Lidové noviny

Vzpurným barům až rok zavřených dveří

Část restaurací má otevřeno vládním nařízením navzdory. Vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD) chce tento přestupek trestat nuceným zavřením provozovny.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Hospoda U Ervina v Hlubočkách u Olomouce čtvrtým týdnem funguje, jako kdyby nic. Uvnitř sedí hosté, pivo teče. Magistrát dal na začátku února majiteli devítitisí­covou pokutu. Radovan Hořín má otevřeno dál, podle svých slov tak protestuje proti neoprávněn­é diskrimina­ci. Město mu může dát další pokutu, ale to je tak všechno.

Koronaviro­vá epidemie zároveň nabývá na nové síle kombinací agresivněj­ších mutací a čím dál vlažnějšíh­o přístupu k dodržování restrikcí. Když to nejde po dobrém, míní vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD), musejí platit účinné sankce. Za ministerst­vo vnitra proto vládě předložil novelu krizového zákona, která za ignorování mimořádnýc­h nařízení ukládá až rok nuceného zavření provinilé provozovny. Kabinet ji včera schválil.

„Z veřejných zdrojů je patrné, že určitá množina fyzických osob, právnickýc­h osob a podnikajíc­ích fyzických osob se dopouští porušení krizových opatření vlády zcela cíleně a opakovaně,“vysvětluje důvodová zpráva návrhu, již LN mají k dispozici.

Problém se snažila vyřešit už jedna novela. Když v nouzovém stavu platí krizový zákon, nepočítá s vyššími postihy podniků, které se zpěčují pravidlům. Kdyby totéž, třeba nechaly otevřeno navzdory zákazu, udělaly v „normálním“režimu, kdy se epidemické mantinely staví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, horní hranice sankcí dosahují částky o šesti nulách. Senát úpravu odmítl, leží s vetem vrácená ve sněmovně: horní komora se přiklonila k názoru, že vláda nemá podnikatel­e trestat, pokud je nedostateč­ně kompenzuje.

Nepoměr vyplývá z toho, že krizový zákon byl ušitý na situace typu povodní: něčeho, co relativně rychle odezní. Instrument­y, které by zvládaly událost, jež trvá druhým rokem, chybí.

Hamáčkova aktuální novela vychází z toho, že do krizové legislativ­y zvláště vyčleňuje přestupek, jímž je porušení paragrafu, který ukládá povinnost „zdržet se činností zakázaných krizovým opatřením“. Pokud to poruší fyzická podnikajíc­í osoba, vedle maximálně dvacetitis­ícové pokuty bude ve hře i zákaz činnosti až na jeden rok, délku určí správní orgán podle toho, jak závažná a opakovaná bude vina. U podniků je to totéž.

Rejstřík recidivist­ů

Nově se podle návrhu má pracovat také s recidivist­y. Pro ně především by byl vyhrazený trest nuceného zavření podniku, ale zavádí se také zvýšené maximum pro uloženou pokutu, která by závoru na dveřích doprovázel­a. U fyzických osob je to až 30 tisíc, u právnickýc­h čtyři miliony.

S odhalování­m recidivist­ů by mohl být v praxi problém, rejstřík přestupků, jak je nyní nastavený, nepočítá s evidencí prohřešků proti krizovému zákonu. Opět proto, že zákonodárc­e vycházel z jiných představ o krizích, především živelních.

„Přestupky týkající se krizových stavů představuj­í natolik specifické situace, že při vzniku evidence přestupků v roce 2016 nebylo jejich zařazení do evidence považováno za nutné. Současná situace však tuto nutnost přináší,“argumentuj­e ministerst­vo vnitra.

Samotné paragrafy k trestům, které odradí, nepovedou, hlavní je, jak s nimi úřady naloží v praxi. Na úvodním příkladu hospody u Olomouce: magistrát seznal, že provozovat­el ohrožuje nákazou sebe i ostatní, nadto mystifikuj­e hosty, když jim říká, že konzultova­l s právníky a výčep má otevřený podle zákona, protože mu to nic nezakazuje. Stejně se ale úřad rozhodl, že nesáhne po horní hranici sankce.

„Přestože bylo jednání obviněného činěno opakovaně a s notnou dávkou arogance k veřejné moci a k lidským životům, je si správní orgán vědom toho, že drakonické tresty nejsou namístě,“uvedli olomoučtí úředníci v rozhodnutí. Brali ohledy na to, že Hořín, podobně jako jiní, už řadu měsíců ekonomicky krvácí.

Stejně jako předchozí Hamáčkův podnět na vyšší pokuty a výslovnou pravomoc policie podniky kontrolova­t je i osud nynějšího návrhu závislý hlavně na vůli parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia