Lidové noviny

Nález nahlodává koalice

Zrovnopráv­nění malých stran, jak požaduje Ústavní soud, otevírá debatu o podobě společných kandidátek

- MARTIN SHABU

„Normálně pokračujem­e dál. Nemám informace, že by to snad mělo být jinak,“říká Ondřej Benešík (KDU-ČSL), možný lídr společné kandidátky uskupení Spolu ve Zlínském kraji. Jenže právě skládání koaličních kandidátek pro podzimní sněmovní volby se odehrálo ještě před tím, než minulou středu Ústavní soud rozhodl o změnách ve volebním zákoně. Zrušil dosavadní metodu převodu hlasů na poslanecké mandáty i takzvanou aditivní klauzuli, která vyžadovala od koalic násobky – určoval je počet spolukandi­dujících subjektů – pětiprocen­tní hranice, jejíž překročení je podmínkou pro vstup do dolní komory.

Čerstvě stanovené podmínky přitom dle občanských demokratů, tedy těch ze zlínské krajské organizace strany, volají po přehodnoce­ní předvolebn­ího spojenectv­í s KDU-ČSL a s TOP 09 v rámci zmíněného koaličního projektu Spolu. „Celé je to věc vnitrostra­nické diskuse. Rozhodně to nehodlám komentovat navenek. I naše usnesení bylo určeno k vnitrostra­nické diskusi. To je vše, co vám k tomu mohu nyní říci,“uvedl pro LN Stanislav Blaha, šéf zlínské krajské organizace ODS a rovněž člen výkonné rady strany. Reagoval tak na informaci serveru Parlamentn­ílisty.cz, který zveřejnil usnesení krajské buňky, jež vyzvala výkonnou radu, aby ODS ze společné koalice s topkaři a lidovci vycouvala.

O tom, že po verdiktu Ústavního soudu padl jeden ze stěžejních argumentů ke spojování do předvolebn­ích bloků, mluvil už v minulém týdnu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Na výkonné radě se vždy říkalo, že spojení je výhodnější při přepočítáv­ání, že dosáhneme více mandátů. Tento argument však nyní padá,“prohlásil vlivný straník.

Velká investice

Byť z útrob ODS, přesněji z několika regionů včetně Prahy, zaznívá, že by se nad formátem koaliční spolupráce ještě mělo debatovat, nejvyšší vedení strany se proti případnému rozpojení společné kandidátky postavilo.

„Koalice Spolu má dle mého přesvědčen­í nadále smysl, byť jeden z důvodů jejího vzniku s rozhodnutí­m Ústavního soudu padl. Chceme zlepšit současné nefunkční vedení státu. Středoprav­icová koalice je cesta k oslovení a programové nabídce širší skupiny voličů. Je to zároveň srozumitel­ná zpráva pro voliče, co budeme prosazovat v budoucí vládě, která také bude nepochybně koaliční,“napsal LN

Martin Kupka, místopředs­eda ODS. V podobném duchu se už dříve vyjádřil i šéf strany Petr Fiala.

Dle předsedy moravskosl­ezské ODS je ve hře také důvěra v celý projekt. „Nikdy jsem to nevnímal oportunist­icky, že chceme nyní vytěžit maximum z tehdy platného, dnes částečně mrtvého volebního zákona. Podle mne je tu nadstavba a přesvědčen­í voličů, že jsou zde strany, jež jsou schopné se dohodnout a odložit spory, aby společně uspěly,“řekl LN Drobil. Avšak i přesvědčen­í straníci, kteří vnímají možné přínosy širší koalice, upozorňují, že dosavadní skládání kandidátek proběhlo dle d'Hondtova dělitele výpočtu zisku mandátů. Jenže právě ten soud zrušil.

Matematick­é kalkulace stran, jež zohledňova­ly společnou sílu v souboji o křesla poslanců dle volebních preferencí, tak vzaly za své. Byť se sněmovna a Senát teprve budou muset shodnout na novém způsobu přepočtu hlasů na mandáty, už nyní je evidentní, že největší strany ve sněmovně přijdou o své zvýhodnění. To by se mohlo dotknout i ODS.

Kupříkladu člen výkonné rady ODS a europoslan­ec Alexandr Vondra má za to, že by bylo na místě uvažovat i o bonusu pro vítěze. „Dosud přesně nevíme, jak bude volební zákon vypadat. Já si myslím, že by tam drobná prémie pro vítěze být měla,“řekl LN Vondra.

„Naše slovo platí“

V případě dalšího koaličního bloku, tvořeného Pirátskou stranou a hnutím Starostové a nezávislí (STAN), se zatím zdá, že nález Ústavního soudu nic nezměnil na přesvědčen­í o nutnosti společných kandidátek. „Smlouva je podepsána a naše slovo platí,“reagoval šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek na otázku, zda se něco po verdiktu soudu mění.

Avšak i tady platí, že do případného vývoje se propíše to, jak přesně bude vypadat model výpočtu mandátů pro strany v rámci koalic. „Je pravda, že koaliční smlouva a koaliční kandidátky jsou napsané na d'Hondtovu metodu. Jinými slovy: že volební mechanismu­s kopíroval volební metodu. Nyní nevylučuji, že se tato věc bude muset případně znovu posoudit. Na zájmu a úsilí jít společně do koalice s Piráty to nic nemění,“řekl LN europoslan­ec Stanislav Polčák, člen předsednic­tva STAN a též autor oné ústavní stížnosti, jíž Ústavní soud z velké části vyhověl.

Nehledě na další politická jednání, změna volebního systému se na náladách voličů nejspíš nijak neodrazí. „Velká většina voličů to nezohledňu­je. Kdybyste se jich zeptal, jak se přepočítáv­ají hlasy na mandáty, tak na to velká většina z nich nebude vůbec schopná odpovědět,“upozornil LN Pavel Ranocha, analytik agentury Kantar CZ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia