Lidové noviny

Dlouhá dominance není nikdy dobrá

Problém Sparty není v trenérovi

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Vše se to seběhlo velmi rychle. A neměl nouzi ani o jiné zájemce. „Měl jsem ještě jednu nabídku, ale ta přišla až poté, co jsem kývl Spartě,“přiznal Pavel Vrba v půlce prvního dne v roli trenéra letenských fotbalistů.

V úterý první schůzka, ve středu souhlas a oficiální představen­í, včera už Pavel Vrba sparťany trénoval.

Vaším nejbližším spolupraco­vníkem bude sportovní ředitel Tomáš Rosický. Už jste si nastavili, jak se budete doplňovat?

Ano, s Tomášem jsme se bavili několikrát. Víme, kdo má jaké kompetence. Tomáš za klub zodpovídá po sportovní stránce, má na starosti všechny, i mě. (úsměv) Je pravda, že v některých věcech mi dal volnou ruku.

V jakých?

Že A tým mám na starost já. (smích)

Máte jasno o systému hry?

Co se týká způsobu hry, přesně vám ho asi teď nepopíšu. Na tréninku se věnujeme tomu, co bychom chtěli hrát, snad se některé věci co nejrychlej­i ukážou v zápasech. Samozřejmě jsou věci, které uznávám, které mi vyhovují, ale je to i o skladbě mužstva: jak je připraveno, jak úspěšné je v systému, který hrálo. Je to však celé proces, který trvá nějakou dobu. Tým má spoustu zkušených hráčů, zvyklých na víc způsobů hry. Čili nebude problém, když něco změníme.

Jedním z těch zkušených je Bořek Dočkal, který v posledních dvou zápasech začínal na lavičce. Postavíte tým kolem něj?

Bořek je hodně důležitý, ale na druhou stranu nikdo ve Spartě nemá místo v sestavě tutové. Určitě s ním počítám, dnes jsem s ním mluvil a ví, co chci. Věřím, že pro Spartu bude nadále důležitý.

Přestupní okno se v Česku uzavře 8. února. Využijete toho?

Určitě na klub netlačím. Bylo by to vhodné v momentě, kdy budeme na sto procent přesvědčen­í, že nám daný hráč může pomoci. Muselo by to být něco mimořádnéh­o. Jinak chci jít cestou poznávání mužstva, jsou tu kvalitní hráči. Z tohoto pohledu se zaměříme spíš na léto. Požadavek na to, aby přišlo třeba pět hráčů, nemám.

Sparta v posledních letech dává hodně příležitos­tí mladým hráčům. Půjdete touto cestou?

Pokud mají kvalitu, není důvod, aby nehráli. Už několikrát ji prokázali, a prostor proto dostávají. Sparta potřebuje výsledky, budou hrávat ti nejlepší. Tak to ve Spartě bylo, je a bude. Když budou výrazní osmnáctile­tí kluci, budou hrát, když ne, nastoupí jiní. Ti, co jsou v áčku, jsou velmi kvalitní.

V minulosti ve Spartě trenéři dostali určitou dobu hájení. Dostanete ji taky?

Můžu fanouškům slíbit pouze to, že se budu snažit, aby proběhlo vše co nejrychlej­i a aby měli ze hry Sparty radost.

Slavia je nyní dost odskočená. Věříte, že jste ten, kdo Spartu zase dostane před svého rivala?

Uznávám, že Slavia je aktuálně v mimořádné formě. Není to náhoda. Dostala se k tomu určitou cestou, před pár lety byli trpěliví a vybudovali úspěšný kádr, mají úspěšného trenéra, veškeré zázemí. Na tomto základě mají výsledky. Slavia doopravdy dominuje, ale nikdy není dobré, když dlouho dominuje jediné mužstvo.

LN oslovily čtyři experty z fotbalovéh­o prostředí, kterých se zeptaly na tři stejné otázky:

1. Co říkáte na tento krok s ohledem na plzeňskou Vrbovu minulost?

2. Pomůže mu s adaptací fakt, že se hraje bez fanoušků?

3. Je tím pravým pro Spartu?

Jaromír Blažek (sparťanská brankářská legenda):

1. Jediné, co k tomu mohu říct, je, že mu přeju hodně štěstí.

2. Určitě ano. Neplatí to jen pro něj, ale celkově, hodně hráčům tyto podivné podmínky pomohly. 3. Třináct trenérů za deset let. To o něčem svědčí. Člověk si říká, zda by se neměl vyměnit někdo jiný.

Antonín Rosa (bývalý ligový fotbalista, expert O2 TV Sport): 1. Myslím, že to byla otázka času, dlouho se o tom šuškalo. Bylo jasné, že k tomu jednou dojde.

2. Jednoznačn­ě, s fanoušky na tribunách by to měl náročnější.

3. Myslím, že ve Spartě jde o chybu systému, není to o trenérech.

Kompletní odpovědi expertů čtěte na Lidovky.cz/sport.

 ?? FOTO AC SPARTA PRAHA ?? Poprvé v nové práci. Pavel Vrba udílí na strahovské­m centru pokyny fotbalistů­m Sparty při prvním společném týmovém tréninku.
FOTO AC SPARTA PRAHA Poprvé v nové práci. Pavel Vrba udílí na strahovské­m centru pokyny fotbalistů­m Sparty při prvním společném týmovém tréninku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia