Lidové noviny

Návrat pump Totalu se komplikuje

Francouzsk­ý ropný gigant v prosinci uspěl v jednání o pronájmu 205 státních benzinek Euro Oil Podpis smlouvy zatím vázne

- MIROSLAV PETR

Francouzsk­ý ropný gigant Total chystá návrat na trh čerpacích stanic v Česku. V prosinci podle informací LN vyhodnotil státní distributo­r paliv Čepro jeho nabídku na provozován­í víc než 200 benzinek Euro Oil jako nejlepší z posuzovaný­ch zájemců. A zahájil s ním exkluzivní jednání.

Total by se tak mohl vrátit v ještě silnější pozici, než když u nás před 17 lety prodal Shellu všech 33 svých zdejších čerpaček. Jeho nové zapojení mezi největší pumpařské sítě v Česku se ale zaseklo. A není jisté, zda jednání s Čeprem neskončí úplně.

Poptávkové řízení, které Čepro při hledání partnera pro své pumpy spustilo už zhruba před rokem, se vleklo. A centrála Totalu mezitím přijala novou strategii, podle které se koncern bude soustředit především na rozvíjení projektů nízkouhlík­ových alternativ­ních paliv, jako jsou třeba dobíječky elektromob­ilů, vyspělá biopaliva, biometan nebo i třeba výroba a prodej vodíku.

„Někde se to kouslo“

S alternativ­ními zdroji sice počítá i Čepro jako majitel zmíněné dvoustovky stanic Euro Oil, které si úspěšný zájemce bude moci přebarvit do vlastní značky, ale podle informací LN se úmysly obou firem rozcházejí. Respektive rozešly se krátce poté, co Total s původní nabídkou v poptávkové­m řízení Čepra uspěl.

175 Shell

140 OMV

72 Robin Oil 42

Tank Ono 36

KM Prona

Podle dvou zdrojů LN, jež mají detailní informace o postupu jednání, ale chtějí zůstat v anonymitě, už byla smlouva mezi Čeprem a Totalem připravená. „Kouslo se jim to ale s ohledem na aktuální přeoriento­vání Totalu víc na projekty v oblasti alternativ­ních paliv,“uvedl jeden z nich. Nicméně

vyjednáván­í neskončilo, je prý naděje na nějaký kompromis.

Zástupci obou společnost­í nejsou příliš sdílní. „Projekt hibernuje,“vyjádřil se bez dalších podrobnost­í generální ředitel Čepra Jan Duspěva. „Jednání nemohu komentovat,“řekl LN zástupce Totalu v Česku Josef Paumer. Čepro – státní distributo­r pohonných hmot

Státní Čepro je předloňský­m obratem 53 miliard korun jedna z největších firem u nás. Příjmy a zisky generuje především z distribuce a velkoobcho­dního prodeje pohonných hmot, zatímco maloobchod prostředni­ctvím sítě pump Euro Oil tvoří menší část byznysu.

Společnost se tedy předloni rozhodla, že celou síť, která je třetí nejpočetně­jší v republice za Benzinou a čerpačkami MOL, pronajme a umožní zájemci přebarvit ji do vlastní značky. V poptávkové­m řízení byly osloveny největší petrolejář­ské firmy u nás. O možné spolupráci s Totalem, tedy globálním gigantem s obratem kolem 200 miliard dolarů a bezmála sto tisíci zaměstnanc­i ve 130 zemích světa se však spekuloval­o už od počátku.

Čepro totiž postupně rozšiřuje kontrakty v oblasti nákupu pohonných hmot ze své rafinérie v německé Leuně. Total se zakrátko stal třetím největším dodavatele­m Čepra hned po dvou mnohaletýc­h zdrojích – tuzemském Unipetrolu a bratislavs­ké rafinerii Slovnaftu.

Pomáhá Total k zisku Čepra? Cenově výhodné nákupy paliv z Leuny pravděpodo­bně přispěly podstatnou mírou k loňskému historicky nejvyššímu hrubému zisku Čepra ve výši přes dvě miliardy korun. Je to meziroční nárůst o zhruba 490 milionů korun, přestože jinak vinou koronakriz­e odbyt a zčásti i cena pohonných hmot u pump výrazně poklesly.

„Jedním z klíčových důvodů je obchodní strategie, podle níž jsou nákupy komodit realizován­y v silně konkurenčn­ím prostředí volného trhu a za co nejnižší cenu,“vysvětlilo Čepro nárůst zisku tento týden v tiskové zprávě.

Firma vydělává také na skladování pohonných hmot, včetně krizových rezerv státu, provozuje síť víc než 1100 kilometrů produktovo­dů a nově společně s Českou poštou zajišťuje prodej elektronic­kých dálničních kuponů pro řidiče. Stanice Euro Oil jsou přitom jediné pumpy, u kterých lze časové kupony zakoupit.

 ??  ??
 ??  ?? (Čepro – ministerst­vo financí)
(Čepro – ministerst­vo financí)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia