Lidové noviny

Brady potvrdil, že je nejlepší

Quaterback Tom Brady dotáhl Tampa Bay Buccaneers k triumfu v Super Bowlu, sám se z něj radoval už posedmé.

- JAKUB EICHLER

Debata o největších postavách daného sportu bývá často vyhrocená. LeBron James, nebo Michael Jordan? Roger Federer, či Rafael Nadal? Lionel Messi lepší Cristiana Ronalda? V americkém fotbalu a jeho nejprestiž­nější soutěži NFL mají jasno, jedničkou je jednoznačn­ě Tom Brady.

Třiačtyřic­etiletý quaterback vyhrál v noci na pondělí už svůj sedmý titul, když ve finále neboli Super Bowlu zdolali jeho Tampa Bay Buccaneers obhájce titulu z Kansas City 31:9. Brady nejenže navýšil svůj náskok v počtu prstenů šampiona jako hráč, on teď má dokonce víc trofejí než kterýkoliv tým z NFL. Šest předchozíc­h totiž získal s New England Patriots, stejný počet mají i Pittsburg Steelers. Stal se také popáté v historii nejužitečn­ějším hráčem Super Bowlu, což je samozřejmě rovněž rekord.

Jako legendu ho uznávají sportovci napříč odvětvími. O to víc, když už ve svém desátém Super Bowlu podal možná nejlepší výkon. Dokázal skvěle hledat své spoluhráče a vymyslel pro Tampu tři touchdowny, z nichž dva dokonal Robert Gronkowski – bývalý spoluhráč z Patriots, kterého Brady vytáhl ze sportovníh­o důchodu.

„TOMPA Bay. Sedm prstenů. Neskutečný výkon,“pochválil Bradyho basketbali­sta LeBron James.

„Nemůže přestat být skvělý, a ani se nechystá. Největší sportovní legenda,“dodal bývalý Bradyho spoluhráč Julian Edelman.

Pochvalu na sociálních sítích přidali i Patriots nebo brazilský fotbalista Neymar, který napsal strohé, leč výstižné: „Legenda!“

Další basketbali­sta, CJ McCollum, navrhuje, aby trofej Vince Lombardiho, jak se cena pro vítěze Super Bowlu jmenuje dnes, přejmenova­la právě po Bradym.

„Každá výhra je úžasná. Tenhle tým se zapíše do historie a už nám to nikdo nevezme,“radoval se Brady, který vytáhl svůj nový celek z herní bídy minulé sezony a dostal jej na vrchol podruhé v klubové historii.

Ve finále zároveň zastínil loňského vítěze a nejlépe placeného hráče soutěže Patricka Mahomese. Ten nezaznamen­al jedinou přihrávku na touchdown a vůbec poprvé v kariéře NFL prohrál zápas s výraznější­m rozdílem než o jeden touchdown. „Dnes jsem nehrál tak, jak bych chtěl. Celý náš útok si neporadil s jejich obranou, která byla opravdu dobrá. Mám pocit, že jsme tam nechali všechno, ale oni byli zkrátka lepší. Musíme se snažit zase za rok,“řekl Mahomes.

Odměna pro zdravotník­y

Zápas se hrál za přísných protiepide­miologický­ch opatření. Stadion byl zaplněný jen ze třetiny, když 25 tisíc fanoušků bylo v hledišti Raymond James Stadium v Tampě doplněno kartonovým­i postavami. Třetinu dostupných lístků dostali za odměnu naočkovaní zdravotnič­tí z okolních nemocnic.

Důležitou součástí celého programu byla tradičně také kulturní vložka v podobě poločasové­ho vystoupení, jehož se zhostil třicetilet­ý kanadský zpěvák The Weeknd. Jeho projev výrazně omezily anticovido­vé protokoly, kvůli nimž musel převážně zpívat z tribuny, na rozdíl od divokých podívaných, které se vždy v rámci zápasu odehrávají. I s tanečníky dodržující­mi dvoumetrov­é rozestupy a respirátor­y vtipně zakomponov­anými do kostýmu však jeho show stála za to. Lehce klesla cena reklam, které jsou na Super Bowl pracovníci nejdražší ze všech přenosů. Třicetisek­undový šot stál o sto tisíc dolarů méně – zhruba 5,5 milionu dolarů (118 milionů Kč). Vysílání každoročně sleduje přes 100 milionů diváků a je to největší reklamní příležitos­t v roce.

„V sezoně, která vypadala s omezením fanoušků v hledišti a nekončícím testováním na covid tak odlišně, je uklidňujíc­í vidět známou tvář s trofejí v ruce,“napsal v komentáři reportér Ben Morse ze CNN. Příznivci se navíc nemusí bát, že se Brady chystá končit. „Příští rok tu budeme stát znovu, ale to vy už moc dobře víte,“vzkázal na závěr divákům hrdina.

 ?? FOTO REUTERS ?? Brady s trofejí Vince Lombardiho, která se uděluje od roku 1967. Už se objevil nápad, aby cena pro vítěze Super Bowlu nesla nově právě Bradyho jméno.
FOTO REUTERS Brady s trofejí Vince Lombardiho, která se uděluje od roku 1967. Už se objevil nápad, aby cena pro vítěze Super Bowlu nesla nově právě Bradyho jméno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia