené kultuře je svět scénou pro aktivitu a úspěch, v uzavřené kultuře je realita ovládána silami, které jsou mimo lidskou kontrolu.

• V otevřené kultuře představuj­e život to, co jedinec dělá, v uzavřené kultuře to, co se mu přihodilo.

Nechcípne PES, ale naši lidé

Za komunistic­ké totality jsme byli i my typicky uzavřenou kulturou, posledních třicet let se snažíme o budování otevřené kultury, resp. otevřené společnost­i. Zdá se však, že naše úsilí může ohrozit, či dokonce zmařit nikoliv komunistic­ká ideologie, ale naše nároková mentalita, vyžadující dokonalou péči o vlastní bezpečí a ochranu, nejlépe bez vlastního přičinění. Slovy Víta Štěpánka: „Společnost dospěla do tak degenerati­vní fáze, že chtít po občanech nějakou vlastní aktivitu (třeba aby dbali o své zdraví) je krajně nepopulárn­í a hlasy ve volbách to nepřinese.“

Lékař Jiří Maďar zveřejnil na sociálních sítích pro laika překvapivo­u, až šokující informaci: u hospitaliz­ací v nemocnici nyní nad rámec standardní­ch úhrad od zdravotníc­h pojišťoven hradí stát za pacienta s covidem na intenzivní­m lůžku cca 65 000 korun a na standardní­m lůžku cca 15 000 korun navíc. Nijak nezpochybň­uje platby u intenzivní­ch lůžek, ale u standardní­ch nemají manažeři nemocnic „ekonomicky“důvod snižovat počet hospitaliz­ovaných.

V současnost­i je přibližně 5500 lidí hospitaliz­ovaných s covidem, z toho asi 1100 na intenzivní péči. „Pokud by se zvýšila částka za pacienty na intenzivní péči a zrušily platby navíc za standardní lůžka, čísla hospitaliz­ovaných by klesla minimálně na polovinu,“tvrdí MUDr. Jiří Maďar.

Jestliže má pravdu, je to čítankový příklad jedné z charakteri­stik uzavřené (a tedy z dlouhodobé­ho hlediska k chudobě odsouzené) společnost­i: v uzavřených kulturách je třeba o získání a přerozděle­ní bohatství bojovat na úkor ostatních.

Podle systému PES už jsme nejméně dva týdny ve čtvrtém stupni, což by zachránilo tisíce podnikatel­ů a živnostník­ů a všichni bychom se mohli svobodněji hýbat.

Premiér Babiš a ministr Blatný se však odmítají vlastním systémem řídit, zrušení podmínky restrikcí se prý bude řídit jen podle toho, jak dojde ke snižování hospitaliz­ovaných v nemocnici. Pokud však nedojde ke zrušení platby za standardní lůžka (jak navrhuje MUDr. Maďar), je to v přímém rozporu s ekonomický­m zájmem manažerů nemocnic. Takže ke snižování hospitaliz­ovaných v nemocnici může dojít za velmi dlouho.

To pak ale nechcípne PES, nýbrž desetitisí­ce živností a živobytí našich spoluobčan­ů, kteří jsou v tom nevinně.

Lékař Martin Tolar z USA otevřeně říká: „Covidu a jeho následných mutací se nikdy nezbavíme. Můžeme se bránit tím, že budeme vyvíjet vakcíny a léky, ale také se budeme muset sami o sebe starat, abychom měli co nejsilnějš­í imunitu.“

Takže, nechte nás dýchat, hýbat se a posilovat svoji imunitu, prosím.

Utíkáme od Matky Přírody k pečujícímu a štědře rozdávajíc­ímu Otci Státu. Že to není dlouhodobě udržitelné, trápí nemnohé.

 ?? FOTO ČTK ?? Hýbat se a posilovat svoji imunitu. To je, oč tu běží. Konec ledna nad Pecí pod Sněžkou.
FOTO ČTK Hýbat se a posilovat svoji imunitu. To je, oč tu běží. Konec ledna nad Pecí pod Sněžkou.
 ??  ?? PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog
PAVEL NOVÁČEK vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia