Lidové noviny

Krize dohnala značky Kara a Pietro Filipi k úpadku

-

Kožešnická společnost Kara Trutnov a firmy Pietro Filipi a Pietro Filipi stores, které kontroluje skupina C2H podnikatel­e Michala Mičky, míří do insolvence. Kara na sebe podala návrh sama ke Krajskému soudu v Hradci Králové s tím, že její hospodařen­í negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády proti šíření koronaviru.

Z dokumentů zveřejněný­ch včera v insolvenčn­ím rejstříku vyplývá, že městský soud v Praze zahájil insolvenčn­í řízení se společnost­mi Pietro Filipi i Pietro Filipi stores. I tyto firmy výrazně zasáhla pandemie koronaviru a nucené uzavření obchodů.

Kara je tradiční českou značkou bez zahraniční majetkové účasti, na českém trhu působí od roku 1948. Oděvní značka Pietro Filipi působila na českém trhu od roku 1993.

Kara dluží 150 věřitelům celkem 260 milionů korun. Společnost v návrhu uvádí, že není schopna pokračovat v platbách podstatné části svých závazků. Navrhuje proto, aby soud vydal usnesení o zjištění jejího úpadku.

Kara v návrhu píše, že v lednu a únoru 2020 zaznamenal­a meziroční růst v tržbách o více než 30 procent. „Hospodařen­í však na konci prvního čtvrtletí roku 2020 zásadně negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády přijatá v souvislost­i s šířením epidemie nového typu koronaviru a šíření epidemie samotné,“píše firma.

Za loňský rok tak ztráta Kary proti plánovaným tržbám činila 200 milionů korun. Firma navíc musela zastavit svůj internetov­ý obchod kvůli rozšíření nemoci covid-19 v centrálním skladu.

Pietro Filipi stores, jež provozoval­a maloobchod­ní prodejny, v důsledku restrikcí zprostředk­ovala loni jen polovinu plánovanýc­h tržeb a zaznamenal­a jejich propad o zhruba 300 milionů korun. Dluhy k 25. lednu u více než 50 věřitelů přesáhly 40 milionů korun a půl milionu eur (asi 12,9 milionů korun). Firma Pietro Filipi dosáhla loni čistého obratu 227,5 milionu korun, v roce 2019 to bylo asi 434 milionů korun. Závazky má vůči více než 170 věřitelům, pohledávky dosahují zhruba 300 milionů korun, jednoho milionu eur (25,8 milionu korun) a 25 tisíc dolarů (536 tisíc korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia