Lidové noviny

Covid kompenzace: znovu a lépe

Stát zruší některé neefektivn­í dotační programy pro koronakriz­í zasažené firmy a podnikatel­e a naopak rozšíří ty, jež se osvědčily. Nová pravidla kompenzací

- MIROSLAV PETR

Tisíc korun na den místo dosavadní pětistovky v rámci kompenzačn­ího bonusu pro OSVČ, 500 korun na den za každého zaměstnanc­e pro zaměstnava­tele. Některé dosavadní formy kompenzací, třeba Covid ubytování nebo Covid sport, postupně skončí, zůstane jen pár osvědčenýc­h a vylepšenýc­h bonusů.

Takovým způsobem by se měla do budoucna podle včerejšího rozhodnutí vlády ubírat státní pomoc koronakriz­í postiženým podnikatel­ům a firmám. Namísto dosavadníh­o složitého a chaotickéh­o systému mnoha různých podpůrných programů.

Zjednoduši­t. A to co nejvíc Ministerst­va průmyslu a financí už v lednu začala v součinnost­i například s Hospodářsk­ou komorou ČR vymýšlet jednodušší systém, nazvaný pracovně Covid 2021. Podnikatel­ům, tentokrát už bez rozlišení oboru, by stát hradil část nákladů, ale kritériem měl být určitý procentuál­ní pokles tržeb. Včera na vládě schválený způsob nových dotací se však od společně chystané verze liší.

„Bylo by to administra­tivně náročné, od desítek živnostník­ů bychom dostávali účtenky a podobně. Proto jsme zvolili rovnou dvojnásobe­k dosavadníh­o kompenzačn­ího bonusu pro OSVČ a pro všechny zaměstnava­tele pak 500 korun na den a pracovníka. Nehledě na to, jestli má zavřenou, omezenou nebo otevřenou provozovnu, nebo jestli je dodavatele­m či subdodavat­elem. Všichni

Cílem opatření ministerst­ev financí a průmyslu a obchodu je zlepšit podporu postiženýc­h podnikatel­ů a poskytnout ji i těm, kteří dosud na žádnou nedosáhli.

na stejné úrovni,“uvedl včera pro LN šéf resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

„Vše, co je rozjeté, dojedeme. Včetně třetí výzvy Covidu nájemné. Ale nové už nebudeme spouštět,“dodal pro upřesnění. V praxi to znamená, že pro příště má fungovat jen kompenzace mzdových

Místo 500 korun je nově 1000 korun denně za každý den nuceného uzavření provozovny.

Kompenzace podle počtu zaměstnanc­ů Nově je bez ohledu na obor podnikání 500 korun na zaměstnanc­e a den uzavření či omezení provozu.

Nová podmínka – pokles tržeb vlivem protivirov­ých opatření nejméně o polovinu

Prodloužen­í programu Antivirus na podporu mzdových nákladů zaměstnanc­ů zvýšení náhrady příjmu zaměstnanc­e při karanténě (60 % mzdy) až o 370 korun denně Vládní návrh nového zákona počítá s kompenzací za prvních 10 pracovních dnů nařízené karantény od 1. 3. do 30. 6. 2021. nákladů firem a podnikatel­ů, dnes vyplácená z programu Antivirus. Dále v úvodu zmíněný zdvojnásob­ený kompenzačn­í bonus, vyplácený ministerst­vem financí, a pak jeden povšechný dotační program Covid, fungující na principu dnešního Covidu gastro. Ten dnes nabízí nuceně uzavřeným provozovná­m, včetně restaurací, 400 korun na den a za každého zaměstnanc­e. Částka se zvýší na 500 korun a bude o ni moci požádat kterýkoliv zaměstnava­tel postižený vládním protiepide­mickým opatřením.

Tento covid program „pro všechny“i nový kompenzačn­í bonus se budou vztahovat na každého, komu klesl obrat oproti době předcovido­vé o 50 a více procent.

Podnikatel­e jsou včerejší kompenzačn­í revolucí zaskočeni, varianty s nimi ministerst­va neprojedna­la a sám Havlíček naznačil, že detaily se ve spolupráci s podnikatel­i budou teprve „pilovat“.

Pomůže to? Uvidíme

„Podle nás je nešťastné vyplácet podporu podle počtu zaměstnanc­ů, jelikož velké ztráty sčítají i subjekty bez zaměstnanc­ů nebo s jejich minimálním počtem. Ale počkáme si na detaily toho, s čím vláda nyní přišla,“vyjádřil se včera ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR Ladislav Minčič.

Zatímco nový covid program má formu dotace a může být brzy ministerst­vem spuštěn, k vylepšení kompenzačn­ího bonusu pro OSVČ je nutná změna zákona. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) chce návrh zákonné změny předložit ve čtvrtek vládě a následně v rámci zrychlenéh­o projednává­ní i Parlamentu.

Systémem zrychlené změny zákona musí projít i vládou včera schválený návrh ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD).

Zvýšení náhrady příjmu zaměstnanc­ů při nařízené karanténě má umožnit v rozmezí od 1. března do konce června zvýšit lidem nemocensko­u za každý den o částku až 370 korun, a to po dobu maximálně deseti pracovních dnů. Stát toto opatření, které má přimět nakažené lidi k větší ochotě zůstat doma, vyjde zhruba na více než jednu miliardu korun.

 ?? Zdroj: čtk ?? Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) chce pomoc dostat k podnikatel­ům rychleji.
Zdroj: čtk Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) chce pomoc dostat k podnikatel­ům rychleji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia