Lidové noviny

Četník v ghettu chránil ohrožené

- JIŘÍ PLACHÝ

Vletech 2. světové války se do českého odboje zapojila řada příslušník­ů předválečn­ých bezpečnost­ních složek – policie a četnictva. Jedním z nich byl i František Makovský.

Jak po válce potvrdili přeživší, nejméně 15 vězňů z terezínské­ho ghetta zachránil tím, že jejich delikty, za něž jim hrozil trest smrti, během vyšetřován­í „zametl pod koberec“. Všechny tyto skutky konal zcela nezištně. Každý z těchto prohřešků stačil na to, aby se sám ocitl před popravčí četou.

První světové války se zúčastnil v rakousko-uherské uniformě. Následně podal přihlášku k četnictvu a ve dvou meziválečn­ých dekádách na duchu a tlumočil jim zprávy zahraniční­ho rozhlasu. Nemocným sháněl v ghettu nedostupné léky. Existovala tam i tajná odbojová organizace „Maffie“, v jejímž čele stál bývalý ruský legionář a ředitel Legiobanky JUDr. Josef Beck (1885–1943) a členy byli především záložní důstojníci a vojáci čs. armády. Organizace měla cíl co nejvíce sabotovat terezínsko­u válečnou výrobu. Pro případ nenadálé likvidace ghetta ze strany nacistů počítalo její vedení s organizací ozbrojenéh­o odporu. Makovský pro ně plnil funkci spojky.

V červenci 1943 byl při náhodné prohlídce u Dr. Becka zabaven seznam členů organizace z řad vězňů. Makovskému se jej podařilo získat a zničit dřív, než padl do rukou gestapa. V září 1943 byl sám zatčen. Měl však neuvěřitel­né štěstí a prokázána mu byla jen intervence za vyjmutí jednoho uvězněného z transportu do Osvětimi. I ta mu však „vynesla“půlroční pobyt v terezínské Malé pevnosti, odkud jej propustili v březnu 1944.

Jedna z bývalých vězeňkyň, kterou zachránil, později prohlásila: „Makovský by měl být prohlášený za židovského svatého!“Po válce sloužil na stanici SNB v Nových Hradech u Vysokého Mýta. Po únoru 1948 byl perzekvová­n.

Makovský se narodil 7. února 1897 v obci Borová u Poličky v rodině krejčího jako nejmladší z pěti dětí. Po vychození škol odjel do německého Duisburgu, kde se vyučil krejčím. Později však pracoval jako horník v dolech v Porúří. Války se zúčastnil v rakousko-uherské uniformě. Následně podal přihlášku k četnictvu a ve dvou meziválečn­ých dekádách sloužil na Podkarpats­ké Rusi.

Zemřel 12. července 1974 ve Vysokém Mýtě. Roku 1996 mu byl jeruzaléms­kým památníkem Jad Vašem posmrtně udělen titul „Spravedliv­ý mezi národy“. Stejný titul obdržela o rok později i jeho manželka Anna, která mu v činnosti během války pomáhala.

 ?? FOTO PAMÁTNÍK JAD VAŠEM, REPRO PUBLIKACE GHETTO MUSEUM TEREZÍN ?? Za závorami. Takto vypadal v Terezíně vstup do budoucího ghetta na přelomu let 1941 a 1942. Ve městě tehdy ještě žilo 3500 starousedl­íků. Je vidět, že prostor, kde byli ubytováni první transporto­vaní Židé, hlídali čeští strážníci. Ve výřezu František Makovský.
FOTO PAMÁTNÍK JAD VAŠEM, REPRO PUBLIKACE GHETTO MUSEUM TEREZÍN Za závorami. Takto vypadal v Terezíně vstup do budoucího ghetta na přelomu let 1941 a 1942. Ve městě tehdy ještě žilo 3500 starousedl­íků. Je vidět, že prostor, kde byli ubytováni první transporto­vaní Židé, hlídali čeští strážníci. Ve výřezu František Makovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia