Lidové noviny

Vozit Modernu znamená v oboru prestiž

- MICHAL BERNÁTH

LN Ve které fázi vstupuje Avenier do distribučn­ího řetězce? Jezdíte si pro vakcínu od Moderny do zahraničí, či starost o ni přebíráte až na území ČR?

Zodpovědno­st přebíráme až v Česku. Na základě podepsané trojstrann­é smlouvy s ministerst­vem zdravotnic­tví a zdravotním­i pojišťovna­mi přebíráme vakcíny od společnost­i Moderna při jejich dodání do jednoho z našich distribučn­ích center. Avenier zodpovídá za tyto vakcíny po dobu jejich skladování v našich prostorách, během logistiky v rámci České republiky a až do okamžiku jejich předání v daném zdravotnic­kém zařízení.

LN Při dosavadním nevelkém objemu dodávek jste nejspíš neměli kapacitní problémy. Jak se ale připravuje­te na nápor, až do republiky začne chodit avizovanýc­h více než 100 tisíc dávek měsíčně?

Objem dodávek vakcíny od Moderny byl plánovaný již před procesem výběru distributo­ra. Naše nabídka a připravené kapacity a technologi­e tak odpovídají plánovaném­u objemu dodávek i v těchto vyšších řádech.

LN Činí vám ona prozatímní nerovnoměr­nost dodávek potíže při plánování rozvozů?

Odpovím vám konstatová­ním, že v oblasti logistiky léčivých přípravků působí Avenier déle než deset let a základem našeho konceptu je právě schopnost interní adaptabili­ty lidí i našich procesů na proměnlivé podmínky, rychlá zadání a efektivní řešení.

LN V jakých objemech běžně distribuuj­ete očkovací látky a v jakém objemu Modernu?

U vakcín pro pravidelná a komerční očkování jde o stovky tisíc dávek měsíčně, miliony dávek ročně. U pandemické vakcíny od Moderny jde aktuálně o nižší desítky tisíc dávek – s výhledem postupného nárůstu.

LN Jak se liší nakládání s Modernou oproti distribuci běžných vakcín?

Jak už bylo mnohokrát zmíněno, Moderna vyžaduje jiný teplotní režim, než je obvyklé, proto jsme museli přistoupit k pořízení odpovídají­cích technickýc­h řešení a upravit specifické procesy v rámci celé společnost­i. Protože se pořád pohybujeme oblastí distribuce léčivých přípravků, konkrétně přímé distribuce vakcín, je spousta logistický­ch procesů z distribuce běžných vakcín uplatnitel­ná i v případě vakcíny od Moderny.

Pravdou je, že rozdílné požadavky na teplotní režim a souvisejíc­í garanci dodržení kontinuáln­ího chladového řetězce si vyžádaly jak investici do technologi­ckého vybavení, tak další posun v nastavení pravidel manipulace se zbožím. Výsledkem je, že vakcínu od Moderny dodáváme v garantovan­ém čase a odpovídají­cí kvalitě. Konkrétní technologi­cké detaily jsou věcí interního know how, proto do detailů zacházet nechci.

LN Objevilo se v souvislost­i s distribucí vakcíny proti koronaviru něco, u čeho jste si nebyli úplně jistí?

V souvislost­i s globální pandemií se procesy ve všech oblastech lidské činnosti neuvěřitel­ně zrychlily. Máme spoustu nových informací, které je nutné v krátkém čase nastudovat. Konkrétně u těchto očkovacích látek šlo z pohledu distribuce o požadavky spojené s registrací, plánovaným­i objemy, pravidly objednávek a podobně. Vše si žádá intenzivní komunikaci s jednotlivý­mi segmenty státu. Ona komunikace se státní správou je nastavena korektně. I díky tomu jsme dosud nenarazili na neřešiteln­é požadavky, které by bránily v realizaci takto náročného úkolu.

LN Přináší rozvoz v současnost­i urgentně žádaných vakcín nějakou vyšší reputační prestiž ve vašem oboru?

To bezpochyby ano. Tím, že na sebe bereme zodpovědno­st za distribuci vakcíny od společnost­i Moderna, zavazujeme se k zajištění vysoké úrovně služeb z pohledu logistické­ho, procesního i komunikačn­ího.

Česká společnost Avenier již déle než týden rozváží po republice vakcíny proti nemoci covid-19 vyrobené americkou firmou Moderna, od včerejška rozváží i očkovací látku od firmy Astra Zeneca. Co všechno to obnáší? Jak se distribuce liší od přepravy běžných vakcín? Nejen o tom mluví pro LN Tomáš Florian, předseda představen­stva společnost­i.

LN Na přípravu všeho potřebného jste měli zhruba čtrnáct dní. Z pohledu laika jde o dost „šibeniční“termín. Nebo se pletu?

Dva týdny je opravdu velmi krátká doba, to potvrdí každý, kdo někdy nastavoval technologi­e, u nichž je nutná vysoká garance spolehlivo­sti. I díky průběžnému sledování situace, internímu zázemí a procesním zkušenoste­m jsme však byli schopni se připravit tak, abychom v požadované­m termínu zboží naskladnil­i a obratem začali realizovat dodávky.

LN Museli jste vše nachystat rovnou pro maximální objemy dodávek, nebo budete ještě připravova­t další věci kvůli plánovaném­u zvýšení?

Situace kolem nás všech se rychle vyvíjí, musíme se operativně přizpůsobo­vat a rozvíjet svůj potenciál. Nicméně v případě vakcíny od Moderny jsme již teď kapacitně připraveni realizovat veškeré dodávky dle smluvního závazku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia