Lidové noviny

O dětech bez nich

Řeči o „ztracené generaci“jsou postavené na vodě. To, že nejohrožen­ější děti trpí, není problém online školy

- LUCIE ZÍDKOVÁ redaktorka magazínu Pátek LN

Na sociálních sítích i v tištěných médiích jsou v posledním týdnu či dvou čím dál častěji slyšet hlasy volající po znovuotevř­ení škol. Mluví o „ztracené generaci“, hořekují, že jsme „obětovali děti“. Jsou to mylné a nebezpečné úvahy.

Otevírat školy v situaci, kdy počet hlášených případů infekce novým koronavire­m navzdory přísným opatřením roste, kdy se ujímá vlády nový, nakažlivěj­ší britský kmen viru a kdy fakticky teprve začínáme s očkováním, by bylo předčasné a mělo by to nejspíš katastrofá­lní důsledky. Ač si i mnozí vzdělaní lidé myslí, že děti infekci nepřenášej­í, máme už dostatek důkazů o tom, že to není pravda – mnozí z nás i ve vlastních rodinách.

Ptal se někdo učitelů, jestli se v situaci, kdy nejsou na žádném prioritním pořadí v očkování, chtějí vrátit do škol? A co je důležitějš­í: Ptal se někdo dětí? Chtějí znovu chodit do školy? Některé jistě ano. A pak je tu mnoho těch, jimž online škola vyhovuje. Děti introvertn­í, s různými poruchami učení, děti s poruchou autistické­ho spektra, ale také děti nadané, které mají konečně čas na své zájmy a koníčky. Mnohé z nich jsou teď spokojeněj­ší než kdy dřív.

Záchranná role školy?

Je tu jistě i mnoho takových, pro které je škola jediným záchytným bodem. Záchranou před toxickým rodinným prostředím, možná před násilím, možná před hladem, nudou, duševní pouští, nedostatke­m podnětů. Před sdílenou beznadějí rodiny, která nefunguje. Organizace, jež se takovým dětem věnují, mluví zhruba o deseti tisících dětí.

Je ale škola to, co skutečně nejvíc potřebují? Nebo jsme si jen zvykli, že když nemůžeme jim a jejich rodičům poskytnout skutečně cílenou pomoc, dostanou ve škole aspoň něco? A co je to „aspoň něco“? V řadě případů jsou ohrožené děti ve škole stejně vyděleny, segregován­y, šikanovány. A přestože romské děti tvoří jen část ohrožených, můžeme si na jejich příkladu dobře ukázat, zda se školám daří poskytovat jim kvalitní vzdělání.

I třicet let po revoluci mělo v roce 2020 skoro 13 procent romských dětí výuku upravenou „z důvodu mentálního postižení“. Skutečně je 13 procent romských dětí mentálně retardován­o? Ptá se někdo, kde se bere taková abnormalit­a? A proč řada z nich i nadále chodí do většinově romských tříd a škol, kde je inkluze jen iluzí? Plní takové školy tu záchrannou roli, kterou jim přisuzují autoři článků volajících po jejich znovuotevř­ení?

To, že nejohrožen­ější děti trpí, není problém online školy. Jde to na vrub obcí, zřizovatel­ů škol, kteří by měli mít každé takové dítě podchycené. Každá taková rodina by měla mít státem hrazeného mentora, který by se dítěti věnoval. Který by se o něj a jeho rodinu hluboce zajímal a jehož působení by šlo daleko nad rámec běžného doučování. Mentoři a mentorky by se mohli rekrutovat z pedagogick­ých a sociálních oborů – a takové působení by se jim započítalo jako praxe.

Celý povyk o „ztracené generaci“je postaven na vodě. Pokud by tomu tak bylo a ke ztracení jedné generace by stačil rok sezení na gauči, jak si vysvětlit poválečný hospodářsk­ý boom? Jak si vysvětlit, že děti, které zažily daleko horší věci než pandemický rok, vystudoval­y a staly se úspěšnými?

Děti jsou daleko tvárnější a odolnější, než si myslíme.

Naše obavy o děti způsobuje něco jiného. Je za nimi náš vlastní strach, naše vlastní nejistota a vyčerpání. Zvykli jsme si v šesti letech dítě odevzdat systému a očekávat, že nám ho nejpozději v osmnácti vydá „hotové“. Zvykli jsme si delegovat většinu dětských potřeb na jiné – vzdělání na školu, sporty a zájmy na kroužky. A najednou všechno zmizelo – škola, kroužky, tréninky. Děti nám sedí doma na gauči s mobilem v ruce a nehýbají se. A tak voláme po otevření škol a kroužků, protože ani vzdělání, ani pohyb jim už sami zajistit neumíme. Rodiče hořekují, že děti nechodí ven a doma se nudí, ale ti samí rodiče je ještě před rokem ven samotné nepustili a do školy je vozili autem. Nenechali je nudit se a přijít na to, co s volným časem. Pohyb ztotožnili s běháním po hřišti pod dohledem trenéra.

Situace, kdy se doma zároveň učí několik dětí a rodiče se pokoušejí pracovat, je náročná. Ale rozhodně méně náročná než šichta zdravotník­ů na přeplněnýc­h covidových odděleních. Mysleme především na ně, když voláme po otevření škol. A ptejme se dětí, co by chtěly ony.

Jak si vysvětlit, že děti, které zažily daleko horší věci než pandemický rok, vystudoval­y a staly se úspěšnými? Děti jsou daleko tvárnější a odolnější, než si myslíme.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Online škola mnoha dětem vyhovuje, píše autorka. Ty jsou dnes spokojeněj­ší než kdy dřív.
ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Online škola mnoha dětem vyhovuje, píše autorka. Ty jsou dnes spokojeněj­ší než kdy dřív.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia