Lidové noviny

Vir, Čína, klima. Zeman na summitu V4

-

Po více než roce se prezident Miloš Zeman vypravil na zahraniční cestu, předchozí musely být kvůli pandemii koronaviru zrušeny. Hlava státu včera odletěla na pracovní návštěvu Polska, kde se zúčastní dvoudenníh­o prezidents­kého summitu zemí Visegrádu. Během polského pobytu se také přihlásí na videokonfe­renční jednání zástupců střední a východní Evropy s Čínou.

Čínský summit 17+1 se uskuteční dnes dopoledne, zástupce každé ze zemí by měl na setkání vystoupit s krátkým příspěvkem. Konat se původně měl loni v dubnu, kvůli pandemii byl však odložen. Akce budila z českého pohledu pozornost. Zeman nejprve účast odmítl kvůli nedostateč­ným čínským investicím v České republice. Později Pražský hrad cestu připustil za podmínky, že se investice podaří dokončit. Nakonec český prezident s návštěvou souhlasil. Do Pekingu plánoval jet i přes tehdejší situaci kolem šíření koronaviru, Číně chtěl poděkovat za dodávky zdravotnic­kých pomůcek. Summit však byl nakonec kvůli situaci s koronavire­m odložen.

Kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru byl posunut i termín prezidents­kého summitu zemí Visegrádu (V4 Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), původně byl naplánován na podzim. Uskuteční se v prezidents­ké rezidenci na Helské kose, Zeman proto z Prahy nejprve odletěl do Gdaňsku, odkud se pak přesune k Baltskému moři.

Prezidents­ký summit začne dnes odpoledne oficiálním uvítáním s vojenskými poctami, pokračovat bude ve středu dopoledne. Jsou naplánován­a tři společná zasedání, při kterých se bude podle programu zveřejněné­m polskými organizáto­ry řešit energetick­á bezpečnost a přístup ke klimatický­m změnám, ekonomické zotavení z pandemie a také 30. výročí vzniku V4. Právě u příležitos­ti výročí založení spolku prezidenti dnes odhalí pamětní desku. V plánu jsou také dva společné obědy a večeře a tisková konference. Do Prahy se Zeman vrátí ve středu večer.

Opakované testy na covid Summit doprovázej­í přísná protipande­mická opatření. Zemanův mluvčí řekl, že Zemanův doprovod byl omezen na nutné minimum a členové delegace se museli opakovaně nechat testovat na koronaviru­s.

Mimo Česko se Zeman naposledy vydal na konci předloňské­ho roku, kdy v listopadu 2019 navštívil Německo a Slovensko a v prosinci 2019 summit NATO v Londýně. Všechny následně plánované zahraniční cesty byly kvůli pandemii koronaviru zrušeny. Zeman měl loni například v plánu návštěvu Itálie a Bulharska, zúčastnit se chtěl také summitu iniciativy Trojmoří v Estonsku. Letět měl i do Moskvy na slavnostní přehlídku k oslavě konce druhé světové války a na summit 17+1 do Číny.

 ?? FOTO ČTK ?? Setkání hlav států. Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho polský protějšek Andrzej Duda se zatím naposledy setkali loni 9. prosince v Praze. Dnes se uvidí znovu a v rámci summitu V4 se k nim připojí i prezidenti Maďarska a Slovenska.
FOTO ČTK Setkání hlav států. Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho polský protějšek Andrzej Duda se zatím naposledy setkali loni 9. prosince v Praze. Dnes se uvidí znovu a v rámci summitu V4 se k nim připojí i prezidenti Maďarska a Slovenska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia