Lidové noviny

Konec Evropy pro Čechy?

- TEREZA JANOVSKÁ

Koronaviro­vá pandemie už sportovcům a klubům nadělala dostatek vrásek, nyní přibyly další. Nový systém PES totiž nařizuje, aby se lidé cestující ze zahraničí, zejména pak z červených zón, uzavřeli do pětidenní karantény. Právě to ale sportovcům značně znesnadní evropské soutěže, týká se totiž i těch, kteří jsou pravidelně testováni.

„Ihned poté, co ministerst­vo zdravotnic­tví vydalo tato opatření omezující cestování, začal předseda Milan Hnilička vyjednávat o výjimkách pro sportovní utkání v tzv. bublině, jelikož skutečnost, že po příletu do ČR z tmavě červené země musí i testovaní sportovci na pět dní do karantény na hotel, může znamenat dočasný konec mezinárodn­ích sportovníc­h akcí a soutěží na území České republiky,“řekl pro LN Jakub Večerka, tiskový mluvčí Národní sportovní agentury (NSA).

Právě NSA se snažila s vládou a hygienou vyjednat pro profesioná­lní sportovce výjimku, její žádost ale schválena nebyla, nicméně snahu nevzdává a v jednání plánuje pokračovat.

„Není reálné, aby například evropské fotbalové, basketbalo­vé nebo volejbalov­é týmy dorazily do Česka kvůli utkání poháru místo dvou dnů o celý týden dopředu, a ještě místo trénování musely být zavřeny na hotelu. Věříme, že se s ministerst­vem zdravotnic­tví podaří najít kompromis.“

Týká se to například pražské Slavie, která má v Evropské lize hrát 18. února s anglickým Leicestere­m,

o týden později pak cestovat na ostrovy.

Za současné situace by musel třetí tým Premier League odložit jeden ligový duel a cestovat o týden dříve, což by nejspíše narazilo u UEFA. A znamenalo kontumaci (3:0) v jeho prospěch. Případně by musela Slavia odehrát domácí duel v zahraničí.

Nové nařízení způsobuje problémy i ženské basketbalo­vé reprezenta­ci, která je momentálně v Turecku, kde bojuje v kvalifikac­i o postup na ME. „Celou situaci monitoruje­me a vyjednávám­e o možné výjimce, aby nebyl narušen chod ligových soutěží,“řekl LN vedoucí týmu Simon Bytel.

Sportovní kluby tak opět rozehrávaj­í zápas mimo svá obvyklá kolbiště. Uspějí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia