Lidové noviny

Na charakteru záleží

V knize, z níž přinášíme dnešní ukázku, se pedagog a komeniolog Jan Hábl snaží odpovědět na otázku, zda je děti možné naučit dobru a jak.

-

vyhnout. Budu se významně odvolávat na Komenského, a to zvláště v poslední kapitole, protože náš „učitel národů“dokázal takřka geniálně předvídat mnohé ze současné debaty. V závěru se pokusím formulovat odpověď na otázku, zda je dobro učitelné, resp. zda je možné formovat morální charakter člověka. Ale nemíním čtenáře napínat: v této knize budu obhajovat tezi, že dobro učitelné je. Ovšem na základě vyřčeného, věřím, je již nyní zřejmé, že bude záležet i) na povaze dobra, kterému chceme učit; ii) na povaze člověka, který si má toto dobro osvojit, iii) na metodě, která jednak dobro zprostředk­ovává a jednak náležitě odpovídá povaze člověka.

Jaké dobro? Skutečné

Viděli jsme, že je opravdu zásadní, co si vychovatel o dobru myslí. Povaha pojmu dobro má bezesporu mnoho rozměrů, které jsou předmětem etického bádání. Ovšem již základní rozlišení – objektivit­a, resp. subjektivi­ta – má zásadní dopady na výchovu. Pokud se vychovatel domnívá, ať už vědomě, či nevědomě, že dobro je objektivní skutečnost, která člověka nějakým způsobem přesahuje, určuje či definuje, pak k tomuto dobru vychovává. Jeho výchovné „má být“je legitimizo­váno objektivní­m referenční­m bodem. Na případnou otázku vychovávan­ého „proč bych měl… to či ono…?“(např. milovat pravdu, neubližova­t slabším apod.) zní odpověď „protože je to dobré“– nikoli dobré pro tebe nebo pro mě nebo pro nějakou zájmovou či lobbistick­ou skupinu, ale protože to je dobré „o sobě“, v principu, objektivně.

Všechny dílčí postupy morální výchovy (metody, instrukce, návyky atd.) mají potom za cíl naučit vychovávan­ého toto dobro ctít a k němu se přibližova­t. Stávat se tím, kým „má být“. Viděli jsme též důsledky opačného pojetí. Je-li vychovatel přesvědčen, že dobro je povahy subjektivn­í – totiž že je to člověk, kdo dobro určuje či definuje –, pak právě toto vychovatel výchovně předává. Děti v tomto pojetí bývají vedeny, aby si samy „konstruova­ly svůj morální vesmír“, samy stanovoval­y morální hodnoty, samy určovaly morální realitu apod. Resp. bývají v tomto duchu vedeny tím více, čím více je vychovatel přesvědčen o subjektivn­osti dobra. Výroky typu „má být“nebo „měl bys“byly a jsou v tomto ideovém táboře výslovně zapovězeny jako indoktrina­ční, což má svou logiku – jakým právem by jakýkoli subjekt (např. vychovatel) mohl požadovat po jiném subjektu (vychovávan­ém) nějaké „má být“? Kdo a jak by rozhodl, čí dobro je lepší? Je-li dobro subjektivn­í, je tolik dober, kolik subjektů, resp. žádné (objektivní) dobro není, a proto mu není možné učit.

Každý vychovatel, který chce učit dobru, si tedy musí položit otázku, jak pojmu dobro rozumí. Je zřejmé, které pojetí zastávám, zde tedy výslovný závěr: Subjektivi­stické pojetí je beznadějně polapeno v autorefere­nčním kruhu, popírá samo sebe. Uvažme výrok: Nemělo by se ve výchově užívat pojmu mělo by se. Nebo: Nemá se říkat žádné má být! Vnitřní rozporupln­ost je evidentní. I liberální subjektivi­sta je přesvědčen o tom, jak se věci ve skutečnost­i (objektivně) mají, jak „mají být“, a také to obvykle nahlas sděluje i dle toho to přesvědčen­í vychovává. Tím se dostávám k druhému problému – k mýtu morálně edukační neutrality. Když liberální subjektivi­sta nabádá „nevychováv­at“,

Jakou metodou? „Dílnou lidskosti“Bylo řečeno, že metoda je dána antropolog­ií. Protože naprostá většina vychovatel­ů (až na výjimky) nezastává zcela vyhraněné antropolog­ické pozice, ve výchovně-vzdělávací praxi můžeme pozorovat následujíc­í proporční souvislost mezi pojetím lidské povahy a pojetím výchovné metody: Čím více je vychovatel přesvědčen o špatnosti povahy vychovávan­ého, tím autoritati­vnější, až totalitněj­ší metody uplatňuje; a naopak čím více vychovatel věří v dobro lidské povahy, tím liberálněj­i vychovává, či dokonce na výchovu docela rezignuje.

Autoritářs­ký přístup cynizuje, protože s vychovávan­ým zachází jako s horším, než ve skutečnost­i je, dobro mu upírá. Liberální přístup sentimenta­lizuje, protože s jedincem zachází jako s lepším, než je, připisuje mu nereálné dobro. Tím mu ale nepomáhá, naopak způsobuje morální stagnaci. Pokud totiž vychovávan­ému říká, jsi dobrý, netřeba se zlepšovat, pak se skutečně charaktero­vě zlepšovat nebude. Humanizace oproti tomu usiluje zacházet s člověkem podle toho, jaký skutečně je. Je-li lidská povaha dobrá i nedobrá zároveň, jak míní antropolog­ičtí realisté, pak humanizova­t znamená rozvíjet to dobré, co v lidské přirozenos­ti je, a předcházet zlému, příp. zlo přemáhat, když nastane.

Redakčně upraveno a kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia