Lidové noviny

Bonus trasovaným, maturanti do škol

Návrat dětí do tříd bude podmíněný pravidelný­m testováním. Vláda zjednoduši­la kompenzace firmám Kompenzace

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Namísto dalšího zpřísnění vláda zkusila cestu přes nálož bonusů a výhled na lepší zítřky. Ministři schválili přilepšení pro lidi, kteří jsou kvůli covidu v karanténě i izolaci: k nemocenské až 370 korun denně, aby se zvýšila ochota nechat se hygienou vytrasovat. Živnostník­ům totéž zařídí zdvojnásob­ení kompenzačn­ího bonusu.

Zjednoduší se také celkový výpočet náhrad za zavřené podniky a zaměstnava­telům přibyla metodika, aby mohli na náklady pojišťoven testovat svoje lidi přímo ve firmách. Vše s jedním cílem. „Hledáme

cestu, jak dosáhnout poklesu pozitivníc­h případů,“uvedla po jednání vlády ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Vyrýsovaly se i kontury postupného návratu dětí do škol: první budou maturanti, mělo by to být od 1. března. Umožní to pravidelné testování, které čeká na skoro sto tisíc těchto studentů a asi 30 tisíc jejich učitelů. Odběry se budou dělat ve školách, ředitel musí vyčlenit větranou místnost, třeba tělocvičnu. Odběr kloktáním se smí dělat jen venku, například na dvoře. Stěr či plivnutí studenti provedou sami, některý zaměstnane­c školy pak naskládá vzorky do krabice

Lidé v nařízené karanténě by mohli dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku.

Kompenzačn­í bonus podnikatel­ům stoupne z 500 na 1000 Kč denně.

Zaměstnava­telé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnanc­e. Podmínkou bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent.

Pokračovat bude také program Antivirus, případně podpory, které na něj navazují. a odevzdá je smluvní laboratoři a ta si pro ně přijede. Výsledek má být do druhého dne ráno.

Později, datum není upřesněné, se do lavic vrátí všichni žáci základních škol; u nich se počítá s testem antigenním. Výhody by to mělo dvě: výsledek do 15 minut a vyhodnocen­í na místě, bez laboratoře.

Základní manuál připravilo ministerst­vo školství, přesnou strategii vyladí Ústřední krizový štáb. „Rakušané to zvládají. Také to zvládneme,“řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda urgentní nabídku plánu na návrat dětí do škol i zmíněné bonusy připravit musela, jinak by neměla šanci, aby ve sněmovně prošel návrh na další prodloužen­í nouzového stavu. Ministři si přejí, aby to bylo do 16. března. KSČM nebude hlasovat pro, neboť kabinet nikdy nesplnil, co přislíbil výměnou.

Plánem pro školy i přilepšení­mi podmiňují Piráti, STAN či lidovci, aby se nad delším nouzovým stavem vůbec zamysleli. Z komunistic­kého příkladu už vědí, že slibem nezarmoutí­š, proto ministři museli prokázat aktivitu předem.

Někteří zástupci škol už vyjádřili obavy z konkrétní realizace. Měkké místo vidí třeba v tom, že na výsledek se bude až dva dny čekat, když se odběr udělá jeden den ráno a SMS s výsledkem přijde studentovi ráno následujíc­í.

„Nevěděli bychom, jestli žáci nejsou infekční, celé třídy i s pedagogy by pak musely do karantény. I organizace bude náročná, naši pracovníci by museli mít ochranné prostředky,“uvedla předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalov­á.

Napoprvé se dá riziko, že se školáci mezi sebou masivně promoří, snížit tím, že se test udělá v předstihu, než prezenční výuka začne. Při opakovaném testování už by nálož měla být menší, ale platí, že dotčená třída do karantény půjde. Podle většiny učitelů, rodičů i politiků je to snesitelná cena za to, že se dětem dostane normální, kontaktní výuky.

Nějaký čas testování nutně spolyká. Pokud by vyšlo pět minut na studenta, a započíst se musejí i pedagogové, pro něž povinnost platí zrovna tak, u větších škol to pár hodin vezme. Schejbalov­á zmínila příklad pražského Gymnázia Nad Štolou, kde řediteluje: 150 maturantů znamená 12,5 hodiny.

Manuál nepočítá s účastí zdravotnic­ky odborných asistentů, dětem mají být k ruce jen nepedagogi­čtí zaměstnanc­i školy, což je třeba ekonom či školník. Potřeba budou čtyři. Dva u stolku, kde se student zaregistru­je a dostane odběrovou sadu. Jeden, co dětem poradí,

Denní nárůst počtu osob s prokázaným onemocnění­m jak správně kloktat, setřít, plivnout či udržet v puse houbičku. A jeden, který posbírá a uloží potenciáln­ě infekční vzorky. Se žádným zvláštním protiepide­mickým oblekem se u nich neoperuje, dle manuálu mají mít jen respirátor a rukavice.

„Testování žáků je dobrý a důležitý krok k návratu dětí do školy, ale odmítáme, aby zodpovědno­st byla přenášena na učitele. Zacházení se vzorky představuj­e riziko pro bezpečnost práce,“sdělil předseda školských odborů František Dobšík.

Po maturantec­h jsou jako další na řadě v cestě od počítače k tabuli středoškol­áci, jejichž příprava zahrnuje praktickou výuku, od zdravotníc­h sester přes pečovatele až po učně. Úhrnem dalších asi 150 tisíc dětí, učitelé k tomu. Také u nich se má aplikovat PCR vyhodnocen­í testu. Následovat budou kompletní osazenstva základních škol, ale u těch se již počítá s testem antigenním.

V odběru rozdíl nebude, ten má být v každém případě neinvazivn­í – jinými slovy: neprováděn­ý hloubkovým a nepříjemný­m stěrem z nosohltanu. To by děti ani nemohly provádět samy, jinak hrozí vážné poškození sliznice.

Liší se vyhodnocen­í vzorku, u základních škol by to už mělo jít bez zapojení laboratoře. A perioda musí být kratší, jde o méně spolehlivo­u metodu než PCR: základky mají test podstupova­t dvakrát týdně.

„Antigenní testy představuj­í největší naději pro testování nad rámec středních škol: v Česku neexistují laboratorn­í kapacity pro významné rozšíření PCR testování i na milion žáků a učitelů na základních školách,“vysvětluje rozdíl ministersk­á metodika.

V každém případě se musí dítě vykázat negativním testem, aby mohlo do školy. Když někdo odmítne, škola nebude povinna zajistit mu vzdělání na dálku.

Akce bude náročná i finančně, jen u maturantů odhaduje resort náklady na 80 až 180 milionů týdně, podle cen laboratoří. U těchto testů se nepočítá s úhradou z pojištění, je to starost zřizovatel­ů: krajů. Zatím se nehovoří o státním příspěvku, jako to dělá třeba Slovensko.

Ředitelé vidí větší spásu v očkování než testech, vytrvale žádají, aby učitelé byli očkováni přednostně, podobně jako jiné profese. Mají být zařazeni ve vybraných povoláních, na něž přijde řada spolu s lidmi nad 60 let. Podle slov premiéra Andreje Babiše (ANO) se jim registrace otevře 1. března. Z toho neplyne, kdy dostanou dávku, volné termíny připadnou nejdříve věkovitějš­ím a vakcín pořád není tolik, aby každý, kdo má zájem, mohl vakcínu dostat brzy.

Aktuální index rizika zůstává na hodnotě (to odpovídá stupni 4)

 ??  ?? ÚTERÝ 9. ÚNORA 2021
ÚTERÝ 9. ÚNORA 2021

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia