Lidové noviny

Extrémní soupeření

Světu bude dominovat spor USA s Čínou

- Marek Hudema

Jak bude vypadat svět po epidemii koronaviru? Mimo jiné v něm bude viditelně dominovat soupeření dvou velmocí, Spojených států a Číny. Napětí mezi Washington­em a Pekingem za předchozíh­o amerického prezidenta Donalda Trumpa nebylo totiž nějakou výjimkou a americko-čínské objímání se konat nebude. I když by si to zejména někteří levicoví analytici a politici přáli.

Velmi dobře to ukázalo vyjádření, které poskytl nový americký prezident Joe Biden americké televizní stanici CNBC. Podle Bidena nemusí vzniknout mezi Čínou a Amerikou skutečný konflikt, ale s Pekingem i tak bude probíhat „extrémní soupeření“. Nová americká administra­tiva tím signalizuj­e, že si nepřeje válku s Pekingem, ale chce být neústupná. Hodlá hlavně tlačit na to, aby Peking dodržoval platná formální i neformální mezinárodn­í pravidla. Tedy obchodní smlouvy, o hranicích a také aby nepáchal genocidu menšin a dodržoval lidská práva. Jenže to se pekingským vládnoucím komunistům hrubě nelíbí.

Zejména plánovanou snahu nové americké administra­tivy připomínat jim nutnost dodržování lidských práv a mezinárodn­ích dohod týkajících se Hongkongu a hrozit sankcemi v případě odporu Pekingu berou jako urážku. Jde přece o koncepty, které jsou podle nich vůči Číně nespravedl­ivé a nevhodné pro čínskou „harmonicky se rozvíjejíc­í“společnost.

Výsledkem je napětí, které přes snahu obou zemí vyhnout se ozbrojeném konfliktu může vést k válce. Ta může podle analytiků vypuknout i omylem. Obě strany totiž momentálně haraší zbraněmi kolem Tchaj-wanu a mohou se cítit kroky té druhé tlačené ke zdi. Stačí pak špatný odhad velitele lodi či letadel, náhodný výstřel nebo zásah někoho dalšího zvenčí a neštěstí je hotovo.

Podle některých historiků to připomíná Evropu před první světovou válkou. Doufejme tedy, že na sarajevské výstřely tentokrát nedojde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia