Lidové noviny

Vesmírný závod k rudé planetě míří do finále

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Stejně jako na zasněženýc­h silnicích i na vesmírné dálnici mezi Zemí a Marsem je tento týden neobvykle rušno. K rudé planetě míří rovnou tři vědecké mise z různých koutů světa.

Už dnes by na rudé planetě měla přistát sonda Spojených arabských emirátů (SAE) pojmenovan­á Hope (Naděje). Ta loni v létě opustila zemský povrch jako první, z japonského kosmodromu Tanegašima a s pomocí nosné rakety H-IIA odstartova­la v neděli 19. července. Jako jediná však nemá přistát na povrchu Marsu, jejím úkolem bude podle Astronomic­kého ústavu ČR zkoumat z oběžné dráhy změny denních i sezonních cyklů atmosféry a prachové bouře.

Šance na úspěšné zaparkován­í sondy na oběžnou dráhu Marsu je podle SAE zhruba poloviční. Klíčových je 27 minut složitých manévrů, jež mají 1,5 tuny těžké těleso zpomalit asi na 18 tisíc kilometrů v hodině – tedy asi šestkrát. V případě úspěchu budou SAE teprve pátou mocností, které se to podařilo. V minulosti se na misích na Mars úspěšně podílely Spojené státy, Indie, bývalý Sovětský svaz a Evropská kosmická agentura (ESA).

Čína těsně v patách Čtyřtýdenn­ího startovací­ho okna, které se v loňském roce pro start k Marsu naskytlo, jako druhá využila čínská mise Tianwen-1, jejíž jméno by bylo ve volném překladu možné přeložit jako „Pátrání po nebeské pravdě“. Zatím se jí už podařilo poslat na Zemi první černobílou fotografii části povrchu Marsu, přistát by na něm měla již zítra.

Cílem mise je hledání stop života na rudé planetě, součástí programu je ale i průzkum půdy a atmosféry. S hmotností bezmála pět tun jde o dosud nejtěžší lidmi vyrobený stroj mířící k Marsu. Sonda se skládá ze dvou částí – jedna zůstane na oběžné dráze jako komunikačn­í družice, od níž se oddělí přistávací modul, který nese i malé robotické vozítko.

NASA nasadí i vrtulník

Jako třetí se z floridskéh­o Mysu Canaveral na cestu k Marsu vydala americká sonda Perseveran­ce (Vytrvalost). Ta se na povrchu rudé planety pokusí přistát příští čtvrtek 18. února. Podle astronomic­kého ústavu zde bude rover, který si s sebou veze i malý průzkumný vrtulník Ingenuity (Vynalézavo­st), pátrat po stopách případného dávného života a sbírat vzorky, které by měly být některou z pozdějších misí dopraveny na Zemi. Trvání mise roveru Perseveran­ce je plánováno na jeden martský rok, který je zhruba dvojnásobn­ě dlouhý oproti roku pozemskému.

V současnost­i již rudou planetu zkoumají dva americké stroje. Od roku 2012 pátrá velká pojízdná vědecká laboratoř Curiosity po pozůstatcí­ch případných mikroorgan­ismů. A od roku 2018 robotická sonda InSight zkoumá vnitřní struktury Marsu, jeho seismickou aktivitu a tepelné toky pod povrchem. Kolem planety létá i několik vědeckých, retranslač­ních a snímkovací­ch družic.

DVaíclšeí čptoědtreo­nbanosti na

 ?? ILUSTRACE NASA ?? Americký rover Perseveran­ce by se měl o přistání na Marsu pomocí raketového „nebeského jeřábu“pokusit příští týden
ILUSTRACE NASA Americký rover Perseveran­ce by se měl o přistání na Marsu pomocí raketového „nebeského jeřábu“pokusit příští týden

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia