Lidové noviny

Ústavní soud leptá koalice stran

Nález ústavních soudců rozvířil vnitrostra­nické diskuse o podobě kandidátek do voleb

- MARTIN SHABU

Je to paradox. Menší strany by měly být rády, že Ústavní soud verdiktem zrušil pro ně nevýhodný přepočet volebního zisku na poslanecká křesla. Jenže řada z nich už se dohodla na koalicích, které jim měly dopomoci k volebnímu úspěchu. A změna, s níž soud přišel, najednou výhodnost koalic oslabuje. Ze stran se proto začínají ozývat hlasy, které proklamova­nou jednotu nahlodávaj­í. Třeba v případě koalice Spolu, tedy spojení ODS, TOP 09 a lidovců.

Hlasitý je hlavně vlivný jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), kromě něj na sebe však upozorňují i členové ODS ze Zlínska. Ti dokonce chtějí jednat o zrušení předvolebn­ího paktu. „Celé je to vnitrostra­nická diskuse. Rozhodně to nehodlám komentovat navenek,“uvedl pro LN Stanislav Blaha, šéf zlínské krajské organizace

ODS a člen výkonné rady strany. Ta by se měla sejít už zítra.

Verdikt soudu přišel ve chvíli, kdy se strany v krajích dohodly na rozdělení předních příček kandidátek pro sněmovní volby.

„Původně rozdělení odpovídalo síle stran, která byla odvozena od volebního zákona, který platil do minulé středy. Nevím, jestli se po tom, co se oznámí nový přepočet, neupraví kandidátky,“řekl LN vysoce postavený občanský demokrat pod podmínkou anonymity. Šéfové stran minulý týden uvedli, že chtějí i tak spolupraco­vat, obrat by voliči nemuseli pochopit. „Je to vzkaz, že jsou zde strany, které jsou schopné se dohodnout a odložit spory, aby společně uspěly,“řekl LN Pavel Drobil, šéf severomora­vské ODS.

Úvahy o výhodnosti koalice se ovšem nevyhnuly ani spolupráci Pirátů a STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia