Lidové noviny

Kdo žije dál, ten mluvit může

- RADIM KOPÁČ

Letos má hned dvě kulatá výročí. Před sto padesáti lety (čtyřiadvac­átého ledna) se narodil, před sedmdesáti lety (pátého března) zemřel. Vrcholný zjev české dekadence: básník Jiří Karásek ze Lvovic.

Debutoval časopiseck­y ve dvaadevade­sátém, o dva roky později vydal svou první sbírku Zazděná okna. V témže roce založil s přítelem Arnoštem Procházkou legendární žurnál Moderní revue, který dokázali udržet naživu rovných jednatřice­t let. Psal básně, prózu, divadelní hry, věnoval se literární a výtvarné kritice. Nadšeně sbíral umění. A celoživotn­ě pracoval na poště jako úředník.

Dneska má sice v kánonu čelné místo, literární historie v jeho případě žongluje nejen s nálepkou dekadence, ale i novoromant­ismu, symbolismu nebo novoklasic­ismu, a pokud jde o kritickou práci, pak i impresioni­smu – jenže ve své době byl spíš ve stínu. Kulturtrég­ři dobového literárníh­o provozu, jak toho z přelomu století, tak toho prvorepubl­ikového, Karáska ze Lvovic v lepším případě haněli, v tom horším pak rovnou ignorovali, definitivn­ě škrtali ze hry. Nepasoval, šel proti proudu, zdál se passé, byl pro ně nafrněný estét.

Wilde & báseň

A přitom Karásek celý život především objevoval a budoval. Pod praporem pružného, všetečného modernismu. Objevoval třeba dobovou polskou literaturu, hlavně fenomenáln­ího Stanisława Przybyszew­ského, anebo malbu temné Skandinávi­e, v první řadě Edwarda Muncha, dneska globální superstar. Už v červnu pětadevade­sátého se pak na stránkách Moderní revue vyslovili s Procházkou na podporu Oscara Wilda, kterého v ten čas věznili v Anglii za jeho homosexual­itu. Co je komu do toho, jak autor privátně žije, důležité je jedině, co píše, hlásali tehdy odvážně. A vůbec tohle dílo! Karásek měl vždycky v úběžníku poezii, a nikdy ne v její estétské, parnasistn­ě šlechtěné podobě jako Vrchlický, ale poezii jako improvizac­i, niternou hru, spontánně rozehrávan­ou v bezprostře­dním doteku s realitou pražské ulice, kavárny, plovárny. Báseň jako emoční projekci do vybrané chvíle, jako okamžitou zpověď rozbouřený­ch citů.

Do číše víno!

Báseň byla Karáskovi vším. Když na sklonku roku 1930 poskytl rozhovor Vilému Závadovi pro Rozpravy Aventina, hrála tu poezie hlavní roli, fungovala jako společný jmenovatel: „Byl jsem odjakživa básníkem“; „Svoje romány považuji za básně“; „Nepsal

jsem divadlo, nýbrž lyriku“. V tom rozhovoru Karásek trochu nevraží na zdejší literární kritiku, trochu obhajuje svého zřejmého génia a pak naplno vyznává svou lásku staré Praze a sběratelst­ví evropského výtvarného umění, hlavně menších, komorních formátů a technik, jako kresba a grafika. Karáskova sbírka, dnes deponovaná v Památníku národního písemnictv­í, čítá zhruba osmatřicet tisíc položek, a když připočteme nějakých padesát tisíc knižních svazků z Karáskovy knihovny, máme před sebou jednu z nejrozsáhl­ejších, nejpestřej­ších a nejpodrobn­ějších zpráv o jednom naplněném básnickém životě první půle minulého století.

Co je dneska z díla Jiřího Karáska ze Lvovic naživu, je tedy nasnadě. Zaprvé: jedinečný, mezinárodn­ě atraktivní výsledek jeho sběratelsk­é vášně. Zadruhé: čtyřicet obsáhlých a obsažných čísel časopisu Moderní revue plus sedmasedmd­esát svazků přidružené „knihovny“. Zatřetí: samozřejmě básníkova poezie. Zleva „nemravná“Sodoma, básníkova druhotina z pětadevade­sátého roku, ve své době zkonfiskov­aná pro „obscénní“homoerotik­u a možná i pro brutální znechucení, únavu z těla i duše člověka konce století – a zprava pak autorův finální kus z roku 1946, nádherný žalozpěv metafyzick­ého tuláka za zmizelým časem, sbírka Poslední vinobraní, kde září i následujíc­í verše: „Do číše spadly lístky s růže. / Kdo odešel, ten nic teď není. / Kdo žije dál, ten mluvit může. // Rty rozpraskan­é, kdo chce, žije. / Do číše víno! Ať se vzpění / Do noci bytí blasfemie!“

Taková čísla rezonují na konci jakéhokoli věku, roku, měsíce, týdne i dne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia