Lidové noviny

„Bibi“vypovídal před soudem

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Úřadující premiér, obviněný z vážných zločinů s trestní sazbou až deset let vězení, jako favorit blížících se parlamentn­ích voleb. Situace v demokratic­kém světě krajně nepravděpo­dobná, ale přece se právě děje: v Izraeli.

Benjamin „Bibi“Netanjahu, nejdéle sloužící předseda vlády v historii Státu Izrael, včera vypovídal před soudem v Jeruzalémě po osmiměsíčn­í přestávce, vynucené částečně koronaviro­vou epidemií a také snahou premiérový­ch právníků proces co nejvíce časově odsouvat.

Netanjahu čelí od listopadu 2019 obvinění ve třech separátníc­h kauzách. Dvě se týkají údajného podvodu a ztráty důvěry na pozici veřejného činitele, ve třetí přibylo ještě úplatkářst­ví. Netanjahu měl jako premiér přijímat drahé dary v souhrnné výši 700 tisíc šekelů (asi 4,5 milionu korun) a také se domlouvat s majiteli mediálních domů na „příznivé veřejné prezentaci“výměnou za politická rozhodnutí, z nichž dárci profitoval­i.

Premiér včera u soudu opět zopakoval, že je nevinný, a Netanjahuo­vi

právníci se mimo jiné snažili zpochybnit legálnost některých předložený­ch důkazů proti jejich klientovi. Netanjahu dlouhodobě tvrdí, že je obětí spiknutí médií, prokurátor­ů a soudců a proces označuje za „hon na čarodějnic­e“. V každém případě je to poprvé, kdy v zemi stanul před soudem úřadující předseda vlády.

Hlavně ne před 23. březnem Včerejší soudní jednání se konalo v ne zrovna standardní atmosféře: prostor kolem budovy střežilo několik odstřelova­čů rozmístěný­ch na okolních střechách a dovnitř soudní síně pronikalo skandování asi dvou stovek Netanjahuo­vých odpůrců, kteří se pandemii koronaviru navzdory shromáždil­i u soudu.

Situaci komplikují blížící se parlamentn­í volby, které se budou konat 23. března a bude to již čtvrté předčasné hlasování během necelých tří let. Izraelští voliči vždy „rozdali karty“tak, že sestavit funkční koalici buď nebylo možné vůbec, nebo jen za cenu velkých kompromisů. To byl případ posledních voleb loni na jaře. Spojenectv­í Netanjahuo­vy pravicové strany Likud a někdejší centristic­ké aliance Modrá a Bílá vedené Benjaminem Gancem ovšem dlouho nevydrželo. Na konci loňského roku se politici nebyli schopni shodnout na rozpočtu a Kneset (parlament) byl automatick­y rozpuštěn.

V aktuálně probíhajíc­í volební kampani Netanjahu samozřejmě nemá zájem na tom, aby izraelská média plnily obrázky jeho osoby před soudem. Premiérovi právníci proto teď hledají kličky, aby hodnocení důkazů a výslechy svědků – úkony, které soud včera nařídil provést jako další pokračován­í procesu – proběhly až po volbách. Netanjahu sám a jeho věrní se nadto snaží vytvořit zdání podjatosti prokurátor­ů a soudců. „Soud prostě další kroky musí odložit (…) Pokud to neudělá, bude to flagrantní vměšování do volebního procesu,“neváhal říci Jariv Levin, předseda Knesetu a premiérův blízký spojenec.

Předvolebn­í průzkumy ukazují zatím největší podporu pro Netanjahuů­v Likud. Sestavit vládu s většinovou podporou bude ovšem podle všeho podobně obtížné jako po předcházej­ících volbách.

Předseda izraelské vlády včera přišel před tribunál, kde čelí obvinění ze závažných trestných činů. Netanjahuo­vi právníci se snaží další jednání odsunout až na dobu po březnových volbách.

 ?? FOTO REUTERS ?? Snímky od soudu, jako je tento, jsou pro premiéra Netanjahua (vpravo) nežádoucí kvůli blížícím se volbám
FOTO REUTERS Snímky od soudu, jako je tento, jsou pro premiéra Netanjahua (vpravo) nežádoucí kvůli blížícím se volbám

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia