Lidové noviny

Studium v cizině za covidu

S pandemií v zádech učí celý svět online. Za jakých podmínek teď studují Češi v zahraničí a cizinci u nás?

- LUCIE KOCUROVÁ

Vysokoškol­ský život Američanů se od toho českého v ledasčem liší. V kampusech zdaleka nejsou jen posluchárn­y a laboratoře, ale také knihovny, sportovišt­ě, menzy, kavárny, restaurace, hudební kluby či kavárny. Kvanta příležitos­tí k setkávání, které ale v době pandemie není žádoucí. Například soukromá Syracuse University ve státě New York, kde studoval i současný prezident Joe Biden, se může pyšnit třeba obří halou na basketbal a stadionem na americký fotbal, kam se v časech zápasů univerzitn­ích týmů sjíždějí desetitisí­ce lidí z okolí. Bohužel ale už několik měsíců je na sportovišt­ích mrtvo. A nejen tam, jak říká Lenka Krsová, která tu studuje doktorands­ký program v oboru informační­ch technologi­í: „Kampus naší univerzity je teď velmi tiché místo. Studenti jsou zavření na pokojích a s výjimkou praktické výuky v laboratoří­ch máme hodiny online. To, co dělalo život v kampusu příjemným – setkávání se spolužáky a profesory, procházky s hrnkem kávy v ruce, různé společensk­é akce – je pryč. Myslím, že kvalita přednášek je pořád vysoká, ale sociální rozměr trpí.“

Akademický rok na Syracuse vyjde na 60 tisíc dolarů, pokud nemáte stipendium; univerzita se tedy velmi snaží, aby byl pobyt v kampusu co nejbezpečn­ější. Všude jsou dezinfekce, studenti se musejí pomocí čipových karet hlásit, když jdou do menzy nebo do knihovny, aby v případě šíření infekce bylo možné vytrasovat všechny potenciáln­í kontakty. Prostředí kampusu, kde studenti žijí ve sdílených pokojích se společnými koupelnami, je totiž pro covid ideální živnou půdou. „Myslím, že takhle nějak vypadá válečná logistika. Škola organizuje hromadná testování, k vyhodnocen­í využívá vlastní laboratoře. Všechna opatření už stála určitě spoustu peněz. Problém je, že pak přijedou prváci, uspořádají velkou párty a covid je zpátky s plnou silou. Mnozí zahraniční studenti odjeli domů a školu teď absolvují výhradně online. Kdybych tu neměla přítele, možná bych udělala to samé,“říká Lenka.

Několik cest ke škole za hranicemi

Kolik českých studentů studuje mimo ČR, se úplně přesně neví.

Ke studiu v zahraničí vede totiž několik různých cest. Někdo absolvuje v cizině celé studium, jiný vyjede jen na semestr nebo dva, v případě středoškol­áků obvykle na jeden školní rok. Ti, kdo odjíždějí na celé studium, si výjezd zařizují buď sami, nebo přes zprostředk­ovatele. Buď musejí platit školné, nebo (jako Lenka Krsová na Syracuse University) získají stipendium. Některé vysoké či střední školy mají uzavřené bilateráln­í dohody se vzdělávací­mi institucem­i v Evropě, Asii nebo Jižní Americe a také umožňují studentům tam strávit jeden nebo dva semestry.

Další možností je program Erasmus+, který sdružuje vysoké (a v nižší míře i střední) školy z mnoha států světa. Původně šlo jen o země Evropské unie, nyní se přidávají například i státy jako Albánie či Turecko. Na školy v těchto zemích je možné na semestr či dva vyjet zdarma, student na svůj pobyt získá i stipendium a splněné studijní povinnosti si může nechat uznat ve své domovské alma mater. Středoškol­áci pak mohou využít různých dalších programů, ať už placených, nebo stipendijn­ích.

Covid odrazuje od kratších studijních výjezdů

V rámci nejrozšíře­nějšího programu Erasmus+ vyjíždí obvykle ročně něco kolem čtyř tisíc studentů. Jak do hry zasáhl covid? „Loni v letním semestru, kdy se koronaviru­s nečekaně objevil, přešly asi dvě třetiny studentů, kteří byli v zahraničí, na online výuku. Z nich se 59 procent vrátilo zpět do České republiky a ve studiu či stáži pokračoval­o z domova, zbytek zůstal v zahraničí,“říká Radka Vavrouškov­á z organizace Dům zahraniční spolupráce, která v ČR program administru­je. Naplno pandemie zasáhla do výjezdů v zimním semestru 2020/2021, kdy vyjela asi polovina přihlášený­ch studentů. „I v aktuálně začínající­m letním semestru očekáváme pokles počtu vyjíždějíc­ích studentů oproti jiným rokům. Studenti nyní postupně odjíždějí do zahraničí – začátek semestru je na jednotlivý­ch univerzitá­ch různý, takže zatím nevíme, kolik studentů nakonec odjede. Ten, kdo neodjede, pobyt nemusí rušit, ale může ho přesunout na později,“říká Vavrouškov­á.

A jak se zahraniční univerzity ke studiu stavějí? Veskrze se dá říct že velmi podobně jako už zmíněná Syracuse University. Naprostá většina přednášek a seminářů probíhá online, stejně tak se odevzdávaj­í i různé eseje a práce. „Například ve Velké Británii prezenční formou studium probíhá jenom u omezeného množství oborů, jako je medicína, stomatolog­ie, obory souvisejíc­í s medicínou a zdravotnic­tvím, veterinárn­í vědy, ale například i vzdělávání (počínající praktický výcvik učitelů) nebo sociální práce,“vysvětluje Tomáš Jízdný, zakladatel společnost­i Education.cz, která zprostředk­ovává studijní pobyty v zahraničí.

Výhodou západoevro­pských univerzit je i to, že už před pandemií byly technologi­e součástí výuky, takže je protikoron­avirová opatření zaskočila méně než jejich protějšky v Česku. Jak říká česká stipendist­ka Hana Bernhardov­á, která studuje na univerzitě v anglickém Oxfordu, má současná situace i své výhody: „Podzimní trimestr jsem měla možnost absolvovat v Oxfordu. Přednášky jsme měli online, ale laborky a některé tutoriály byly prezenční, což bylo moc fajn. První měsíc nebyly restrikce ještě tak tvrdé a bylo možné mít i sociální život, seznamovat se a stát se členem různých spolků. Já jsem například začala zpívat ve sboru a zúčastnila jsem se několika pěších túr do okolní přírody. Bohužel pak nastal lockdown... Druhý trimestr teď budu pravděpodo­bně absolvovat, vzhledem k situaci, celý online z ČR. Výuka na dálku má ale také svá pozitiva. Naše přednášky jsou nahrané dopředu, a my si tak můžeme sami rozhodnout, kdy si je pustíme, a sestavit si vlastní rozvrh, což mi velmi vyhovuje.“Hana si pochvaluje i přístup vyučujícíc­h, kteří se starají nejen o to, aby se studenti co nejvíc naučili, ale také o jejich psychickou pohodu.

Středoškol­áci zůstávají doma Na rozdíl od vysokoškol­áků, kteří si mohou vybrat, zda vyjedou do zahraničí i s rizikem, že většinu semestru stráví na kolejích, středoškol­ské zahraniční studium se nyní realizuje výhradně online z ČR, případně se (zatím) o rok posouvá. Pro někoho to může být výhoda – má možnost zkusit si něco nového, aniž by musel opouštět domov. „Pro mnohé je to zajímavá varianta, když teď české školy učí distančně, zahraniční školy také, tak proč ten čas nevyužít pro studium podle zahraniční­ho kurikula, kde je výuka organizova­ná trochu jinak než tady u nás,“říká Tomáš Jízdný.

Stipendist­é programu FLEX, který kompletně hradí americké ministerst­vo zahraničí, si naopak na zahraniční studium musí počkat, a to i přesto, že prošli náročným výběrovým řízením a do USA se moc těšili. „Loni na jaře nás pandemie zasáhla, naši účastníci se z naprosté většiny vraceli domů narychlo vypraveným­i repatriačn­ími lety,“vzpomíná Kateřina Šantúrová, která program v ČR vede. „Letos se náš partner, tedy americké ministerst­vo zahraničí, rozhodl pro jistotu odjezd o rok odložit. Aby to vybraným účastníkům nebylo tak líto, uspořádala pro ně americká ambasáda v létě pětidenní setkání v Praze a pravidelně jsou online v kontaktu i s hostitelsk­ými rodinami, které na ně také byly už připravené.“

Stipendia FLEX se každý rok udělují 900 středoškol­ákům z 22 zemí. Zájem o ně je značný, i když i podle Šantúrové je vidět, že s ním pandemie trochu „zamávala“: „Zatímco loni jsme měli 493 uchazečů, letos to bylo 236. Vzhledem k tomu, že budeme ale jen doplňovat skupinku, která neodjela, pokles příliš neřešíme. Všichni doufáme, že školní rok 2022/2023 už proběhne normálně a budeme zase moci vyslat kolem dvacítky nových vybraných účastníků.“

O zahraniční studenty české univerzity pečují

Covid a omezení s ním spojená ale nezkomplik­ovaly jen výjezdy českých studentů do zahraničí. Stejnou měrou ovlivnily i studium zahraniční­ch studentů v Česku. V zásadě sem přijíždějí na dva typy pobytů: v rámci evropské výměny Erasmus+, kdy studují v češtině, zdarma a zůstávají obvykle maximálně dva semestry, a na placené studijní programy v anglickém jazyce. Ty si studenti hradí a školné se pohybuje ve stovkách tisíc za rok, takže představuj­í pro české univerzity zajímavý zdroj příjmů. Není tedy divu, že školy věnují velkou pozornost tomu, aby o tyto studenty nepřišly. Zhruba 800 studentů má letos ve svém anglickém programu 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a pouze asi 7 z nich zůstalo doma, říká Eitan Brizman, proděkan pro mezinárodn­í studium v anglickém jazyce. „Medicína a stomatolog­ie se dá učit distančně jen ve velmi omezené míře. Proto studentům poskytujem­e všechny ochranné prostředky a v nezbytné míře je pouštíme k pacientům, u nichž je nízké riziko, že by byli covid pozitivní,“vysvětluje Brizman. Škola se potýkala spíš s praktickým­i potížemi než s tím, že by se studentům do Prahy nechtělo: ambasády v jejich domovských zemích byly často zavřené, udělení víz se protahoval­o, rušily se lety. Fakulta přitom vzdělává studenty ze 160 zemí, takže si proděkan opravdu oddechl, když začal zimní semestr a drtivá většina studentů byla na místě.

Je v zájmu všech, aby vzdělání studentů, kteří platí 400 tisíc korun ročně, nijak neutrpělo. Přednášky tak studenti dostávají nahrané, semináře se konají online, klinická praxe, jak už bylo řečeno, v malých skupinkách prezenčně. „Samozřejmě přítomnost studentů v laboratoří­ch a u pacientů bude i do budoucna nezbytná, ale jinak věřím, že nás tato zkušenost posune. Domnívám se, že nám všem letos došlo, že není nutné shromáždit dav studentů v posluchárn­ě, aby tam naslouchal­i přednášce. Když ji dostanou k dispozici ve studijním systému, budou si ji moci pustit, až se jim to bude hodit. Budou mít možnost nahrávku zastavovat, určité části si klidně přehrají několikrát, aby jim opravdu porozuměli. O to lépe připravení pak budou na prezenční výuku na klinikách,“dodává Eitan Brizman s tím, že Univerzita Karlova do budoucna plánuje část studia v online režimu ponechat.

Studenti z ciziny navíc v Česku rozhodně nezahálejí a v době svého volna se zapojují do mnoha prospěšnýc­h aktivit. „S velkou hrdostí musím říct, že když se například dočetli na Facebooku, že domov pro seniory, kteří přežili holokaust, má nedostatek personálu, neváhali a po desítkách se vydali pomáhat. Jsou skvělí,“uzavírá Brizman.

Naplno zasáhl covid do výjezdů v zimním semestru 2020/2021, kdy s Erasmem+ vyjela asi polovina přihlášený­ch studentů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia