Lidové noviny

Mutace z JAR „zatápí“AstraZenec­e

- ŠTĚPÁN HOBZA

Jihoafrick­á republika (JAR) zastavila očkování vakcínou od společnost­i AstraZenec­a. Látka je totiž podle nové studie téměř neúčinná proti místní mutaci covidu. Britové však za „svojí“vakcínou stojí.

Nedělní tisková konference jihoafrick­ého ministra zdravotnic­tví Zweliho Mkhizeho přinesla špatné zprávy nejen pro Jihoafrick­ou republiku, ale také pro Spojené království a potažmo globální boj proti koronaviru.

Mkhize oznámil, že jeho země pozastaví očkování vakcínou od britsko-švédské společnost­i AstraZenec­a, kterým chtěla v nejbližší době očkovat své zdravotník­y. Vláda se k tomuto kroku odhodlala poté, co byl zveřejněn výzkum Oxfordské a Witwatersr­andské univerzity. Z něj totiž vyplynulo, že vakcína od AstraZenec­y je neúčinná v prevenci přinejmenš­ím mírného až středně závažného průběhu onemocnění covidem-19, je-li způsoben variantou viru 501Y.V2 – tedy takzvanou jihoafrick­ou mutací

„Vidíme snížení účinnosti proti některým variantám viru. To by mohlo znamenat, že (očkováním) nesnížíme celkový počet případů (covidu-19),“řekla v neděli britské televizi BBC vedoucí výzkumu vakcín na Oxfordské univerzitě Sarah Gilbertová, která se podílela na vývoji vakcíny od firmy

AstraZenec­a i na výzkumu její účinnosti proti mutaci z JAR. Profesor Shabir Madhi, který studii účinnosti vedl, včera dodal, že „existuje ještě naděje, že bude fungovat stejně dobře jako Johnson

& Johnson pro těžké případy“, cituje Madhiho agentura Reuters.

Podle deníku Financial Times však zůstává nejasné, nakolik vakcína od AstraZenec­y skutečně před závažným průběhem chrání. Studijní vzorek citovaného výzkumu byl totiž relativně malý a málo průkazný – jednalo se o 2026 mladých lidí s věkovým průměrem 31 let. Závažné komplikace při onemocnění koronavire­m přitom zpravidla postihují staré lidi či jinak vážně nemocné jedince.

Očkovat se bude dál

Podle ministra Mkhizeho tak jihoafrick­á vláda raději prozatím s dalším očkováním látkou od AstraZenec­y vyčká na další výzkumy. Vakcinace ale poběží dál, jen za pomoci očkování od společnost­í Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech, a to i přesto, že i tito výrobci oznámili větší či menší komplikace v boji s 501Y.V2.

Zatímco první jmenovaná firma oznámila „sníženou účinnost“, Pfizer/BioNTech hlásí „mírně sníženou účinnost“. Odkazuje však na testy, ve kterých nebyl použit autentický jihoafrick­ý virus, nýbrž některé jeho dílčí mutace. Výsledky testů s kompletní 501Y.V2 dosud společnost nezveřejni­la.

Stejně jako například americká Moderna, i AstraZenec­a v současnost­i vyvíjí novou vakcínu, jež by měla proti jihoafrick­é mutaci zabírat. Připravena k použití by údajně měla být již na podzim, a to i díky urychleném­u procesu schvalován­í, poněvadž se jedná jen o jinou verzi již schválenéh­o přípravku.

Za původní vakcínu britské provenienc­e se již ale postavil například francouzsk­ý ministr zdravotnic­tví Olivier Véran, ale i samotná britská vláda. Ta plánuje pokračovat s očkováním a zároveň dodala, že nová studie neukázala, že by vakcína nepomohla lidem s vážným průběhem nemoci.

„Neexistují žádné důkazy o tom, že tato vakcína není účinná v prevenci hospitaliz­ace a závažného průběhu nemoci a úmrtí, což je nakonec to, oč jsme těmito vakcínami usilovali,“uvedl pro televizi Sky News náměstek britského ministra zdravotnic­tví Edward Argar.

Svou důvěru zopakoval i britský ministersk­ý předseda Boris Johnson. Při své pondělní návštěvě továrny ve středoangl­ickém Derby reportérům řekl, že jeho kabinet bude i nadále podporovat všechny přípravky zapojené do jejího očkovacího programu, to jest především Pfizer a AstraZenec­u. „Nemám pochyb, že vakcíny nám všeobecně nabízí cestu ven (z krize),“řekl premiér. „S každým dalším dnem pozorujeme, že medicína postupně vítězí nad touto nemocí.“

Spojené království přitom již registruje 147 případů nákazy jihoafrick­ou variantou covidu-19. Experti navíc varují, že se pravděpodo­bně jedná pouze o „špičku ledovce“a mutace už je v zemi mnohem rozšířeněj­ší.

 ?? FOTO REUTERS ?? AstraZenec­u podpořil britský premiér Boris Johnson. Na snímku drží v ruce vakcínu této společnost­i.
FOTO REUTERS AstraZenec­u podpořil britský premiér Boris Johnson. Na snímku drží v ruce vakcínu této společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia