Lidové noviny

Zemřel „velký americký státník“

-

Bývalý americký ministr zahraničí George P. Shultz v sobotu zemřel. Muž, který se za vlády prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech zasazoval o zlepšení vztahů se Sovětským svazem a usiloval o mír na Blízkém východě, zesnul ve věku 100 let, napsala agentura AP.

Shultz zemřel ve svém domě v kampusu Stanfordov­y univerzity, uvedl think-tank Hoover Institutio­n, jehož byl členem. Současná šéfka think-tanku a bývalá ministryně zahraničí Condoleezz­a Riceová uvedla, že Shultz byl „velkým americkým státníkem“ a v každém slova smyslu skutečným patriotem. „Dějiny na něj budou pamatovat jako na člověka, který udělal svět lepším,“uvedla.

Za své dlouhé politické kariéry Shultz vystřídal v republikán­ských vládách tři významné kabinetní posty. Byl ministrem práce a financí za vlády prezidenta Richarda Nixona a za Reagana byl šest let šéfem diplomacie. Byl nejstarším žijícím členem jakékoliv předchozí americké vlády.

Shultz se narodil v New Yorku v roce 1920, vystudoval ekonomii a za druhé světové války sloužil u námořní pěchoty. V 50. letech zastával řadu akademický­ch postů a byl ekonomický­m poradcem vlády Dwighta D. Eisenhower­a. Po návratu republikán­ů do Bílého domu s nástupem Nixona v roce 1969 byl jmenován ministrem práce a později se stal ministrem financí.

Ministrem zahraničí byl Shultz v letech 1982 až 1989 za vlády Ronalda Reagana. Za svého působení v čele americké diplomacie přitom podle BBC patřil k nejméně kontroverz­ním představit­elům administra­tivy; utužoval kontakty se spojenci a navazoval komunikaci s nepřáteli. Ve druhé polovině 80. let Shultz kultivoval vztahy s tehdejším sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem s cílem zmírnit studenou válku. Reagan a Gorbačov roce 1987 podepsali zásadní Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF). Dokument, v němž se obě země bezprecede­ntně zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidova­t, byl součástí snahy ukončit závody ve zbrojení. Studená válka skončila o dva roky později a v roce 1991 se rozpadl Sovětský svaz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia