Lidové noviny

Nový sníh ochromil Česko

-

Až patnáct centimetrů prachového sněhu, napadaného v noci na včerejšek, připomnělo Česku, jak vypadá pravé zimní počasí. A tím to nekončí, ke sněžení se přidá i silný mráz.

Vydatné sněžení, ledovka a místy i silný vítr včera zkomplikov­aly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno, vlaky nabíraly několikaho­dinová zpoždění, některé spoje kvůli sněhové kalamitě nevyjely. Mnohé úseky nebyly sjízdné ani na silnicích a dálnicích. Policie vyjela k desítkám nehod, většinou se však naštěstí obešly bez vážnějších následků. Odpoledne už byla situace klidnější a většina tras byla s opatrností sjízdná. Počasí způsobilo problémy i energetiků­m, na jižní Moravě bylo v jednu chvíli bez proudu na 13 500 odběratelů, a také komplikova­lo doručování zásilek. Sněžit a také mrznout má i v příštích dnech (viz box). V noci na včerejšek napadlo na mnohých místech dle meteorolog­ů až 15 centimetrů sněhu. Nejvíc na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a v Orlických horách.

Nový sníh a také mráz komplikova­ly zejména dopravu. Například ve středních Čechách vůbec nevyjelo několik vlaků, kvůli sněhové kalamitě České dráhy nevypravil­y ani osobní vlak z České Třebové do Pardubic a problémy byly na železniční­m koridoru i u dalších spojů. V Přerově museli hasiči dopoledne evakuovat cestující z rychlíku, který uvázl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení.

Policie na D1 budila šoféry Problémy se nevyhnuly ani dálnicím: D8 na 52. kilometru ráno uzavřel uvázlý kamion, několikaki­lometrové kolona se vytvořila i na D1 na Žďársku, kde byly v noci uzavírky a ráno museli policisté budit šoféry odstavenýc­h kamionů. Řidiči by nadále měli jezdit se zvýšenou opatrností. Mnohde zůstává na vozovkách rozbředlý sníh s rozmrzajíc­í krustou, místy jsou vozovky stále zledovatěl­é. V horských oblastech dál hrozí ledovka, někde jsou i sněhové jazyky.

Sněžení se nevyhnulo ani hlavnímu městu, kde měly problémy autobusy, vlaky a kvůli zapadaným výhybkám i tramvaje. Regionální organizáto­r pražské integrovan­é dopravy doporučova­l, aby lidé využívali pro cesty městem co nejvíce metro, během dne se však situace uklidnila.

Vedle silničářů měli více práce i hasiči, vyjížděli zejména k popadaným stromům či větvím. V Telnici na Brněnsku se pod tíhou ledu zhroutila i nafukovací sportovní hala. Nikdo se nezranil. dom, čtk

V noci na středu mohou teploty v severní polovině republiky klesat až 12 stupňů pod nulu. Na jihu republiky se silný mráz může objevit v noci ze čtvrtka na pátek, ojediněle se teploty dostanou i k hranici minus 20 stupňů Celsia.

Lidé by měli pamatovat na více vrstev teplého oblečení a vhodnou obuv. Nechráněné části těla mohou prochladno­ut či omrznout. Proti prochladnu­tí pomáhá teplý nápoj, jídlo a pohyb. Malé děti, starší a nemocní lidé by měli omezit délku pobytu venku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia