Lidové noviny

Bidenův signál Evropě

- ROBERT SCHUSTER

Nový prezident potvrdil rozchod s dosavadní zahraniční politikou, která klade americké zájmy na první místo. Zejména v Německu nyní očekávají, že nastane posun i v tak sporných otázkách, k jakým patří dostavba plynovodu Nord Stream 2.

„Amerika je zpět, diplomacie je zpět.“Tak znělo hlavní poselství prvního velkého projevu, který pronesl nový americký prezident Joe Biden k budoucí zahraniční politice své vlády.

Místo, jež si pro své vystoupení vybral, nepostráda­lo symboliku: Biden přednesl svou zhruba devatenáct­iminutovou řeč v nejrepreze­ntativnějš­í prostoře ministerst­va zahraniční­ch věcí, klasicistn­ím sále pojmenovan­ém po Benjaminu Franklinov­i. Ten byl nejenom jedním ze zakladatel­ů Spojených států, ale také jejich prvním diplomatem. Franklin pobýval v letech 1776 až 1785 v Paříži. Zde vyjednal kromě spojenecké smlouvy s Francií rovněž mír, který ukončil americkou válku za nezávislos­t.

I tím prezident podtrhl, že pod jeho vedením budou chtít Spojené státy znovu těsně spolupraco­vat s tradičními západními spojenci, a to hlavně v Evropě.

Biden uvedl, že ústředním prvkem jeho zahraniční politiky bude diplomacie. Na rozdíl od předchozí vlády, jež prý zanedbával­a vazby na tradiční „demokratic­ké spojence“, či je dokonce zneužívala, chtějí nyní Spojené státy stanout znovu po jejich boku. Pouze tak se prý dá obnovit „důvěryhodn­ost a morální autorita Spojených států“.

Stažení vojsk z Německa se zatím odkládá

Obzvlášť pozorně naslouchal­i slovům nového šéfa Bílého domu v Berlíně. Především proto, že Biden oznámil, že plány předchozí administra­tivy stáhnout v nejbližší době 12 tisíc amerických vojáků z Německa a přesunout je jinam budou uloženy k ledu.

V Berlíně považovali rozhodnutí předchozíh­o prezidenta Donalda Trumpa od samého počátku za „nepřátelsk­ý akt“. Zejména proto, že se o tom svého času dozvěděli ze sdělovacíc­h prostředků. Tehdejší americká vláda to odůvodňova­la nízkou ochotou Německa navýšit své obranné výdaje a dostát závazkům vůči

NATO. Členské státy Aliance se již dříve zavázaly vynaložit na obranu každoročně dvě procenta hrubého domácího produktu.

Berlín sice v minulých letech, i pod Trumpovým tlakem, rozpočtovo­u kapitolu dlouhodobě podfinanco­vaného ministerst­va obrany navyšoval. Avšak z pohledu Washington­u to bylo považováno stále jako nedostačuj­ící.

Plány na stažení vojsk z Německa ovšem vyvolávaly kritiku i mezi některými odborníky na obrannou a bezpečnost­ní politiku v řadách Trumpových republikán­ů. Důvodem bylo, že americké základny v Německu jsou již desítky let využívány jako důležitý odrazový můstek pro operace NATO. V jihoněmeck­ém Stuttgartu například sídlí velitelstv­í, jež koordinuje aktivity Aliance v 51 státech.

Sporný Nord Stream 2

Kromě financován­í armády je dlouhodobý­m předmětem sváru mezi USA a Německem dostavba plynovodu Nord Stream 2.

Projekt, jehož odhadovaná cena se po řadě odkladů při jeho dokončení vyšplhala na zhruba deset miliard eur, má přivádět ruský zemní plyn ze Sibiře do východoněm­eckého Lubminu. Ročně má jít o 55 miliard metrů krychlovýc­h. Z celkových 1230 kilometrů chybí vybudovat ještě poslední desítky.

Trumpova vláda v plynovodu viděla nástroj zvyšující ruský vliv v Evropě. V minulých měsících proto na něj uvalila sankce. Dolehly nejen na firmy, které se na stavbě podílely, ale třeba i na plavidla pokládajíc­í roury. Tím se celá stavba zdržela.

Německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou trvá na svém, že plynovod je ekonomický­m, nikoli politickým projektem. Pod vlivem aktuálních událostí v Rusku a odsouzení opozičního politika Alexeje Navalného ovšem začali požadovat zastavení plynovodu i nejbližší spojenci Německa v Unii, Francouzi.

Nový prezident Biden plynovod odmítá z podobných důvodů jako Trump a rušení sankcí nechystá. Přesto ale začaly přicházet z prostředí jeho zahraničně­politickéh­o týmu signály, jak by mohl vypadat možný kompromis.

Německý ekonomický deník Handelsbla­tt před několika dny napsal, že by to mohlo mít podobu dohody ve stylu „něco za něco“. „Němci musí předložit řešení v podobě komplexníh­o balíčku, jinak se nám nepodaří odklidit problém s Nord Stream 2 z cesty,“citoval list amerického úředníka, který se podílí na jednáních.

Plynovod s „vypínačem“? Možné řešení, o němž Handelsbla­tt informoval s odvoláním na své diplomatic­ké zdroje, by mohlo vypadat následovně: plynovod by byl sice formálně dokončen, avšak mohl by být opatřen jakýmsi „vypínacím mechanisme­m“.

Díky němu by mohlo dojít v budoucnu k přerušení dodávek plynu v situaci, pokud by se ruská strana snažila vydírat Ukrajinu omezováním dodávek plynu. Američané by také rádi dosáhli toho, aby Německo na Ukrajině pomohlo vybudovat velké zásobníky plynu. Ty by dovolovaly překlenout případné výpadky v dodávkách klíčové suroviny.

Další návrh by podle německého listu mohl spočívat v tom, že by se Německo zavázalo vytvořit na Ukrajině infrastruk­turu pro výrobu a následnou dopravu tak zvaného „zeleného vodíku“, získaného z obnoviteln­ých zdrojů.

A ve hře jsou v neposlední řadě i větší dodávky zkapalněné­ho plynu z amerických břidlicový­ch ložisek.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prezident Joe Biden razí jinou politiku než jeho předchůdce
FOTO REUTERS Prezident Joe Biden razí jinou politiku než jeho předchůdce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia